Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδοί επιδημιολόγοι: Το εισόδημα καθορίζει την μεταδοτικότητα και την θνησιμότητα από Covid-19

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στην Περι­φέ­ρεια Στοκ­χόλ­μης, σε ανθρώ­πους πάνω από 25 χρο­νών που πέθα­ναν εκτός γηρο­κο­μεί­ων, στις περιο­χές με το χαμη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα, έχουν πεθά­νει 14 ανά 10.000 άτο­μα από covid-19.

Ο αντί­στοι­χος αριθ­μός μετα­ξύ των περιο­χών με το υψη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα είναι 2,6 ανά 10.000 άτο­μα. Όταν ο πλη­θυ­σμός των περιο­χών διαι­ρεί­ται με το επί­πε­δο εισο­δή­μα­τος, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι 442 άνθρω­ποι που ήταν στο χαμη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα έχουν πεθά­νει ενώ ο αριθ­μός των νεκρών για εκεί­νους με το υψη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα είναι 83.

Άνισες συνθήκες για την προστασία από covid-19

Η Περι­φέ­ρεια της Στοκ­χόλ­μης είναι ένα από τα μέρη που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο μέχρι στιγ­μής από την παν­δη­μία σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Σύμ­φω­να με τον Anton Lager, επι­δη­μιο­λό­γο δημό­σιας υγεί­ας, περί­που 2.500 θάνα­τοι ισο­δυ­να­μούν με περισ­σό­τε­ρους από 300.000 μολυ­σμέ­νους ανθρώπους.

Οι κάτοι­κοι της Περι­φέ­ρειας Στοκ­χόλ­μης έχουν δια­φο­ρε­τι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να ακο­λου­θή­σουν τις γενι­κές συμ­βου­λές προ­στα­σί­ας και να προ­στα­τευ­θούν από covid-19. Το εισό­δη­μα είναι ο κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κός παρά­γο­ντας που συν­δέ­ε­ται σαφώς με τον κίν­δυ­νο θανά­του από covid-19. Ένας άλλος σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας είναι το επάγ­γελ­μα και η δυνα­τό­τη­τα για τηλεεργασία.

Αυτό συμπε­ραί­νει έκθε­ση του Κέντρου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ιατρι­κής (CES).

Το Κέντρο Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Κοι­νο­τι­κής Ιατρι­κής (CES) έδω­σε στην δημο­σιό­τη­τα έκθε­ση ανα­φο­ρι­κά με τη σχέ­ση μετα­ξύ των κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κών παρα­γό­ντων και τον κίν­δυ­νο θανά­του από covid-19.

Όπως σχε­δόν όλα τα προ­βλή­μα­τα δημό­σιας υγεί­ας, το covid-19 έχει επη­ρε­ά­σει άνι­σα τις κοι­νω­νι­κο­δη­μο­γρα­φι­κές ομά­δες. Το covid-19 πλήτ­τει τους άνδρες και τους ηλι­κιω­μέ­νους αλλά τα άτο­μα με χαμη­λό­τε­ρο κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό καθε­στώς και άτο­μα που μένουν σε ορι­σμέ­νες περιο­χές έχουν πλη­γεί σκλη­ρό­τε­ρα από άλλους.

Η έκθε­ση δεί­χνει ότι το εισό­δη­μα είναι ο κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κός παρά­γο­ντας που συν­δέ­ε­ται σαφώς με τον κίν­δυ­νο θανά­του από covid-19. Το υψη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα μπο­ρεί να αυξή­σει τις πιθα­νό­τη­τες για την προ­στα­σία από τη μόλυνση.

-Αυτό θα μπο­ρού­σε να οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι είναι πιο δύσκο­λο για όσους έχουν περιο­ρι­σμέ­να οικο­νο­μι­κά περι­θώ­ρια να εγκα­τα­λεί­ψουν την εργα­σία τους, να εφο­δια­στούν με τρό­φι­μα, να ψωνί­σουν σε «περί­ερ­γες ώρες», να ψωνί­σουν σε ευά­ε­ρα κατα­στή­μα­τα ή να απο­φύ­γουν τις δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες. Υπάρ­χουν και άλλες μελέ­τες που το απο­δει­κνύ­ουν, δηλώ­νει ο Anton Lager, επι­κε­φα­λής της μονά­δας υγεί­ας και περί­θαλ­ψης στο CES στην παρου­σί­α­ση της έκθε­σης στην Σου­η­δι­κή τηλεόραση.

Tο εισό­δη­μα μπο­ρεί επί­σης να έχει έμμε­ση επί­δρα­ση στον αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο θανά­του από covid-19, καθώς η συγκα­τοί­κη­ση πολ­λών ανθρώ­πων μαζί σε συν­θή­κες συνω­στι­σμού είναι πιο συχνός μετα­ξύ των ατό­μων χαμη­λού εισοδήματος.

Στην περι­φέ­ρεια της Στοκ­χόλ­μης με το χαμη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα, έχουν πεθά­νει 14 ανά 10.000 άτο­μα από covid-19.Ο αντί­στοι­χος αριθ­μός μετα­ξύ των ατό­μων με το υψη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα είναι 2,6 ανά 10.000 άτομα.

-Βλέ­που­με σημα­ντι­κές δια­φο­ρές μετα­ξύ εισο­δη­μα­τι­κών ομά­δων που είναι αξιο­πρό­σε­κτες όσο και δύσκο­λες να εξη­γη­θούν. Το μέγε­θος του νοι­κο­κυ­ριού και ο συνω­στι­σμός εξη­γούν μέρος της σχέ­σης με την μετα­δο­τι­κό­τη­τα και την θνη­σι­μό­τη­τα, αλλά δεν εξη­γεί το όλο θέμα, λέει ο Anton Lager.

Ένας άλλος σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας είναι το επάγ­γελ­μα, και πάνω απ όλα η δυνα­τό­τη­τα εργα­σί­ας από το σπί­τι. Η έκθε­ση δεί­χνει ότι τα άτο­μα που δεν μπο­ρούν να εργα­στούν εξ απο­στά­σε­ως είναι ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­τα, και ο κίν­δυ­νος είναι ιδιαί­τε­ρα υψη­λός για όσους εργά­ζο­νται στον τομέα της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης ή της φρο­ντί­δας ηλικιωμένων.

-Όλα μαζί, τα ευρή­μα­τά μας σχε­τι­κά με διά­φο­ρους κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κούς παρά­γο­ντες δεί­χνουν ότι οι κάτοι­κοι της Στοκ­χόλ­μης έχουν κατα­νο­ή­σει την σοβα­ρό­τη­τα της κατά­στα­σης και θα ήθε­λαν να προ­σαρ­μο­στούν και να απο­φύ­γουν την έκθε­σή τους στον ιό, αλλά λόγω της μεγά­λης εξά­πλω­σης της μόλυν­σης στην περιο­χή και των άσχη­μων οικο­νο­μι­κών δεν ήταν πάντα σε θέση να τα κατα­φέ­ρουν, λέει ο Anton Lager ανα­φε­ρό­με­νος στο πρώ­το κύμα της εξά­πλω­σης του ιού την άνοι­ξη του 2020.

Το δεύ­τε­ρο κύμα θα είναι ακό­μη ισχυ­ρό­τε­ρο δεδο­μέ­νου ότι μόνον 1 στους 7 κατοί­κους της Στοκ­χόλ­μης έχουν αρρω­στή­σει στο πρώ­το κύμα, συμπλη­ρώ­νει ο Anton Lager.

Την περα­σμέ­νη άνοι­ξη, ανα­φε­ρό­ταν συχνά πυκνά ότι τα πολ­λά κρού­σμα­τα στις φτω­χές βόριες συνοι­κί­ες της Στοκ­χόλ­μης θα μπο­ρού­σε να οφεί­λε­ται, μετα­ξύ άλλων, στην έλλει­ψη πλη­ρο­φο­ριών, αλλά αυτό δεν είναι ένας παρά­γο­ντας που έχει δια­δρα­μα­τί­σει σημα­ντι­κό ρόλο, σύμ­φω­να με την έκθε­ση. Υπο­νο­ού­σαν διά­φο­ροι παρά­γο­ντες πως οι κάτοι­κοι, στην πλειο­ψη­φία τους μετα­νά­στες, πρό­σφυ­γες, μονο­γο­νει­κές οικο­γέ­νεις και νέοι, δεν κατα­λά­βαι­ναν τις οδη­γί­ες λόγω ελλει­πής γνώ­σης της Σου­η­δι­κής γλώσσας.

Οι εξη­γή­σεις έπαιρ­ναν ακό­μη και ξενο­φο­βι­κό χαρα­κτή­ρα. Έρχε­ται όμως η έκθε­ση και συμπε­ραί­νει το προφανές.

Έλλει­ψη δυνα­τό­τη­τας για “όσους έχουν περιο­ρι­σμέ­να οικο­νο­μι­κά περι­θώ­ρια να εγκα­τα­λεί­ψουν την εργα­σία τους, να δου­λέ­ψουν από το σπί­τι, να εφο­δια­στούν με τρό­φι­μα, να ψωνί­σουν σε «περί­ερ­γες ώρες», να ψωνί­σουν σε ευά­ε­ρα κατα­στή­μα­τα ή να απο­φύ­γουν τις δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες”. Έτσι και το δεύ­τε­ρο κύμα πλήτ­τει εξ ίσου σκλη­ρά αν όχι σκλη­ρό­τε­ρα τους ανθρώ­πους με χαμη­λά εισο­δή­μα­τα με τις συνέ­πειες που περι­γρά­φουν τα συμπε­ρά­σμα­τα της έκθε­σης. Το βασι­κό συμπέ­ρα­σμα είναι πως για μια ακό­μη φορά δια­πι­στώ­νε­ται πως η ταξι­κή θεώ­ρη­ση όλων των φαι­νο­μέ­νων που προ­κύ­πτουν στην ζωή μας δίνει τις απα­ντή­σεις και τις λύσεις. Λύσεις που πρέ­πει να ανα­τρέ­ψουν την σημε­ρι­νή κατά­στα­ση υπέρ των εργα­ζο­μέ­νων με την δική τους συμ­με­το­χή και πάλη.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο