Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Καταγραφή ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές κάτω από το όριο επικινδυνότητας- λαβή για πολιτικές σκοπιμότητες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αισθη­τή­ρες ακτι­νο­βο­λί­ας στη Στοκ­χόλ­μη κατέ­γρα­ψαν αυξη­μέ­να επί­πε­δα δια­φό­ρων ραδιε­νερ­γών ουσιών που παρά­γο­νται κατά τη διάρ­κεια της πυρη­νι­κής σχά­σης. Η πηγή είναι προς το παρόν άγνω­στη, αλλά πιθα­νό­τα­τα βρί­σκε­ται κάπου γύρω από τη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα. Τα επί­πε­δα δεν απο­τε­λούν κίν­δυ­νο για τον άνθρω­πο ή το περι­βάλ­λον. Δίνουν όμως λαβή για πολι­τι­κές σκοπιμότητες.

Η Ορά­νω­ση για την Συν­θή­κη Πλή­ρης Απα­γό­ρευ­σης των Πυρη­νι­κών Δοκι­μών (CTBTO) παρα­κο­λου­θεί με ένα δίκτυο εκα­το­ντά­δων σταθ­μών μέτρη­σης σε διά­φο­ρες τοπο­θε­σί­ες σε όλο τον κόσμο την πιθα­νό­τη­τα διε­ξα­γω­γής πυρη­νι­κής δοκι­μής ή άλλη πυρη­νι­κή δραστηριότητα

Στις 22 και 23 Ιου­νί­ου, ένας από τους σταθ­μούς μέτρη­σης στη Στοκ­χόλ­μη κατέ­γρα­ψε ασυ­νή­θι­στα υψη­λά επί­πε­δα τριών ειδών ραδιε­νερ­γών σωμα­τι­δί­ων, όπως σημεί­ω­σε επί­σης και η Σου­η­δι­κή Αρχή Προ­στα­σί­ας από Ακτι­νι­βο­λία. Αυτά τα σωμα­τί­δια μπο­ρούν να μετα­φερ­θούν σε μεγά­λες εκτά­σεις από τον άνε­μο, καθι­στώ­ντας δύσκο­λη την αξιο­ποί­η­ση της πηγής προέλευσης.

«Δεν έχου­με καμία απά­ντη­ση σήμε­ρα ως προς το από πού προ­έρ­χε­ται η ακτι­νο­βο­λία», δηλώ­νει  η Pernilla Soper, εκπρό­σω­πος Τύπου της Σου­η­δι­κής Αρχής. Οι ραδιε­νερ­γές ουσί­ες που μετρή­θη­καν ήταν καί­σιο-134, καί­σιο-137, κοβάλ­τιο-60 και ρουθήνιο-103.

Η Pernilla Soper τονί­ζει πως η Αρχή Προ­στα­σί­ας αντέ­δρα­σε στο συν­δυα­σμό των ουσιών που είναι ασυνήθιστες.

“Είναι ένας συν­δυα­σμός που συνή­θως δεν ανι­χνεύ­ου­με και υπο­δη­λώ­νει ότι είναι κάποιο είδος πυρη­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, δηλα­δή, από πυρη­νι­κούς σταθ­μούς”, λέει ο Pernilla Soper.

Στην ερώ­τη­ση της Σου­η­δι­κής εφη­με­ρί­δας DN αν θα μπο­ρού­σε να είναι ακτι­νο­βο­λία από ένα πυρη­νι­κό εργο­στά­σιο απαντά:

“Αυτό μπο­ρεί να ισχύ­ει, οι ουσί­ες αυτές σχη­μα­τί­ζο­νται σε αυτό το είδος της δρα­στη­ριό­τη­τας. Αλλά δεν ξέρου­με σε ποια χώρα συνέ­βη αυτό.

BANNER panos3

Ο επι­κε­φα­λής της CTBTO, Lassina Zerbo, γρά­φει στο Twitter ότι τα σωμα­τί­δια μπο­ρεί να έχουν εξα­πλω­θεί από την αρχι­κή τοπο­θε­σία για έως και 72 ώρες πριν ανα­κα­λυ­φθούν. Ούτε μπο­ρεί η CTBTO να καθο­ρί­σει την ακρι­βή θέση. Αλλά αυτό συνέ­βη σε μια περιο­χή, που είναι με πορ­το­κα­λί χρώ­μα στον χάρ­τη, και καλύ­πτει τμή­μα­τα της Δανί­ας, της Νορ­βη­γί­ας, της Σου­η­δί­ας, της Φιν­λαν­δί­ας, των τριών χωρών της Βαλ­τι­κής και τμη­μά­των της δυτι­κής Ρωσί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αγί­ας Πετρούπολης.

(22 /23 June 2020, RN #IMS station SEP63 #Sweden🇸🇪 detected 3isotopes; Cs-134, Cs-137 & Ru-103 associated w/Nuclear fission @ higher[ ] than usual levels (but not harmful for human health). The possible source region in the 72h preceding detection is shown in orange on the map). Lassina Zerbo

Αν και πρό­κει­ται για προ­ϊ­ό­ντα πυρη­νι­κής σχά­σης, η CTBTO πιστεύ­ει επί­σης ότι δεν προ­έρ­χε­ται από στρα­τιω­τι­κή πηγή, αλλά από πυρη­νι­κό σταθμό.

Επει­δή τα επί­πε­δα που μετρώ­νται είναι τόσο χαμη­λά, δεν υπάρ­χει κίν­δυ­νος για τον άνθρω­πο ή το περιβάλλον.

«Τα επί­πε­δα είναι δέκα εκα­τομ­μύ­ρια φορές κάτω από οποιο­δή­πο­τε επί­πε­δο για ανά­λη­ψη προ­στα­τευ­τι­κής δρά­σης», κατα­λή­γει η Pernilla Soper.

Η πολι­τι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του γεγο­νό­τος έχει όμως αρχί­σει. Ήδη η Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετα­δί­δει, επι­κα­λού­με­νη Ολλαν­δι­κές πηγές, χωρίς να τις προσ­διο­ρί­ζει, πως η υπο­ψία πέφτει στην Ρωσία ενώ και η ίδια η Σου­η­δία δια­θέ­τει πυρη­νι­κούς σταθ­μούς Ενέργειας.

Το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, όπως ανα­φέ­ρουν σε  δημο­σί­ευ­μά τους οι New York Times σημειώ­νει πως δεν υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για κανέ­να πρό­βλη­μα στα εργο­στά­σια στα βορειο­δυ­τι­κά της Ρωσίας.

Ο πυρη­νι­κός σταθ­μός του Λένι­γκραντ κοντά στην Αγία Πετρού­πο­λη και αυτό του Κόλα στο Μουρ­μάνσκ, «εργά­ζο­νται κανο­νι­κά και τα επί­πε­δα ραδιε­νέρ­γειας είναι φυσιο­λο­γι­κά», όπως δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος του κρα­τι­κού φορέα δια­χεί­ρι­σης πυρη­νι­κής ενέρ­γειας Rosenergoatom στο TASS .

Στοι­χεία της Σου­η­δι­κής Αρχής Προστασίας

Μέτρη­ση ακτινοβολίας.

Εξ ονό­μα­τος της Σου­η­δι­κής Αρχής Προ­στα­σί­ας από Ακτι­νο­βο­λία, το Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Αμυ­ντι­κών Ερευ­νών (FOI) μετρά τακτι­κά τη συγκέ­ντρω­ση ραδιε­νερ­γών ουσιών στον αέρα. Ο εξο­πλι­σμός που χρη­σι­μο­ποιεί­ται είναι πολύ ευαί­σθη­τος και ακό­μη και τα πολύ χαμη­λά επί­πε­δα δίνουν μετρή­σεις. Μέχρι σήμε­ρα, έχουν σημειω­θεί τρία μεγά­λα πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα στον κόσμο: το Χάρι­σμπουργκ (ΗΠΑ) το 1979, το Τσερ­νο­μπίλ (νυν Ουκρα­νία) το 1986 και η Φου­κου­σί­μα (Ιαπω­νία) το 2011.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο