Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Δεν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αλλά στηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και πολέμους

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η προ­σπά­θεια που γίνε­ται για πολι­τι­κούς λόγους να παρου­σια­στεί η Σου­η­δία σαν μια κοι­νω­νία ευμά­ρειας, μια κοι­νω­νία πρό­τυ­πο, σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­σμού, επει­δή ακό­μη δια­τη­ρού­νται κάποιες κοι­νω­νι­κές παρο­χές που είναι σε φθί­νου­σα πορεία δεν αλλά­ζει τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της σου­η­δι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κοινωνίας!

Η περί­ο­δος της ”άνθη­σης” της Σου­η­δί­ας, δεκα­ε­τία 60 και 70, μετά από 40 χρό­νια κυριαρ­χί­ας του ρεφορ­μι­σμού, είχε να κάνει με την ύπαρ­ξη του τότε ισχυ­ρού σοσια­λι­στι­κού στρα­το­πέ­δου που λει­τουρ­γού­σε σαν φόβη­τρο για την αστι­κή τάξη. Την ανά­γκα­ζε σε παρα­χω­ρή­σεις βάσει του κοι­νω­νι­κού συμ­βο­λαί­ου για εργα­σια­κή ειρή­νη που υπο­γρά­φη­κε μετα­ξύ εργο­δο­τών και της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας εργα­ζο­μέ­νων πριν περί­που 70 χρό­νια. Η συμ­φω­νία ισχύ­ει ακό­μη, χωρίς να έχει στην ουσία αμφι­σβη­τη­θεί ποτέ από τότε, λόγω υπο­κει­με­νι­κών αδυ­να­μιών του εργα­τι­κού κινή­μα­τος σε συν­δυα­σμό με την κυριαρ­χία του οπορ­του­νι­σμού και του ρεφορ­μι­σμού. Παράλ­λη­λα βασι­ζό­ταν η ”άνθη­ση” στον κεντρι­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό, την προ­ο­δευ­τι­κή φορο­λο­γία, δηλα­δή στοι­χεία μίγ­μα­τος κρα­τι­κού και ιδιω­τι­κού συμ­φέ­ρο­ντος καθώς και τις συμ­φέ­ρου­σες, οικο­νο­μι­κά, προ­σεγ­γί­σεις με τις χώρες της Αφρι­κής, της Ασί­ας και της Λ. Αμε­ρι­κής στο παλιό­τε­ρο κίνη­μα των αδε­σμεύ­των χωρών, ιδιαί­τε­ρα στις εξα­γω­γές πολε­μι­κού υλι­κού. Από τότε έχουν αλλά­ξει πολ­λά και ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί πολλά.

Η Σου­η­δία δεν συμ­με­τεί­χε σε κανέ­να πόλε­μο εδώ και 200 χρό­νια αν και συμ­μά­χη­σε με τις Γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής κατά τον Β Παγκό­σμιο Πόλε­μο με επω­φε­λείς όρους για την ντό­πια αστι­κή τάξη που θαύ­μα­ζε τον Χίτλερ. Η Σου­η­δι­κή αστι­κή τάξη θέλει να δια­τη­ρεί ένα ηθι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα με την παλιά φήμη της Σου­η­δί­ας σαν αδέ­σμευ­τη και φιλει­ρη­νι­κή χώρα, δεν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αλλά στη­ρί­ζει όλες τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές παρεμ­βά­σεις και πολέ­μους. Η Σου­η­δία είναι μια καπι­τα­λι­στι­κή χώρα της ΕΕ, με ανα­πτυγ­μέ­να όλα τα κλα­σι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά μιας ιμπε­ρια­λι­στι­κής χώρας, μιας χώρας του μονο­πω­λια­κού καπι­τα­λι­σμού! Τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που ο Λένιν ανα­φέ­ρει στις ανα­λύ­σεις του για τον ιμπε­ρια­λι­σμό σαν το ανώ­τε­ρο στά­διο του καπιταλισμού.

  • Το πρώ­το χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι η συγκέ­ντρω­ση του κεφα­λαί­ου σε όλο και λιγό­τε­ρα χέρια! Τα 400 δις ευρώ που είναι ο συνο­λι­κός «πλού­τος » της χώρας είναι συγκε­ντρω­μέ­νος σε 15 οικο­γέ­νειες που ταυ­τό­χρο­να οι ίδιες κατέ­χουν το 70% του συνό­λου του Χρηματιστηρίου.
  • Το δεύ­τε­ρο χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι η δημιουρ­γία επεν­δυ­τι­κού κεφα­λαί­ου με την σύμπρα­ξη βιο­μη­χα­νι­κού και τρα­πε­ζι­κού κεφα­λαί­ου! Παρά­δειγ­μα ο όμι­λος Λούντ­μπεργκ που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει την Εμπο­ρι­κή τρά­πε­ζα, τις βιο­μη­χα­νι­κές εται­ρί­ες Σάντ­βικ και Σκάν­σκα καθώς και την αλυ­σί­δα σού­περ μάρ­κετ Ica. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με τον όμι­λο Βάλε­μπεργκ που περι­λαμ­βά­νει μετα­ξύ των άλλων την Σκαν­δι­να­βι­κή τρά­πε­ζα, την Σάαμπ που κατα­σκευά­ζει μαχη­τι­κά αερο­πλά­να, την βιο­μη­χα­νι­κή ΣΚΦ,εταιρείες φαρ­μά­κων, καπνού κα! Οι τέσ­σε­ρις μεγα­λύ­τε­ρες τρά­πε­ζες της Σου­η­δί­ας έχουν μεγά­λα μερί­δια σε πολ­λές κατα­σκευα­στι­κές και άλλες εταιρίες!
  • Το τρί­το χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι η εξα­γω­γή επεν­δυ­τι­κού κεφα­λαί­ου είναι πια σημα­ντι­κό­τε­ρη από την εξα­γω­γή προ­ϊ­ό­ντων. Τα Σου­η­δι­κά μονο­πώ­λια όπως ΙΚΕΑ, ΗΜ, ΒΟΛΒΟ κ.ά. ανα­πτύσ­σο­νται εκεί που υπάρ­χουν καλύ­τε­ρες ευκαι­ρί­ες για μεγα­λύ­τε­ρο κέρ­δος. Σου­η­δι­κές επεν­δύ­σεις γίνο­νται στην Αμε­ρι­κα­νι­κή αγο­ρά και στις γει­το­νι­κές χώρες και ταυ­τό­χρο­να κατέ­χουν την πρώ­τη θέση ένα­ντι των γερ­μα­νι­κών και αμε­ρι­κα­νι­κών επεν­δύ­σε­ων στις χώρες της Βαλτικής!

*Παρά­δειγ­μα Εσθο­νία: το μικρό “καθυ­στε­ρη­μέ­νο” αδερ­φά­κι της Σου­η­δί­ας: 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι όλο κι όλο που το 40 όταν ήταν οχτα­κό­σιες χιλιά­δες δημιούρ­γη­σαν σώμα 33.000 εθε­λο­ντών που πολέ­μη­σε στο πλευ­ρό των Ες Ες. Δεν άφη­σαν Εβραίο για Εβραίο αλλά ούτε και κομ­μου­νι­στή για δείγ­μα! Αυτά τότε! Η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή και αντι­ρώ­σι­κη πολι­τι­κή της την έχει κάνει από τα αγα­πη­μέ­να παι­διά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σήμε­ρα που απο­λαμ­βά­νει την “ελευ­θε­ρία” οι τρά­πε­ζες της χώρας κατά 4/5 ανή­κουν σε Σου­η­δι­κές τρά­πε­ζες, τα δημό­σια ηλε­κτρο­νι­κά συστή­μα­τα και οι όποιες κατα­σκευ­ές γίνο­νται από την Σου­η­δι­κή Ερικ­σον και όλο το τηλε­πι­κοι­νω­νια­κό της σύστη­μα το τρέ­χει η Σου­η­δι­κή Τέλια! Όλες οι ευρω­παϊ­κές επι­χει­ρή­σεις κάνουν εκεί μπίζ­νες όχι όμως στην ίδια έκτα­ση με τις Σου­η­δι­κές. Φυσι­κά η Εσθο­νι­κή κυβέρ­νη­ση ακού­ει υπά­κουα τον μεγά­λο αδελ­φό και εγγυά­ται τα σου­η­δι­κά κέρ­δη! Εκτός από Αντι­κομ­μου­νι­στι­κές φιέ­στες υπό την αιγί­δα της ΕΕ, εισά­γει ηλε­κτρο­νι­κά προιο­ντα, ξυλεία και προ­ϊ­ό­ντα ξυλεί­ας απο την Σου­η­δία, πρώ­τη χώρα προ­μη­θευ­τή! Εξά­γει φτη­νό επο­χια­κό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό στην Σουηδία!

Ανά­λο­γες είναι και επεν­δύ­σεις σε φτω­χές χώρες της Ασί­ας όπως Μπα­γκλα­ντές, Μαλαι­σία κλπ.

  • Το τέταρ­το χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι η δημιουρ­γία τραστ, «καρ­τέλ», ενώ­σε­ων και διε­θνών ομί­λων με άλλης «εθνι­κό­τη­τας» μονο­πώ­λια που έχουν βεβαί­ως προ­σω­ρι­νά συμ­φέ­ρο­ντα και οδη­γούν σε εύθραυ­στες συμ­μα­χί­ες! Από­δει­ξη η Βολ­βο στην Σου­η­δία κινε­ζι­κών συμ­φε­ρό­ντων, η ΗΜ ‚η Έρικ­σον, η Σκά­νια και άλλα μονο­πώ­λια ”υπε­ρε­θνι­κών” πια συμ­φε­ρό­ντων με Σου­η­δι­κή διοί­κη­ση! Με δεδο­μέ­νο το μοί­ρα­σμα του κόσμου, δημιουρ­γού­νται πρό­σκαι­ρες συμ­μα­χί­ες ομά­δων μονο­πω­λί­ων με σκο­πό να υφαρ­πά­ξουν μερί­δια από άλλες χώρες και άλλες ομά­δες μονο­πω­λί­ων! Δια­λέ­γει η σου­η­δι­κή αστι­κή τάξη ποιες συμ­μα­χί­ες είναι προ­σφο­ρό­τε­ρες και σύμ­φω­να με αυτές δίνει κατεύ­θυν­ση στο πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό να τις προωθήσει.

Δεν είναι τυχαίο επο­μέ­νως που η Σου­η­δία συμ­με­τεί­χε στην επέμ­βα­ση στην Λιβύη, στο Αφγα­νι­στάν και στο Ιράκ με δια­φο­ρε­τι­κούς ρόλους προ­ω­θώ­ντας συμ­φέ­ρο­ντα σου­η­δι­κών επι­χει­ρή­σε­ών και επι­διώ­κο­ντας καλές σχέ­σεις με δικτα­το­ρί­ες όπως Σ. Αρα­βία, Ταϊ­λάν­δη κ λ π για την προ­ώ­θη­ση πολε­μι­κού υλι­κού αλλά και με άλλες χώρες όπως Βρα­ζι­λία και Ν. Αφρική!

Εδώ εντάσ­σε­ται και η συνερ­γα­σία της Σου­η­δί­ας με το ΝΑΤΟ που γίνε­ται όλο και στε­νό­τε­ρη μεγα­λώ­νο­ντας τα αδιέ­ξο­δα του συστή­μα­τος και βάζο­ντας την χώρα σε επι­κίν­δυ­να μονο­πά­τια. Η ωρι­μό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού στην Σου­η­δία με τα παρα­πά­νω χαρα­κτη­ρι­στι­κά, αλλά και η επι­κρά­τη­ση της νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης δια­χεί­ρι­σης της οικο­νο­μί­ας ανε­ξαρ­τή­τως χρώ­μα­τος κυβέρ­νη­σης βάζει στο πρώ­το σημείο της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης της ταξι­κής πάλης, το πέρα­σμα της χώρας στον σοσια­λι­σμό σαν μόνη στρα­τη­γι­κή επιλογή!

_____________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο