Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Εκλογές ενίσχυσης του Κεφαλαίου και του Ιμπεριαλισμού

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

 Στις 9 Σεπτεμ­βρί­ου 2018 η Σου­η­δία έχει τρι­πλές εκλο­γές. Εθνι­κές, δημο­τι­κές και Νομαρ­χια­κές. Το δια­κύ­βευ­μα είναι ποιος συν­δυα­σμός κομ­μά­των θα πάρει την πλειο­ψη­φία. Οι λεγό­με­νοι συντη­ρη­τι­κοί ή αυτοί που κυβερ­νούν και σήμε­ρα δηλα­δή οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες- Πρά­σι­νοι με την ανο­χή του Αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος; Θα μπουν οι Ξενό­φο­βοι- Εθνι­κι­στές που βρί­σκο­νται σε άνο­δο στην κυβέρνηση;

"Μην πετάς την ψήφο σου-Δυνάμωσε τους κομμουνιστές" Κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚ Σουηδίας

“Μην πετάς την ψήφο σου-Δυνά­μω­σε τους κομ­μου­νι­στές” Κεντρι­κό εκλο­γι­κό σύν­θη­μα του ΚΚ Σουηδίας

 Η ουσία της πολι­τι­κής δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξει ανε­ξάρ­τη­τα του ποιος συν­δυα­σμός θα σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση. Λιτό­τη­τα, ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, εύνοια στο μεγά­λο κεφά­λαιο, ενί­σχυ­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, πάγω­μα στην ουσία των μισθών και των κοι­νω­νι­κών κον­δυ­λί­ων και μερι­κές δεκά­ρες σε ευπα­θή στρώ­μα­τα όπως χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι, άνερ­γοι, μονο­γο­νεϊ­κές οικογένειες..
Το 1990 η Σου­η­δία πέρα­σε την κρί­ση των δανεί­ων των ακι­νή­των που έγι­νε και κρί­ση των τρα­πε­ζών. Η “λύση” ήταν η κατε­δά­φι­ση του μέχρι τότε ονο­μα­στού κοι­νω­νι­κού κρά­τους και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση όλων των κρα­τι­κών οργα­νι­σμών, η ψήφι­ση και εφαρ­μο­γή των ελα­στι­κών και σπα­στών ωρα­ρί­ων, η καθιέ­ρω­ση των ωρο­μι­σθί­ων και άλλων αντερ­γα­τι­κών νομο­θε­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων με την παράλ­λη­λη συμ­βι­βα­στι­κή στά­ση των περι­βό­η­των πανί­σχυ­ρων αλλά εργο­δο­τι­κών συν­δι­κά­των της. 
Ο καπι­τα­λι­σμός των παρο­χών από  κρα­τι­κο­μο­νο­πω­λια­κός καπι­τα­λι­σμός πέρα­σε σε μια άλλη πιο επι­θε­τι­κή δεξιό­στρο­φη μορ­φή με τις επι­τα­γές της ΕΕ. Είναι το μοντέ­λο που ζει όλη η Ευρώ­πη και όλος ο κόσμος σήμε­ρα. Της συγκέ­ντρω­σης του πλού­του σε όλο και λιγό­τε­ρα χέρια και της στα­δια­κής εγκα­τά­λει­ψης του κρά­τους πρό­νοιας με λιτό­τη­τα και μειώ­σεις. Η ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού στην ΣΕ ευνό­η­σε αυτή την αντε­πί­θε­ση του κεφα­λαί­ου με την αντί­στοι­χη υπο­χώ­ρη­ση του ταξι­κού εργα­τι­κού κινήματος. 
λιμεμεργατες

Απερ­γία των Λιμε­νερ­γα­τών στην προ­βλή­τα 4 στο Γκετεμπόργκ

Τώρα για­τί επι­μέ­νουν διά­φο­ρα παπα­γα­λά­κια να ξεχω­ρί­ζουν την Σου­η­δία σαν πρό­τυ­πο δημο­κρα­τί­ας και ευμά­ρειας, ξεπερ­νά­ει κάθε φαντα­σία αυτών που ζουν και εργά­ζο­νται στην Σου­η­δία. Ναι έχει καλύ­τε­ρη οικο­νο­μία, ναι δεν έχει μνη­μό­νια, ναι δεν πέρα­σε πολέ­μους εδώ και 200 χρό­νια και άρα έχει μια άλλη πολι­τι­σμι­κή συμπε­ρι­φο­ρά, τάξη, ευγέ­νεια, καλύ­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση και πει­θαρ­χία, ναι πλη­ρώ­νε­σαι στην ώρα σου στο δημό­σιο, ναι ζεις ‑έστω και με το ζόρι μερι­κοί- με τον μισθό σου. Κι όμως μειώ­νο­νται οι συντά­ξεις, η συντα­ξιο­δό­τη­ση πήγε στα 69, ιδιω­τι­κο­ποιού­νται στρα­τη­γι­κοί κλά­δοι όπως οι σιδη­ρό­δρο­μοι, οι μετα­φο­ρές κ.α. Η Υγεία, η Παι­δεία και η περί­θαλ­ψη χει­ρο­τε­ρεύ­ουν, τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα πλη­θαί­νουν, το δικαί­ω­μα στην απερ­γία δυσκο­λεύ­ει με νόμο, μαζι­κές απο­λύ­σεις γίνο­νται σε επι­χει­ρή­σεις σημαί­ες της Σου­η­δί­ας, όπως η Βόλβο. 
Η χώρα εντάσ­σε­ται στα υπη­ρε­σια­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ με κοι­νά γυμνά­σια, συμ­φω­νί­ες κ.α, όπως με την προ­μή­θεια των αμε­ρι­κά­νι­κων οπλι­κών συστη­μά­των Patriots, για τα οποία η Ρωσία έχει δηλώ­σει ότι το θεω­ρεί επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια και θα πάρει αντί­με­τρα, βάζο­ντας έτσι τον λαό της Σου­η­δί­ας σε απευ­θεί­ας κίν­δυ­νο στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς. 
patriots

Η προ­σέγ­γι­ση με το ΝΑΤΟ γίνε­ται στα­δια­κά από την σημε­ρι­νή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση με σύσ­σω­μη την αντι­πο­λί­τευ­ση να ζητά πλή­ρη έντα­ξη στο ΝΑΤΟ για τον φόβο της Ρώσι­κης “επι­θε­τι­κό­τη­τας”. Η απο­στο­λή φυλ­λα­δί­ου σε 4.500.000 νοι­κο­κυ­ριά με οδη­γί­ες σε περί­πτω­ση πολέ­μου (έχει ανα­φερ­θεί σε προη­γού­με­νη ανάρ­τη­ση στο ΑΤΕΧΝΩΣ) είναι ένα βήμα για την τρο­μο­κρά­τη­ση και πλύ­ση εγκε­φά­λου της κοι­νής γνώ­μης για την προ­ε­τοι­μα­σία της έντα­ξης. Ξεπλέ­νουν τον καπι­τα­λι­σμό όσοι προ­βά­λουν την Σου­η­δία σαν πρό­τυ­πο και απο­κρύ­πτουν την τερά­στια ψαλί­δα κεφα­λαί­ου και εργα­τι­κής τάξης, που μεγα­λώ­νει γρη­γο­ρό­τε­ρα από οποια­δή­πο­τε χώρα της ΕΕ.

Το επί­ση­μο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα είναι συμ­βι­βα­σμέ­νο και αρκεί­ται στα ψίχου­λα που προ­σφέ­ρο­νται πάντα κάτω από τις απει­λές των εργο­δο­τών και της κυβέρ­νη­σης  για κλεί­σι­μο επι­χει­ρή­σε­ων ή μετα­φο­ρά τους στο εξω­τε­ρι­κό. Έτσι, το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών θα λύσει το θέμα της δια­κυ­βέρ­νη­σης αλλά δεν πρό­κει­ται να λύσει το πολι­τι­κό ζήτη­μα για μια άλλη φιλερ­γα­τι­κή και φιλο­λαϊ­κή πολιτική. 
20180804_110704

1 Μάη με το ΚΚ Σουηδίας

kke sverige

Συμ­με­το­χή του ΚΚΕ στις εκδη­λώ­σεις του ΚΚ Σουηδίας

Το ταξι­κό κίνη­μα είναι αδύ­να­το. Παλεύ­ει όσο μπο­ρεί με επι­κε­φα­λής το Κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα και τις οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ, μετα­ξύ των άλλων. Το ΚΚ Σου­η­δί­ας είναι ένα μικρό κόμ­μα και αντι­με­τω­πί­ζει και τις δυσκο­λί­ες του εκλο­γι­κού νόμου για να έχει υπο­ψη­φί­ους και ψηφο­δέλ­τια σε όλη την επι­κρά­τεια. Έχει όμως στα­θε­ρό προ­σα­να­το­λι­σμό ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον Ιμπε­ρια­λι­σμό. Παλεύ­ει για την εργα­τι­κή εξου­σία. Η οργά­νω­ση Σου­η­δί­ας του ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή της καλεί τους μετα­νά­στες Έλλη­νες να στη­ρί­ξουν με κάθε τρό­πο το ΚΚ Σου­η­δί­ας σαν την μόνη δύνα­μη που θα στη­ρί­ξει τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο