Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία — Ελλάδα: Άδοξη ήττα (0–2) στη Στοκχόλμη

Δύο αμυ­ντι­κά λάθη κόστι­σαν ισά­ριθ­μα τέρ­μα­τα από τους «κυνι­κούς» Σου­η­δούς, που επι­βλή­θη­καν της Εθνι­κής Ελλά­δας με 2–0 χάρη στα γκολ των Φόρ­σμπεργκ (59΄ πεν.), Ίζακ (69΄) κι έφτα­σαν στους 15 βαθ­μούς περ­νώ­ντας στην κορυ­φή του Β΄ προ­κρι­μα­τι­κού ομί­λου της ευρω­παϊ­κής ζώνης, με δεύ­τε­ρη την Ισπα­νία (13β.) και τρί­τη την Ελλά­δα (9β.).

Ένα απο­τέ­λε­σμα «μαγι­κή εικό­να», του­λά­χι­στον για την πρώ­τη ώρα του παι­χνι­διού, αλλά έτσι είναι το ποδό­σφαι­ρο… Πλέ­ον, η ελλη­νι­κή ομά­δα έχει μόνο μαθη­μα­τι­κές ελπί­δες για τη δεύ­τε­ρη θέση. Για να συμ­βεί αυτό θα πρέ­πει να νική­σει Κόσο­βο και Ισπα­νία στα δύο τελευ­ταία κι εντός έδρας παι­χνί­δια της, αλλά και οι Ισπα­νοί να μην κάνουν νίκη απέ­να­ντι στη Σουηδία.

Στον αγώ­να με τους Ίβη­ρες, πάντως, το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα δεν θα έχει δια­θέ­σι­μους τον Χατζη­διά­κο που απο­βλή­θη­κε με δύο κίτρι­νες στο 86ο λεπτό και τον Μπα­κα­σέ­τα, που συμπλή­ρω­σε κίτρινες.

Αγω­νι­στι­κά, από­ντων Τζα­βέ­λα (τιμω­ρη­μέ­νος) και Στα­φυ­λί­δη (ασθε­νής), ο Φαν΄τ Σχιπ δεν έμει­νε να κλαί­ει τη μοί­ρα του αλλά «βάφτι­σε» στό­περ τον Τσι­μί­κα, που πέρα­σε στο πλάι των Μαυ­ρο­πά­νου και Χατζη­διά­κου στην αγα­πη­μέ­νη άμυ­να με τρεις του Ολλαν­δού, ενώ Ανδρού­τσος και Γιαν­νού­λης είχαν πάρει δεξιά κι αρι­στε­ρή γραμ­μή, αντί­στοι­χα. Ο Μπου­χα­λά­κης και ο Σιώ­πης ήταν στον άξο­να, ο Μπα­κα­σέ­τας σε ρόλο μεσο­ε­πι­θε­τι­κού, με τον Μασού­ρα να πλαι­σιώ­νει τον Παυλίδη.

Στο πρώ­το ημί­χρο­νο υπήρ­χε μόνο μία ομά­δα στο γήπε­δο, κι αυτή ήταν του Φαν΄τ Σχιπ που άρι­στα στη­μέ­νη κυριάρ­χη­σε στη «Friends Arena», ανα­γκά­ζο­ντας το πολυ­πλη­θές κοι­νό της γηπε­δού­χου να σωπά­σει για μεγά­λα δια­στή­μα­τα. Η ελλη­νι­κή ομά­δα έπαι­ξε σύγ­χρο­νο ποδό­σφαι­ρο, ποδό­σφαι­ρο κυριαρ­χί­ας, σε μια από τις καλύ­τε­ρες εμφα­νί­σεις της τα τελευ­ταία χρό­νια σε αυτό το διάστημα.

Η μπά­λα κυκλο­φο­ρού­σε πολύ γρή­γο­ρα και με τη μία, οι διε­θνείς είχαν πολ­λά τρε­ξί­μα­τα, αλλη­λο­κα­λύ­ψεις και πίε­ση ψηλά, έψα­χναν διαρ­κώς τους χώρους για τα ξεπε­τάγ­μα­τα του Μασού­ρα, αλλά δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους.

Αρχι­κά το γκολ του διε­θνή επι­θε­τι­κού, μόλις στο 4ο λεπτό ακυ­ρώ­θη­κε, επει­δή ο Μασού­ρας ήταν λίγο εκτε­θει­μέ­νος, στο 21΄ ο ίδιος πήρε την πάσα του Μπα­κα­σέ­τα στην πλά­τη της σου­η­δι­κής άμυ­νας κι εκτέ­λε­σε στέλ­νο­ντας την μπά­λα στο αρι­στε­ρό δοκά­ρι, ενώ την ίδια τύχη είχε η κεφα­λιά του Παυ­λί­δη στο 39΄, από σέντρα του παντα­χού παρό­ντα Μασού­ρα, για να απο­κρού­σει ο Όλσεν στην εξέ­λι­ξη της φάσης τη «βολί­δα» του Μπακασέτα.

Το ημί­χρο­νο έκλει­σε στο 0–0, με την Εθνι­κή ομά­δα να έχει 7–1 τελι­κές σε αυτό το διά­στη­μα πλή­ρους κυριαρ­χί­ας, αλλά αρκού­σε μια άτυ­χη στιγ­μή του Μαυ­ρο­πά­νου για να αντι­στρα­φεί η κατά­στα­ση: στο 58΄ ο στό­περ της Στουτ­γάρ­δης έπε­σε απρό­σε­κτα στον Ίζακ, έκα­νε πέναλ­τι και ο Φόρ­σμπεργκ, εντε­λώς ενά­ντια στη ροή του αγώ­να, άνοι­ξε από τα 11 βήμα­τα στο 59ο λεπτό.

Ο 22χρονος επι­θε­τι­κός της Ρεάλ Σοσιε­δάδ ήταν εν τέλει ο άνθρω­πος του αγώ­να, καθώς εκτός της ζημιάς που έκα­νε στην ελλη­νι­κή άμυ­να κερ­δί­ζο­ντας το πέναλ­τι που ξεκλεί­δω­σε το σκορ, ήταν ο σκό­ρερ του 2–0 με το ένα­το τέρ­μα του σε 30 αγώ­νες ως διεθνής.

Στο 69ο λεπτό από βολέ του τερ­μα­το­φύ­λα­κα Όλσεν ο Ίζακ εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε την αδρά­νεια του Χατζη­διά­κου, βρέ­θη­κε απέ­να­ντι απέ­να­ντι από τον Βλα­χο­δή­μο, τον πέρα­σε πριν καν ανα­πη­δή­σει η μπά­λα και τελεί­ω­σε τη φάση διπλα­σιά­ζο­ντας και τελειώ­νο­ντας ορι­στι­κά το παιχνίδι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τομπί­ας Στί­λερ (Γερ­μα­νία)

ΚΟΚΚΙΝΗ: 86΄ Χατζη­διά­κος (2η κίτρινη)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Έκνταλ — Μαυ­ρο­πά­νος, Μπα­κα­σέ­τας, Χατζηδιάκος

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιά­νε Άντερ­σον): Όλσεν, Αου­γκού­στιν­σον, Ντά­νιελ­σον, Λίντε­λοφ, Κραφτ, Κλά­ε­σον (81΄ Σβάν­μπεργκ), Όλσον, Έκνταλ (82΄ Κάζιστ), Φόρ­σμπεργκ (87΄ Όλσον), Κουάι­σον (87΄ Γκιε­κέ­ρες), Ίζακ.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν΄τ Σχιπ): Βλα­χο­δή­μος, Χατζη­διά­κος, Μαυ­ρο­πά­νος, Τσι­μί­κας, Γιαν­νού­λης (84΄ Λημνιός), Ανδρού­τσος, Μπου­χα­λά­κης, Σιώ­πης (71΄ Πέλ­κας), Μπα­κα­σέ­τας, Μασού­ρας (71΄ Τζιό­λης), Παυ­λί­δης (75΄ Δουβίκας).

Πηγή: ΑΠΕ

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο