Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: «Λουτρό αίματος» με 43 δολοφονημένους διαδηλωτές — Έκκληση του Σουδανικού ΚΚ

Σε 43 ανέρ­χο­νται μέχρι στιγ­μής οι δολο­φο­νη­μέ­νοι από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος του Ομάρ ελ-Μπε­σίρ, καθώς συνε­χί­ζο­νται για πέμ­πτη συνε­χό­με­νη μέρα μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις στην πρω­τεύ­ου­σα Χαρ­τούμ και σε άλλες πόλεις. 

Αφορ­μή των δια­δη­λώ­σε­ων υπήρ­ξε το νέο κύμα ακρί­βειας που πλήτ­τει τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και οι ελλεί­ψεις βασι­κών τρο­φί­μων και καυ­σί­μων, σε μια χώρα που για δεκα­ε­τί­ες πλήτ­τε­ται από ακραία φαι­νό­με­να φτώ­χειας και εμφύ­λιους πολέμους.

Η κυβέρ­νη­ση Μπε­σίρ επι­βε­βαιώ­νει το θάνα­το δια­δη­λω­τών, απο­φεύ­γο­ντας να ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό, ενώ δεί­χνει να συνα­ντά μεγά­λες δυσκο­λί­ες στην εκτό­νω­ση των λαϊ­κών αντι­δρά­σε­ων που ξεκί­νη­σαν όταν δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα σχε­τι­κό Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα με το οποίο αυξή­θη­καν σημα­ντι­κά οι τιμές του ψωμιού και άλλων βασι­κών τροφίμων. 

Ρόλο στή­ρι­ξης του καθε­στώ­τος Μπα­σίρ ανέ­λα­βε το Σάβ­βα­το ο εμί­ρης του Κατάρ Ταμίμ αλ Θάνι,που εξέ­φρα­σε προ­θυ­μία να προ­σφέ­ρει «οικο­νο­μι­κή βοή­θεια και άλλη υπο­στή­ρι­ξη», σε μια περί­ο­δο κατά την οποία συνε­χί­ζε­ται η κόντρα με άλλες πλού­σιες μοναρ­χί­ες του Κόλ­που, όπως τη Σαου­δι­κή Αρα­βία και τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, που είναι στε­νοί σύμ­μα­χοι του Σουδάν. 

Για αύριο, Τετάρ­τη 26 Δεκέμ­βρη, εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα έχουν προ­τεί­νει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση 24ωρης απερ­γί­ας σε όλη τη χώρα. Μπρο­στά στις εντει­νό­με­νες εργα­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, η κυβέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να ανα­κοι­νώ­σει ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων σε προ­ά­στια του Χαρ­τούμ και σε άλλες πόλεις.

Από την πλευ­ρά του, το Σου­δα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα σε ανα­κοί­νω­σή του καταγ­γέλ­λει «τις προ­σπά­θειες του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος να επι­βά­λει (σ.σ. στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα) τις χρε­ο­κο­πη­μέ­νες οικο­νο­μι­κές πολι­τι­κές με βάση τις οδη­γί­ες του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμεί­ου». Τονί­ζει ότι ο σου­δα­νι­κός λαός πήρε τους δρό­μους και συμ­με­τέ­χει σε ειρη­νι­κές δια­δη­λώ­σεις απαι­τώ­ντας τερ­μα­τι­σμό αυτών των πολι­τι­κών και ανά­κλη­ση των πρό­σφα­των αντι­λαϊ­κών μέτρων. 

Το ΠΓ του ΣΚΚ καλεί τον σου­δα­νι­κό λαό να εντεί­νει τις δια­δη­λώ­σεις κατά των πολι­τι­κών του καθε­στώ­τος και καλεί «όλα τα αδελ­φι­κά κόμ­μα­τα να εκφρά­σουν την υπο­στή­ρι­ξη και την αλλη­λεγ­γύη τους στον αγώ­να του λαού για δημο­κρα­τία, κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και ειρήνη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο