Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Απάνθρωπη επιλογή ασθενών που θα δώσουν τη μάχη σε ΜΕΘ

Σε μια κυνι­κή και απάν­θρω­πη «επι­λο­γή ανθρώ­πων» που θα δώσουν από κάποιο κρε­βά­τι της ΜΕΘ τη μάχη με τον κορο­νο­ϊό, προ­χω­ρά η Σου­η­δία, ένα από τα πιο ανα­πτυγ­μέ­να καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη του κόσμου, που θεω­ρεί­ται και πρό­τυ­πο υπη­ρε­σιών Υγεί­ας, «κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής» και καινοτομίας.

Εν έτει 2020 και εν μέσω παν­δη­μί­ας, δίνο­νται αυστη­ρές οδη­γί­ες για το ποιοι ασθε­νείς «δικαιού­νται» μια θέση σε ΜΕΘ, ανά­λο­γα με τα «βιο­λο­γι­κά» τους χαρακτηριστικά.

Οπως προ­κύ­πτει από εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο — με κατευ­θύν­σεις του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας — του Πανε­πι­στη­μια­κού νοσο­κο­μεί­ου Καρο­λίν­σκα (Karolinska) στη Στοκ­χόλ­μη (εφη­με­ρί­δα «Aftonbladet»), την ευθύ­νη «για την παρο­χή και δια­κο­πή εντα­τι­κής θερα­πεί­ας» ενός ασθε­νούς την έχει το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό, ακο­λου­θώ­ντας τις γενι­κές οδηγίες.

Μετα­ξύ άλλων, προ­τε­ραιό­τη­τα στις ΜΕΘ έχουν:

  • Οσοι εκτι­μά­ται ότι θα επι­βιώ­σουν περισ­σό­τε­ρο από ένα έτος και η απο­κα­τά­στα­σή τους κρί­νε­ται «ρεα­λι­στι­κή».
  • Οσοι έχουν βιο­λο­γι­κή ηλι­κία κάτω των 80 ετών.
  • Οσοι είναι μετα­ξύ 70–80 χρο­νών, με μεγά­λο πρό­βλη­μα σε ένα ζωτι­κό όργα­νο (π.χ. νεφρι­κή ανεπάρκεια).
  • Οσοι είναι μετα­ξύ 60 — 70 χρο­νών, με μεγά­λο πρό­βλη­μα σε δύο ζωτι­κά όργα­να.

Η βιο­λο­γι­κή ηλι­κία καθο­ρί­ζε­ται από το ιατρι­κό ιστο­ρι­κό και μπο­ρεί να είναι μικρό­τε­ρη ή μεγα­λύ­τε­ρη της χρο­νο­λο­γι­κής. Δηλα­δή, στις σου­η­δι­κές ΜΕΘ δεν έχουν προ­τε­ραιό­τη­τα ακό­μη και νεό­τε­ροι άνθρω­ποι με πολ­λα­πλά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα σε ζωτι­κά όργανα…

Επί­σης, η «παρο­χή ΜΕΘ», σύμ­φω­να με το έγγρα­φο, «θα δια­κό­πτε­ται» «σε ασθε­νείς που αν και μπή­καν σε ΜΕΘ, απο­δεί­χθη­κε ότι δεν εκπλη­ρούν τα παρα­πά­νω κρι­τή­ρια», που έχουν υπο­στεί «ζημιά σε κάποιο ζωτι­κό όργα­νο ή μη βελ­τί­ω­ση της κατά­στα­σης, δηλα­δή με μικρή πιθα­νό­τη­τα επι­βί­ω­σης και αποκατάστασης»…

Ποια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επι­βάλ­λει αυτήν τη βαρ­βα­ρό­τη­τα, αντί για την αξιο­ποί­η­ση όλων των μέσων και των δυνα­το­τή­των που προ­σφέ­ρουν σήμε­ρα η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία, ειδι­κά στον τομέα της Υγεί­ας; Οι μαζι­κές περι­κο­πές στις δημό­σιες δαπά­νες Υγεί­ας τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, η κατάρ­γη­ση χιλιά­δων νοσο­κο­μεια­κών κρε­βα­τιών, το κλεί­σι­μο νοσο­κο­μεί­ων και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή τους (όπως π.χ. και το «Καρο­λίν­σκα»), όπως και των Κέντρων Υγείας.

Εξάλ­λου, η Σου­η­δία έχει μια από τις χαμη­λό­τε­ρες ανα­λο­γί­ες νοσο­κο­μεια­κών κρε­βα­τιών και κλι­νών ΜΕΘ ανά κάτοι­κο. Συγκε­κρι­μέ­να, σε 100.000 δεν αντι­στοι­χούν ούτε 6 ΜΕΘ, δηλα­δή περί­που 600 στο σύνο­λο. Μέχρι και την Πέμ­πτη, στις ΜΕΘ της χώρας είχαν νοση­λευ­τεί (συνο­λι­κά) περί­που 1.000 ασθε­νείς από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας. Επο­μέ­νως …«ανα­γκα­στι­κά» πρέ­πει να γίνει μια «επι­λο­γή» ασθε­νών που θα δώσουν τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, του­λά­χι­στον 1.200 είναι οι επί­ση­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νοι νεκροί — σε μια χώρα 10 εκατ. κατοί­κων — και μόνο 170 πέθα­ναν σε ένα 24ωρο την Πέμ­πτη. Σε αυτό συντε­λεί το ανε­παρ­κές σύστη­μα Υγεί­ας, σε συν­δυα­σμό με το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση του Στέ­φαν Λεβέν (Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες — Πρά­σι­νοι) έχουν λάβει ελά­χι­στα μέτρα περιο­ρι­σμού της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στη χώρα, προ­κει­μέ­νου να μετρια­στούν οι συνέ­πειες από τον κορο­νο­ϊό στην οικο­νο­μία, να μην πλη­ρώ­σει η κυβέρ­νη­ση επι­δό­μα­τα κ.λπ.

Η τακτι­κή αυτή έχει καταγ­γελ­θεί επα­νει­λημ­μέ­να από επι­στή­μο­νες της χώρας. Μετά την ανοι­χτή επι­στο­λή που την υπέ­γρα­φαν πάνω από 2.000 επι­στή­μο­νες, την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα 22 ερευ­νη­τές κορυ­φαί­ων σου­η­δι­κών πανε­πι­στη­μί­ων και ερευ­νη­τι­κών ινστι­τού­των με άρθρο τους στη «Dagens Nyheter» καλούν την κυβέρ­νη­ση να αλλά­ξει πορεία.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο