Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Αθώοι οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν τον νεαρό με σύνδρομο Down

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στις 2 Αυγού­στου 2018 τα χαρά­μα­τα ο 20χρονος Έρικ Τορέλ που είχε σύν­δρο­μο Down και αυτι­σμό ξέφυ­γε από την επί­βλε­ψη της οικο­γέ­νειας πήρε το αγα­πη­μέ­νο του παι­χνί­δι, ένα νερο­πί­στο­λο και βγή­κε στους δρό­μους της Στοκχόλμης.

Κάποιος ειδο­ποί­η­σε την Αστυ­νο­μία πως κάποιος οπλι­σμέ­νος τρι­γυρ­νά στην γει­το­νιά. Οι 3 αστυ­νο­μι­κοί που έσπευ­σαν με περι­πο­λι­κό δεν μπό­ρε­σαν να δια­κρί­νουν ότι ο οπλι­σμέ­νος ήταν ένα παι­δί με σύν­δρο­μο Down.

Πυρο­βό­λη­σαν ενα­ντί­ον του 25 φορές. Δύο από τις σφαί­ρες βρή­καν στην πλά­τη τον άτυ­χο Έρικ που έπε­σε νεκρός.

-Πως είναι δυνα­τόν να μην μπο­ρούν να ξεχω­ρί­σουν ένα τέτοιο άνθρω­πο, ανα­ρω­τιό­ταν η μάνα του άτυ­χου νεαρού

Στις 2 το μεση­μέ­ρι 3 Οκτω­βρί­ου βγή­κε η από­φα­ση. Και οι 3 αστυ­νο­μι­κοί αθω­ώ­θη­καν με το σκε­πτι­κό ότι οι συν­θή­κες του συμ­βά­ντος είναι αδιευ­κρί­νι­στες! Έτσι έκρι­νε το δικαστήριο.

Το ίδιο ανα­ρω­τή­θη­κε η μάνα και μετά την αναγ­γε­λία της από­φα­σης και πρόσθεσε:

-Για μας δεν αλλά­ζει κάτι. Ο Έρικ δεν ξανα­γυρ­νά πίσω. Είχα την ελπί­δα πως οι Αστυ­νο­μία θα μπο­ρού­σε στο μέλ­λον να απο­φύ­γει παρό­μοια γεγο­νό­τα. Τώρα είμαι σίγου­ρη πως θα ξανα­συμ­βεί και με άλλους δυστυ­χι­σμέ­νους ανθρώ­πους. Αυτό που δεν κατα­λα­βαί­νω ακό­μη είναι πως η Αστυ­νο­μία δεν είχε την παρα­μι­κρή επα­φή μαζί μας έστω να ζητή­σει ένα συγνώμη.

eric2

Η εν ψυχρώ δολο­φο­νία του Έρικ, που είχε εκτε­τα­μέ­να ανα­φερ­θεί σε αναρ­τή­σεις του ΑΤΕΧΝΩΣ, είχε συντα­ρά­ξει την Σου­η­δι­κή κοι­νω­νία και η αθώ­ω­ση των Αστυ­νο­μι­κών που τον εκτέ­λε­σαν απο­δει­κνύ­ει πως το σύστη­μα προ­στα­τεύ­ει τους «δικούς» του ανθρώ­πους και δίνει το πρά­σι­νο φως της αυθαι­ρε­σί­ας και της κατα­στο­λής χωρίς καμία τιμω­ρία είτε πρό­κει­ται για την Ελλά­δα είτε για την Σουηδία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο