Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 — ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αυτή είναι η ανισομερής πραγματικότητα στην Σουηδία στο κατώφλι του 2018

Λιγό­τε­ρο από 200 άνθρω­ποι, 184 για την ακρί­βεια, κατέ­χουν το 87% του Πρου­πο­λο­γι­σμού της Σου­η­δί­ας των 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων. Η πλειο­ψη­φία των Σου­η­δων μοι­ρά­ζε­ται μόνο το 13% του παρα­γό­με­νου πλού­του*. Αυξά­νε­ται ταυ­τό­χρο­να ο αριθ­μός των άστε­γων και των φτω­χών συντα­ξιού­χων. Αυξή­θη­καν κατα 20 οι δισ­σε­κα­το­μυ­ριού­χοι φέτος στην Σου­η­δία. Οι 184 κατέ­χουν περιου­σια­κά στοι­χεία συνο­λι­κά 2140 δις κορω­νες που ειναι το 50% του ΑΕΠ της Σουηδιας**.

Μια πιο λεπτο­με­ρής ανά­λυ­ση των στοι­χεί­ων δεί­χνει πως το 2 μόλις απο τους 184 κατέ­χει περιου­σία 492 δις δηλα­δή το 23% των στοι­χεί­ων των δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων. Ακό­μη πως οι απο­δο­χές μεσα στην τελευ­ταία 20ετία εχουν μειω­θεί στους μισθούς των χαμη­λών εισο­δη­μά­των κατά 10% και έχουν διπλα­σια­στεί κατα μέσο όρο των στε­λε­χών και διευ­θυ­ντών. Η ατυ­χία της Σου­η­δί­ας είναι πως την διοι­κούν ” κομ­μου­νι­στές ”που είναι ενα­ντί­ον της ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας υπο­στη­ρί­ζουν οι οπα­δοί των λεγό­με­νων αστι­κών κομ­μά­των, μετριο­πα­θείς, φιλε­λεύ­θε­ροι, κεντρώ­οι και Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες. Οι ”κομ­μου­νι­στές” που δεν είναι άλλοι από τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, όσο και να απο­δει­κνύ­ουν κάθε φορά πως εξυ­πη­ρε­τούν με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης, όπως φαί­νε­ται άλλω­στε και από τα παρα­πά­νω στοι­χεία και τις γενι­κό­τε­ρες επι­διώ­ξεις του ιμπε­ρια­λι­σμού. Τα βασι­κό­τε­ρα είναι η κατάρ­γη­ση των φόρων: κλη­ρο­νο­μιάς, ακί­νη­της περιου­σί­ας και μετα­βί­βα­σης μεγά­λης περιου­σί­ας! Η μηδε­νι­κή φορο­λό­γη­ση σε επα­να­πα­τρι­σθέ­ντα κεφά­λαια, η απο­φο­ρο­λό­γη­ση έως και 50% της εργο­λα­βι­κής εισφο­ράς και άλλα τερ­τί­πια που μειώ­νουν την φορο­λο­γία των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων από μηδε­νι­κή όπως ΒΟΛΒΟ, ΕΡΙΚΣΟΝ κα μέχρι 5–7% όπως πχ ΙΚΕΑ. Παράλ­λη­λα θέσπι­ση αντερ­γα­τι­κών μέτρων όπως η αύξη­ση του ορί­ου εθε­λο­ντι­κής συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 69 και η σύντα­ξη και­νούρ­γιου νόμου ενά­ντια στην απερ­γία ακό­μη και αν τα τελευ­ταία 20 χρό­νια δεν υπάρ­χει ούτε μία κινη­το­ποί­η­ση. Την μεί­ω­ση στο 30% της απο­νο­μής ανα­πη­ρι­κών συντά­ξε­ων και την θέσπι­ση μειω­μέ­νων μισθών για πρό­σφυ­γες και μακρο­χρό­νια ανέρ­γους. Τις μαζι­κές απε­λά­σεις των ασυ­νό­δευ­των ανηλικων.

Όσο κι αν εξα­σφα­λί­ζουν τα κέρ­δη της εξα­γω­γι­κής στρα­τιω­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας όπως πχ στην Σαου­δι­κή Αρα­βία. Όσο κι αν πλη­σιά­ζουν στο ΝΑΤΟ με κοι­νά γυμνά­σια και αγο­ρά Πάτριοτς όσο κι αν συμ­με­τέ­χουν με στρα­τεύ­μα­τα στο Αφγα­νι­στάν και αερο­πλά­να όπως παλαιό­τε­ρα στην Λιβύη και στη­ρί­ζουν τα φασι­στοει­δή της Ουκρα­νί­ας! Οι ομοιό­τη­τες στο μείγ­μα της πολι­τι­κής των δύο μεγά­λων μπλοκ από την μια των Σοσια­δη­μο­κρα­τών που είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να συμ­μα­χούν πρό­σκαι­ρα με τους Πρά­σι­νους με την ανο­χή των Ευρω­α­ρι­στε­ρών και από την άλλη των ”αστι­κών” κομ­μά­των είναι τόσο δυσ­διά­κρι­τη που το μεγα­λύ­τε­ρο πολι­τι­κό στοί­χη­μα ήταν, μέχρι να παρα­πεμ­φθεί στις καλέν­δες, αν θα περιο­ρι­στεί το κέρ­δος των ιδιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ευη­με­ρί­ας ( παι­δεία, περί­θαλ­ψη, Υγεία) στο 7% που ευαγ­γε­λί­ζο­νται οι Ευρω­α­ρι­στε­ροί η θα μεί­νει ανε­ξέ­λεγ­κτο όπως επι­κρα­τεί σήμερα!

Η ανα­με­νό­με­νη ταλά­ντευ­ση των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, παρό­λο που απο­τε­λεί γενι­κή και αόρι­στη προ­ε­κλο­γι­κή τους δέσμευ­ση η φορο­λό­γη­ση των εν λόγω επι­χει­ρή­σε­ων πιο αυστη­ρά από τις υπό­λοι­πες, αν και στην ουσία αυτές διο­χε­τεύ­ουν τα κέρ­δη τους στις Οφ Σορ, τους καθι­στά ” κομ­μου­νι­στές ”Ο Σου­η­δι­κός λαό που «καρ­πώ­νε­ται” μόνο το 13% του παρα­γό­με­νου πλού­του σε παρο­χές, θα συνε­χί­σει να βλέ­πει το εισό­δη­μά του να μειώ­νε­ται και τις κοι­νω­νι­κές παρο­χές να συρ­ρι­κνώ­νο­νται και να υπο­χω­ρούν σε ποιότητα.

_______________________________

ΠΗΓΕΣ.
Opinion United Minds, σφυγ­μο­μέ­τρη­ση για την εφη­με­ρι­δα Aftonbladet.
Περιο­δι­κά Δεκεμ­βρί­ου : Veckans Affärer, Aktuellt fokus

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο