Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Το ξενοφοβικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών καταγράφει ποσοστό ρεκόρ ενόψει των εκλογών στις 9 Σεπτεμβρίου.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στην μηνιαία σφυγ­μο­μέ­τρη­ση της κοι­νής γνώ­μης που διε­νερ­γεί η υπη­ρε­σία IPSOS, το ξενο­φο­βι­κό, εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα των Σου­η­δών Δημο­κρα­τών φτά­νει το ποσο­στό ρεκόρ του 20% στην πρό­θε­ση ψήφου.

Το κόμ­μα των “Σου­η­δών Δημο­κρα­τών” έχει ενι­σχυ­θεί από το 2010 οπό­τε μπή­κε για πρώ­τη φορά στο κοι­νο­βού­λιο. Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2014 κέρ­δι­σε το 13% των ψήφων. Τυγ­χά­νει μεγά­λης προ­βο­λής από τον αστι­κό τύπο που καθη­με­ρι­νά ανα­φέ­ρε­ται στις από­ψεις του ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες που τους θεω­ρεί σαν τον μεγα­λύ­τε­ρο εχθρό της ευημερίας.

Το προ­σφυ­γι­κό και τα συν­θή­μα­τά του για νόμο και τάξη κερ­δί­ζουν οπα­δούς στην κοι­νή γνώ­μη ιδιαί­τε­ρα μετά το 2015, οπό­τε η Σου­η­δία δέχθη­κε 160.000 πρό­σφυ­γες κυρί­ως Σύριους. Επεν­δύ­ει στην αβά­σι­μη ανη­συ­χία των Σου­η­δών ότι μειώ­νο­νται τα κον­δύ­λια για το κοι­νω­νι­κό κρά­τος και διο­χε­τεύ­ο­νται στους πρό­σφυ­γες και ότι αυξά­νε­ται η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα. Στην ουσία τα κον­δύ­λια διο­χε­τεύ­ο­νται μέσω των φορο­α­παλ­λα­γών στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Παράλ­λη­λα η αθέ­τη­ση της σημε­ρι­νής Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης των προ­ε­κλο­γι­κών της υπο­σχέ­σε­ων για περισ­σό­τε­ρες δου­λειές, καλύ­τε­ρες συντά­ξεις και καλύ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό κρά­τος στην υγεία, παι­δεία και περί­θαλ­ψη δίνει έδα­φος στους ξενο­φο­βι­κούς λαϊκιστές.

"Κρατείστε την Σουηδία στην λίθινη εποχή", σατυρίζει η αφίσσα τους Σουηδούς Δημοκράτες.

“Κρα­τεί­στε την Σου­η­δία στην λίθι­νη επο­χή”, σατυ­ρί­ζει η αφίσ­σα τους Σου­η­δούς Δημοκράτες.

Σύμ­φω­να με τη δημο­σκό­πη­ση του IPSOS, οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες συγκε­ντρώ­νουν το 24% ένα­ντι 31% στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές στη πρό­θε­ση ψήφου και το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, το δεξιό Κόμ­μα των Μετριο­πα­θών στο 22% ένα­ντι 23,3%.
Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση είναι ένας συνα­σπι­σμός μειο­ψη­φί­ας στον οποία συμ­με­τέ­χουν οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και οι Πρά­σι­νοι. Στο κοι­νο­βού­λιο στη­ρί­ζο­νται από το Αρι­στε­ρό Κόμ­μα. Όλα μαζί τα κόμ­μα­τα αυτά συγκε­ντρώ­νουν το 37% της πρό­θε­σης ψήφου.
Οι Μετριο­πα­θείς, οι κεντρώ­οι, οι Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες και οι Φιλε­λεύ­θε­ροι θα συνερ­γα­στούν ως κυβερ­νη­τι­κή ομά­δα αλλά κατε­βαί­νουν ξεχω­ρι­στά στις εκλο­γές. Μαζί συγκε­ντρώ­νουν το 39% στην πρό­θε­ση ψήφου.

Ωστό­σο κανέ­νας από τους δύο συνα­σπι­σμούς δεν φαί­νε­ται να μπο­ρεί να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση πλειο­ψη­φί­ας. Κανείς δεν θέλει, μέχρι στιγ­μής του­λά­χι­στον, να συνερ­γα­στεί με τους Σου­η­δούς Δημο­κρά­τες. Κατα­δι­κά­ζουν την ξενο­φο­βι­κή τους ρητο­ρεία ενώ ταυ­τό­χρο­να οι ίδιοι έχουν μετα­κυ­λή­σει σε αντι­προ­σφυ­γι­κές θέσεις. Η κυβέρ­νη­ση με σωρη­δόν απε­λά­σεις και κλεί­σι­μο των συνό­ρων και η αντι­πο­λί­τευ­ση με πιο σκλη­ρές θέσεις στην χορή­γη­ση ασύ­λου και παρα­μο­νής στην χώρα.

Το κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα Σου­η­δί­ας έχει υπο­ψή­φιους σε αρκε­τές μεγά­λες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες. Καλεί τα μέλη και τους οπα­δούς του κόμ­μα­τος να συμ­με­τέ­χουν στην προ­ε­κλο­γι­κή δια­δι­κα­σία για να έρθουν σε επα­φή με περισ­σό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους και να δια­δώ­σουν την πολι­τι­κή του.

«Η αστι­κή δημο­κρα­τία είναι μια παρω­δία δημο­κρα­τί­ας. Ο λαός καλεί­ται να ψηφί­σει ποιός θα τον δυνα­στεύ­σει. Όποιος και να βγεί κυβέρ­νη­ση το απο­τέ­λε­σμα θάναι λιτό­τη­τα και χει­ρο­τέ­ρευ­ση για τον λαό, μεγα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος πολέ­μου από τις ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις και αύξη­ση των εξοπλισμών.

Η συμ­με­το­χή μας στις εκλο­γές μας δίνει ένα ακό­μη πεδίο μάχης, την δυνα­τό­τη­τα να απο­τι­μή­σου­με την δυνα­μή μας και την ευκαι­ρία να εκφρά­σου­με την αντί­θε­ση μετα­ξύ των εργα­ζο­μέ­νων και του καπιταλισμού.

Δεν υπάρ­χει λόγος να πετά­ξε­τε την ψήφο σας ψηφί­ζο­ντας οκτώ καπι­τα­λι­στι­κά κόμ­μα­τα και άλλα που απλά θέλουν να πάρουν την θέση τους. Δώσε δύνα­μη στους κομ­μου­νι­στές” είναι το συν­θη­μά τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στη Σουηδία.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο