Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Δεν αντέχω άλλο να είμαι νοσοκόμα

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το Πανε­πι­στη­μια­κό νοσο­κο­μείο Καρο­λίν­σκα, το μεγα­λύ­τε­ρο της χώρας στην Στοκ­χόλ­μη βρί­σκε­ται πάλι στα φώτα της δημοσιότητας. 

Η Sara Nordin είναι μια από τις υπο­νο­σο­κό­μες της Εντα­τι­κής του Νοσο­κο­μεί­ου που βρέ­θη­καν στην πρώ­τη γραμ­μή αντι­με­τώ­πι­σης των ασθε­νών όταν, ιδιαί­τε­ρα τους μήνες Απρί­λιο-Μάιο προ­σερ­χό­ταν κατά χιλιά­δες στα Νοσο­κο­μεία και πέθαι­ναν κατά εκα­το­ντά­δες στην περιο­χή της Στοκ­χόλ­μης. Σήμε­ρα τα κρού­σμα­τα στην Σου­η­δία, περι­μέ­νο­ντας το δεύ­τε­ρο κύμα, πλη­σιά­ζουν τις 84.000 και οι νεκροί τους 5800.

Η Sara υπέ­βα­λε την παραί­τη­σή της μαζί με άλλους 30 εργα­ζό­με­νους της Εντα­τι­κής επει­δή δεν αντέ­χει άλλο.

-Έχου­με εξα­ντλη­θεί από την θερα­πεία των ασθε­νών από Covid-19, οι συν­θή­κες εργα­σί­ας είναι σκλη­ρές και η διοί­κη­ση δεν ανα­γνω­ρί­ζει την σκλη­ρή δου­λειά μας, δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Aftonbladet. 

-Οι εργα­ζό­με­νοι είμα­στε εξα­ντλη­μέ­νοι και μόνι­μα έτοι­μοι να ξεσπά­σου­με σε κλά­μα­τα. Δεν θα αντέ­ξου­με το δεύ­τε­ρο κύμα.

Η παν­δη­μία μας έχει κάνει να ξανα­δού­με την ζωή μας από την αρχή. Να σκε­φτού­με και την δική μας ζωή, την υγεία μας, την οικο­γέ­νειά μας συνεχίζει. 

Η επι­μο­νή για από­λυ­ση 266 εργα­ζο­μέ­νων παρά την συνε­χι­ζό­με­νη παν­δη­μία ήταν η στα­γό­να που ξεχεί­λι­σε το ποτή­ρι. Σκλη­ρές συν­θή­κες δου­λειάς με 10ωρα και 12άωρα, καμία ανα­γνώ­ρι­ση και τώρα η απει­λή της απόλυσης. 

-Ενώ χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρο προ­σω­πι­κό αυτοί προ­σπα­θούν να το μειώ­σουν. Όσοι φεύ­γουν από μόνοι τους όπως εγώ είναι έμπει­ρο προ­σω­πι­κό και πρέ­πει να αντι­κα­τα­στα­θεί. Αντί για αυτό απει­λούν με απο­λύ­σεις και “νοι­κιά­ζουν” προ­σω­πι­κό ενώ έπρε­πε να βελ­τιώ­σουν τις συν­θή­κες για να ξεκου­ρα­στού­με και μεις και να παρα­μεί­νου­με στην δουλειά. 

Είδα­με πολ­λά αυτό το εξά­μη­νο που μας έχουν αλλά­ξει. Ιδιαί­τε­ρα όταν άνθρω­ποι πέθαι­ναν στα χέρια μας χωρίς ένα δικό τους άνθρω­πο. Πάντα σκε­φτό­μουν πως όλα θα περά­σουν, θα γίνουν καλύ­τε­ρα. Τώρα είμαι σίγου­ρη πως όλα θα χει­ρο­τε­ρέ­ψουν και για το προ­σω­πι­κό και για τους ασθενείς. 

Τι απα­ντά το Νοσοκομείο;

Με ανα­κοί­νω­ση του υπεύ­θυ­νου δημο­σί­ων σχέ­σε­ων δηλώ­νει πως “όλα βαί­νουν καλώς, παίρ­νου­με μέτρα για να έχου­με τον σωστό αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων για να προ­σφέ­ρου­με καλές υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας σε σωστό χρόνο”.

Να θυμί­σου­με πως το Καρο­λίν­σκα ήταν το Νοσο­κο­μείο που με εγκύ­κλιο της διοί­κη­σης καλού­σε το προ­σω­πι­κό να επι­λέ­ξει ποιοι ασθε­νείς με Covid-19 θα ζήσουν και σε ποιους θα χορη­γη­θεί μορ­φί­νη για να πεθά­νουν ευτυχισμένοι.

Είναι το Νοσο­κο­μείο που ποτέ δεν απέ­συ­ρε την απει­λή από­λυ­σης 266 για­τρών και προ­σω­πι­κού, που ήταν 600 στην αρχή όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο. Μειώ­θη­κε ο αριθ­μός των απο­λυ­μέ­νων σε 266 τον Φεβρουά­ριο, μπή­κε στον πάγο η από­φα­ση λόγω παν­δη­μί­ας αλλά η απει­λή επα­νήλ­θε πρόσφατα. 

Είναι το Νοσο­κο­μείο που ενώ ετοι­μά­ζει απο­λύ­σεις ταυ­τό­χρο­να προ­τι­μά να “νοι­κιά­ζει ” νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό από εται­ρεί­ες προ­σω­πι­κού για εγχει­ρή­σεις και άλλες θερα­πεί­ες που έχουν μεί­νει πίσω λόγω παν­δη­μί­ας, παρά να κρα­τή­σει τους εργαζόμενους. 

Έχει συν­δέ­σει το όνο­μά του με ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα οικο­νο­μι­κά σκάν­δα­λα της Σου­η­δί­ας όταν ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός κατα­σκευ­ής νέας πτέ­ρυ­γας κόστι­σε δεκα­πλά­σια από ότι είχε πρου­πο­λο­γι­στεί, προ­σέ­λα­βε δεκά­δες συμ­βού­λους δια­χεί­ρι­σης με εξω­φρε­νι­κές αμοι­βέςχωρίς καμία συνέ­πεια για τους υπευθύνους. 

Αυτό είναι το σκλη­ρό πρό­σω­πο της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της Υγεί­ας και της μετα­τρο­πής των Νοσο­κο­μεί­ων σε Ανώ­νυ­μες εται­ρεί­ες που λει­τουρ­γούν με κόστος- όφε­λος με θύμα την ζωή και την υγεία μας. Αυτό είναι το σκλη­ρό πρό­σω­πο του καπι­τα­λι­σμού σε μια χώρα που προ­βάλ­λε­ται σαν πρότυπο. 

BANNER panos3

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο