Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδικές ΜΚΟ, φιλανθρωπία εκ του ασφαλούς με προκλητικά μεγάλους μισθούς διευθυντών

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η δρά­ση των ΜΚΟ στην χώρα μας και λόγω του μετα­να­στευ­τι­κού, οι καταγ­γε­λί­ες για κατά­χρη­ση ή για κακή δια­χεί­ρι­ση των κον­δυ­λί­ων που δια­τί­θε­νται είναι μια σχε­δόν καθη­με­ρι­νή συζή­τη­ση. Πού πηγαί­νουν τόσα χρή­μα­τα; είναι πολ­λοί που αναρωτιούνται.

Στην Σου­η­δία η συζή­τη­ση έχει πάρει μιά άλλη τρο­πή από την στιγ­μή που δημο­σιεύ­τη­καν οι μισθοί των διευ­θυ­ντών ΜΚΟ(non governmental organisations, ΝGO τα αρχι­κά στην αγγλι­κή) και έχουν προ­κα­λέ­σει έντο­νη συζήτηση.

Μερι­κά ενδει­κτι­κά παρα­δείγ­μα­τα μισθών διευθυντών:

-Ίδρυ­μα για την κατα­πο­λέ­μη­ση του καρ­κί­νου 12.000 ευρώ τον μήνα,

-H γνω­στή υπέρ του περι­βάλ­λο­ντος WWF 11.280,

-Ερυ­θρός Σταυ­ρός 11.080,

-Ίδρυ­μα καρ­διο­πα­θών και πνευ­μο­νο­πα­θών 10.870,

-Ίδρυ­μα κατα­πο­λέ­μη­σης του παι­δι­κού καρ­κί­νου 10.600,

-H γνω­στή μας UNISEF 10.390,

-Ίδρυ­μα για την σωτη­ρία των παι­διών στις χώρες του τρί­του κόσμου 9.600, και ούτω καθεξής.

Ο κατά­λο­γος είναι μακρύς και ενδει­κτι­κός της έννοιας της μοντέρ­νας φιλαν­θρω­πί­ας, που ζητά να δώσουν οι πολί­τες από το υστέ­ρη­μά τους 5 ή 10 ευρώ για να σωθεί ένα παι­δί πχ στην Αφρι­κή ενώ ταυ­τό­χρο­να ο διευ­θυ­ντής του Οργα­νι­σμού που διε­νερ­γεί τους ερά­νους και δια­χει­ρί­ζε­ται τα χρή­μα­τα έχει μισθό πολ­λα­πλά­σιο από τον κανονικό.

Ένα ακό­μη χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα της δια­χεί­ρι­σης των χρη­μά­των που μαζεύ­ο­νται από την συν­δρο­μή του κόσμου είναι η απο­ζη­μί­ω­ση των για­τρών και νοσο­κό­μων της οργά­νω­σης «Για­τροί χωρίς σύνο­ρα» που είναι 1.300 ευρώ τον μήνα όπου και να στα­λούν ενώ ο διευ­θυ­ντής παίρ­νει μισθό κοντά στις 6.500.

Καταγ­γε­λί­ες που έχουν φτά­σει στον τύπο μιλούν και για για­τρούς στην Υεμέ­νη που είναι ένα χρό­νο απλήρωτοι.

-Είναι προ­κλη­τι­κό οι άνθρω­ποι που διοι­κούν ΜΚΟ για κοι­νω­φε­λείς, περι­βαλ­λο­ντι­κούς και ανθρω­πι­στι­κούς σκο­πούς να έχουν τέτοιους αδι­καιο­λό­γη­τα μεγά­λους μισθούς, είναι η επι­κρα­τού­σα άπο­ψη στην Σου­η­δι­κή κοι­νή γνώμη.

-Η φιλαν­θρω­πία και ο ανθρω­πι­σμός έπρε­πε να περ­νά και μέσα από τους μισθούς των στε­λε­χών που έπρε­πε να δεί­χνουν το καλό παρά­δειγ­μα, σχο­λιά­ζουν ανα­γνώ­στες του τύπου.

-Είναι χλευα­σμός για μας που ενι­σχύ­ου­με κάθε μήνα πιστεύ­ο­ντας πως τα χρή­μα­τά μας πηγαί­νουν σε αυτούς που τα έχουν ανά­γκη, είναι άλλη άπο­ψη που ακού­γε­ται, όπως και το «καλύ­τε­ρα να δίνου­με την βοή­θεια προ­σω­πο­ποι­η­μέ­να σε ανθρώ­πους που ξέρου­με πως έχουν ανάγκη».

Φυσι­κά η κρι­τι­κή δεν έχει στό­χο τους εθε­λο­ντές των οργα­νώ­σε­ων που επι­τε­λούν σημα­ντι­κό έργο αμι­σθί και χωρίς να προ­σβλέ­πουν σε κάποιο όφε­λος. Οι κεφα­λές όμως των ΜΚΟ δεν έχουν τις ίδιες σκέ­ψεις, τις ίδιες επι­διώ­ξεις και τις ίδιες απολαβές.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο