Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδική Lundin Oil, εγκληματίες πολέμου: Επιχειρήσεις πετρελαίου πνιγμένες στο αίμα στο Σουδάν.

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Δεν είναι μόνο οι ανοι­χτοί πόλε­μοι στην ευρύ­τε­ρη γει­το­νιά μας για την εκμε­τάλ­λευ­ση των φυσι­κών πόρων και της περιου­σί­ας των λαών. Ο Ιμπε­ρια­λι­σμός στην «Σου­η­δι­κή» του μορ­φή είναι εξ ίσου αδί­στα­κτος στο κυνή­γι του κέρ­δους και υπεύ­θυ­νος για εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας. Αυτή την φορά στoν πολύ­πα­θo λαό του Σουδάν.

Σύμ­φω­να με την Σου­η­δι­κή Εφη­με­ρί­δα Dagens Industri ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας του Σου­η­δι­κού κρά­τους, για διε­θνή εγκλή­μα­τα πολέ­μου, ζήτη­σε έγκρι­ση από την κυβέρ­νη­ση για να ασκή­σει δίω­ξη κατά του Προ­έ­δρου και του Ανα­πλη­ρω­τή διευ­θυ­ντή της Lundin Oil, για συνέρ­γεια και υπο­κί­νη­ση σε σοβα­ρές παρα­βιά­σεις του ποι­νι­κού δικαί­ου, όπως αδιά­κρι­τες και σκό­πι­μες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αμά­χων, λεη­λα­σί­ες, δολο­φο­νί­ες αμά­χων, βια­σμοί, απα­γω­γή παι­διών, βασα­νι­στή­ρια και ανα­γκα­στι­κή εκτό­πι­ση του ντό­πιου πλη­θυ­σμού του Σουδάν.

Συμπλη­ρώ­θη­καν οκτώ χρό­νια και έξη μήνες από τότε που άρχι­σε η έρευ­να των καταγ­γε­λιών του δικη­γό­ρου Sten De Geer που πρώ­τος ανέ­λα­βε να προ­ω­θή­σει τις καταγ­γε­λί­ες προς τον εν λόγω Εισαγ­γε­λέα όταν η επί­ση­μη Σου­η­δία δεν αντι­δρού­σε αυτεπάγγελτα.

sudan

Ο Καρλ Μπιλντ απολογείται

Η αιτία βρί­σκε­ται στο γεγο­νός πως στο Διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της Lundin εκεί­νη την επο­χή ήταν μέλος ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας,  του κόμ­μα­τος των συντη­ρη­τι­κών, Καρλ Μπιλντ. Κατη­γο­ρή­θη­κε πως δεν αντέ­δρα­σε έγκαι­ρα στις καταγ­γε­λί­ες και πως ήταν ανάρ­μο­στο για την θέση του σαν υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών να είναι μέλος σε εται­ρεία που δρα­στη­ριο­ποιού­νταν στο εξωτερικό.

Η απο­κά­λυ­ψη των ενερ­γειών της εται­ρεί­ας περιέ­χο­νται στο βιβλίο της δημο­σιο­γρά­φου-δημο­σιο­λό­γου Kerstin Lundell από το 2010 με τίτλο «Επι­χει­ρή­σεις στο αίμα και το πετρέ­λαιο: Lundin Petroleum στην Αφρική.

Η δημο­σιο­γρά­φος απο­κα­λύ­πτει ακό­μη πως η εται­ρεία έχει συμ­με­τά­σχει σε πολυά­ριθ­μες παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, όπως δολο­φο­νί­ες, εμπρη­σμό ολό­κλη­ρων χωριών και πολ­λά άλλα.

Στις 8 Ιου­νί­ου 2010 δημο­σιεύ­ε­ται έκθε­ση του Ευρω­παϊ­κού Συνα­σπι­σμού Πετρε­λαί­ου στο Σου­δάν, ECOS, ( 80 συνερ­γα­ζό­με­νες Ευρω­παι­κές οργα­νώ­σεις για την κατα­πί­ε­ση στο Σου­δάν) με τίτλο «Απλή­ρω­το Χρέ­ος», η οποία καλεί την Σου­η­δία , την Αυστρία και την Μαλαι­σία να διε­ρευ­νή­σουν κατά πόσον οι εται­ρεί­ες τους Lundin, OMV και Petronas αντί­στοι­χα παρα­βί­α­σαν το διε­θνές δίκαιο κατά την περί­ο­δο 1997–2003.

Στα εγκλή­μα­τα περι­λαμ­βά­νο­νται οι αδιά­κρι­τες και σκό­πι­μες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αμά­χων, λεη­λα­σί­ες, δολο­φο­νί­ες αμά­χων, βια­σμοί, απα­γω­γή παι­διών, βασα­νι­στή­ρια και ανα­γκα­στι­κή εκτό­πι­ση του ντό­πιου πλη­θυ­σμού από τοπι­κές συμ­μο­ρί­ες σε συνερ­γα­σία με την εταιρεία.

Δορυ­φο­ρι­κές φωτο­γρα­φί­ες που ελή­φθη­σαν μετα­ξύ 1994 και 2003 δεί­χνουν δρα­στι­κή μεί­ω­ση των γεωρ­γι­κών γαιών στην περιο­χή όπου λει­τουρ­γού­σε η Lundin Petroleum και εκτι­μά­ται ότι έχουν εκτο­πι­στεί περί τους 200.000 ανθρώ­πους. Η ECOS εκτι­μά ότι η οικο­νο­μι­κή ζημία που υπέ­στη ο πλη­θυ­σμός στην περιο­χή όπου η Lundin δρα­στη­ριο­ποιού­νταν, για πάνω από 600 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

sudan 1

Θα είναι η πρώ­τη φορά στον κόσμο που κατη­γο­ρεί­ται η διοί­κη­ση μιας εται­ρεί­ας για γενο­κτο­νία, εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας ή για εγκλή­μα­τα πολέ­μου, από το 1948, την επο­χή της δίκης της Νυρεμ­βέρ­γης ενα­ντί­ον των στε­λε­χών της Ιg. Farben για την κατα­σκευή του zyklon‑β για τους θαλά­μους αερί­ων και του Κrupp και Flick για την εκμε­τά­λευ­ση των αιχ­μα­λώ­των πολέ­μου για κατα­να­γκα­στι­κή εργα­σία μέχρι θανάτου.

Το Μονο­πώ­λιο Πετρε­λαί­ου Lundin είναι μια Σου­η­δι­κή εται­ρεία με έδρα την Στοκ­χόλ­μη, με αντι­κεί­με­νο την έρευ­να και παρα­γω­γή πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου. Η εται­ρεία είναι εισηγ­μέ­νη στο Χρη­μα­τι­στή­ριο της Στοκ­χόλ­μης Large Cap και δρα­στη­ριο­ποιεί­ται βασι­κά στη Νορβηγία.

Η χρη­μα­τι­στη­ρια­κή αξία της Lundin ήταν 67 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στο τέλος του 2016, γεγο­νός που την καθι­στά σαν την μεγα­λύ­τε­ρη στην Ευρώ­πη εται­ρεία έρευ­νας και παρα­γω­γής πετρε­λαί­ου και αερί­ου όσον αφο­ρά την χρη­μα­τι­στη­ρια­κή της αξία. Τα πιστο­ποι­η­μέ­να απο­θέ­μα­τα πετρε­λαί­ου της Lundin ανήλ­θαν σε 714.1 εκα­τομ­μύ­ρια βαρέ­λια ισο­δύ­να­μα πετρε­λαί­ου στο τέλος του 2016, και οι ανε­πί­ση­μοι πόροι ανέρ­χο­νται σε άλλα 249 εκα­τομ­μύ­ρια βαρέλια.

Όταν ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας στην Σου­η­δία ανέ­λα­βε την έρευ­να για την εξε­ρεύ­νη­ση των καταγ­γε­λιών, η εται­ρεία Lundin επι­βε­βαί­ω­σε δημό­σια ότι η εται­ρεία είναι υπό έρευ­να, αλλά οι εκπρο­σώ­ποι της ισχυ­ρί­ζο­νταν ότι οι δρα­στη­ριό­τη­τές της συνέ­βα­λαν στη βελ­τί­ω­ση της ζωής των ανθρώ­πων του Σουδάν(!)

Μόνο που όπως απο­δει­κνύ­ε­ται υπάρ­χει βάση των κατη­γο­ριών και υπάρ­χουν και τα στοι­χεία της σύν­δε­σης της εται­ρεί­ας με τους ντό­πιους πολέμαρχους.

Για μιά ακό­μη φορά τα λόγια του Μαρξ για την απλη­στία του κεφα­λαί­ου γίνο­νται επί­και­ρα. «Το Κεφά­λαιο τρέ­μει την απου­σία κέρ­δους. Όταν οσμί­ζε­ται ένα σημα­ντι­κό όφελος,γίνεται παρά­τολ­μο. Με κέρ­δος 20% ενθουσιάζεται,με 50% αποθρασύνεται,με 100% κατα­πα­τά όλα τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και με 300% δε διστά­ζει μπρο­στά σε κανέ­να έγκλημα».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο