Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία-Ελλάδα: Άστοχες συγκρίσεις πάνω στα αποκαΐδια

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Οι συγκρί­σεις Σου­η­δί­ας και Ελλά­δας για τις πυρ­κα­γιές και την έλλει­ψη ανθρώ­πι­νων θυμά­των στην Σου­η­δία παρ’ όλες τις 45 και βάλε πυρ­κα­γιές που οι φλό­γες τους έχουν κατα­φά­ει τα δάση της και ολό­κλη­ρες κοι­νω­νί­ες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια τους είναι άτο­πες και άστοχες.

Δεν βασί­ζο­νται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που επι­κρα­τεί στις δύο χώρες.

Η Σου­η­δία έχει τον ίδιο περί­που πλη­θυ­σμό με την Ελλά­δα αλλά είναι τρι­πλά­σια σε έκτα­ση. Δεν είναι το ίδιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη. Οι κατοι­κη­μέ­νες της περιο­χές περι­βάλ­λο­νται από δάση που στην Ελλά­δα τα συνα­ντάς στα υψό­με­τρα της Πίν­δου και των άλλων υψι­πέ­δων και όχι πεύ­κα. Περι­βάλ­λο­νται ακό­μη από φυσι­κά εμπό­δια στην φωτιά όπως ποτά­μια και λίμνες που εμπο­δί­ζουν την διά­δο­σή της και δίνουν τον απα­ραί­τη­το χρό­νο εκκέ­νω­σης. Οι φωτιές στην Σου­η­δία δεν αφο­ρούν κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Η καλύ­τε­ρη οργά­νω­ση της Σου­η­δί­ας στην πυρό­σβε­ση, η έλλει­ψη αυθαι­ρέ­των, η πει­θαρ­χία των κατοί­κων κ.ά. είναι σημα­ντι­κά θέμα­τα αλλά πρέ­πει να δού­με την αιτία που τα δημιούρ­γη­σε. Ο καπι­τα­λι­σμός που επι­κρα­τεί και στην Σου­η­δία στη­ρί­χτη­κε επί 70 και χρό­νια μέχρι το 90 στο μοντέ­λο της εργα­σια­κής ειρή­νης με σημα­ντι­κές παρο­χές με τον φόβο του γεί­το­να, της “Κόκ­κι­νης Αρκού­δας”. Μπή­καν μια σει­ρά από βάσεις υπο­δο­μής σε μια χώρα που επί 200 χρό­νια δεν γνώ­ρι­σε πόλε­μο και άφη­σε τον Χίτλερ να περά­σει όταν της ζητή­θη­κε. Οι Σου­η­δοί πολί­τες ακό­μη πιστεύ­ουν τυφλά στο Κρά­τος Πρό­νοιας. Οι φωνές που χτυ­πούν τον κώδω­να του κιν­δύ­νου επι­κρά­τη­σης ενός πρω­τό­γνω­ρου για τους Σου­η­δούς και πολύ οικεί­ου για τους Έλλη­νες ωμού καπι­τα­λι­σμού δεν εισα­κού­γο­νται ακόμη.

Όμως και στην Σου­η­δία ασκεί­ται έντο­νη κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση, στους Δήμους όπου ανή­κει η Πυρο­σβε­στι­κή και στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό που επι­στα­τεί, για έλλει­ψη συντο­νι­σμού, ολι­γω­ρία και αυξη­μέ­να έξο­δα στην αντι­με­τώ­πι­ση της πυρ­κα­γιάς. Ποιά είναι η ευθύ­νη του Σου­η­δι­κού κρά­τους; Δεν έβα­λε έγκαι­ρα στην μάχη την κατα­πο­λέ­μη­ση της φωτιάς από τον αέρα όταν γρή­γο­ρα δια­πι­στώ­θη­κε πως δεν αντι­με­τω­πι­ζό­ταν από το έδα­φος. Δεν επι­στρά­τευ­σε τα στρα­τιω­τι­κά πυρο­σβε­στι­κά ελι­κό­πτε­ρα που έχουν χωρη­τι­κό­τη­τα 6 κυβι­κά νερό λόγω αδειών του προ­σω­πι­κού!!! Δεν κινη­το­ποί­η­σε την πολι­το­φυ­λα­κή και αρκέ­στη­κε στην βοή­θεια των εθε­λο­ντών. Δεν απο­δέ­χτη­κε την βοή­θεια της Ρωσί­ας με το πυρο­σβε­στι­κό Ιλιού­σιν που μπο­ρεί να βομ­βαρ­δί­σει με 60 κυβι­κά νερό μένο­ντας πιστή στην προ­σέγ­γι­ση με το ΝΑΤΟ. Έφε­ρε 2 μικρά ιτα­λι­κά ελι­κό­πτε­ρα χωρη­τι­κό­τη­τας 1 κυβι­κού και 2–3 κασκα­ντέρ από Γαλ­λία που κοστί­ζουν 200.000 ευρώ την ημέρα.

Γίνε­ται κατα­νοη­τό πόσο μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη για αντι­πυ­ρι­κά, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και αντι­σει­σμι­κά έργα έχει η Ελλά­δα όταν απο­τυγ­χά­νει η Σου­η­δία να προ­στα­τεύ­σει τα δάση της. Πόσο μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη υπάρ­χει για έργα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, πολε­ο­δο­μι­κού Σχε­δια­σμού και προ­στα­σί­ας της ζωής και της περιου­σί­ας των λαϊ­κών στρωμάτων.

Οι ειδι­κοί περι­μέ­νουν περισ­σό­τε­ρες πυρ­κα­γιές ιδιαί­τε­ρα στην Ν.Σουηδία όσο οι υψη­λές για την Σου­η­δία θερ­μο­κρα­σί­ες ακό­μη και πάνω από 30 βαθ­μούς και η ξηρα­σία επικρατούν.

Οι Σου­η­δοί εργα­ζό­με­νοι δεν αντι­λαμ­βά­νο­νται ακό­μη την στα­δια­κή εγκα­τά­λει­ψη από το 1990 των μέτρων πυρο­προ­στα­σί­ας και αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Δεν μαθαί­νουν από την αγριό­τη­τα του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που δια­χεί­ρι­σης στον υπό­λοι­πο κόσμο πιστεύ­ο­ντας πως δεν θάρ­θει ποτέ στην Σου­η­δία. Πιστεύ­ουν ακό­μη στην αλλη­λεγ­γύη και στην πρό­λη­ψη της δεκα­ε­τί­ας του 60–70. Το ταξι­κό κίνη­μα έχει μπρο­στά του έναν τιτά­νιο αγώ­να αφύπνισης.

Οι πρώ­τες δει­λές φωνές πως η προ­σή­λω­ση στους στρα­τιω­τι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ υπο­σκά­πτει και την αντι­με­τώ­πι­ση των φυσι­κών κατα­στρο­φών άρχι­σαν να ακού­γο­νται. Το κίνη­μα ενά­ντια στην έντα­ξη της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ απο­κα­λύ­πτει πως το κόστος ενός μαχη­τι­κού JAS θα κοστί­σει ίσα­με 10 πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να. Και η Σου­η­δία κατ’ επι­τα­γήν του ΝΑΤΟ θα κατα­σκευά­σει 60 JAS. Πρό­βλε­ψη για πυρο­σβε­στι­κά δεν υπάρ­χει δυστυχώς.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο