Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σούπερ πλούσιοι (uber rich), τα παράσιτα της κοινωνίας, οι δυνάστες της ανθρωπότητας

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

“Η σκο­τει­νή παθο­λο­γία των Σού­περ πλού­σιων (uber rich) που τυγ­χά­νει εξαι­ρε­τι­κής φρο­ντί­δας από την μαζι­κή κουλ­τού­ρα και τα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης, έχει γίνει δική μας. Έχου­με κατα­πιεί το δηλη­τή­ριο τους. Έχου­με διδα­χθεί να δοξά­ζου­με την κακή ελευ­θε­ρία και να δια­σύ­ρου­με την καλή. Κοι­τάξ­τε οποια­δή­πο­τε ριά­λι­τι του Τραμπ, οποι­oδή­πο­τε τηλε­ο­πτι­κό ριά­λι­τι. Θα απο­κρού­σου­με αυτές τις παθο­λο­γί­ες και θα οργα­νώ­σου­με τον αγώ­να για να ανα­γκά­σου­με τους σού­περ πλού­σιους να φύγουν από την εξου­σία ή θα μας μετα­μορ­φώ­σουν σε ότι ήδη μας θεω­ρούν ότι είμα­στε— η βοή­θειά και το στή­ριγ­μά τους”.

Έτσι τελειώ­νει το άρθρο του στο «Truthdig» ο δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, βρα­βευ­μέ­νος με Pulitzer, Chris Hedges  όπου περι­γρά­φει  τις εμπει­ρί­ες του για τα παι­διά των Σού­περ πλού­σιων που ήταν συμ­μα­θη­τές του επί 8 χρό­νια σε ένα σχο­λείο ειδι­κό για πάμπλου­τους στην Μασα­χου­σέ­τη και γενι­κεύ­ει για την συμπε­ρι­φο­ρά των μεγι­στά­νων του πλού­του που δυνα­στεύ­ουν όλη την ανθρωπότητα.

Όλοι μαζί, που δεν ξεπερ­νούν τους 80 (42 κατά το Oxfam) συγκε­ντρώ­νουν τέτοιο πλού­το που ισο­δυ­να­μεί με το εισό­δη­μα του 50% των φτω­χών ανθρώ­πων σε όλο τον πλα­νή­τη. Συνο­λι­κά υπάρ­χουν 2.000 δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι και το 30% από αυτούς είναι Αμε­ρι­κά­νοι. Ακό­μη και χωρίς ταξι­κό πρό­ση­μο και μέσα στα πλαί­σια του ανθρω­πι­σμού η περι­γρα­φή του έχει μια αξία για την νοο­τρο­πία τους και την απάν­θρω­πη συμπε­ρι­φο­ρά τους.

«Επέ­με­ναν πως είναι προ­νο­μιού­χοι και πλού­σιοι επει­δή είναι πιο έξυ­πνοι και ταλα­ντού­χοι από τους άλλους. Περι­φρο­νού­σαν όσους ήταν κάτω από αυτούς υλι­κά και κοι­νω­νι­κά ακό­μη και τους απλά πλούσιους.

  • Δεν διέ­θε­ταν την ικα­νό­τη­τα των συναι­σθη­μά­των της κατα­νό­η­σης και της συμπό­νοιας. Έστη­ναν τις κλί­κες τους και υπέ­βα­λαν σε εκφο­βι­σμό όσους αψη­φού­σαν ή δεν ταί­ρια­ζαν στο δικό τους σύμπαν. Η φιλία τους είχε πάντα το ερώ­τη­μα του «τι θα μου απο­φέ­ρει αυτή η γνωριμία».
  • Περι­βάλ­λο­νται από την στιγ­μή που γεν­νή­θη­καν από ανθρώ­πους που ικα­νο­ποιού­σαν κάθε επι­θυ­μία και ανά­γκη τους. Απέρ­ρι­πταν όλα τα προ­βλή­μα­τα των άλλων από στιγ­μιαία από­γνω­ση ή πόνο ακό­μη και στις ίδιες τις οικο­γέ­νειές τους. Ήξε­ραν μόνο πως να πάρουν. Ποτέ να δώσουν. Δια­μορ­φώ­θη­καν σε ανθρώ­πους χωρίς χαρά, πνιγ­μέ­νοι μέσα στον άσβε­στο ναρ­κισ­σι­σμό τους. Είναι αυτοί που κατευ­θύ­νουν την πολι­τι­κή εξου­σία, και τον Τραμπ, τα παι­διά του, τους δικα­στές, και τους εκα­τομ­μυ­ριού­χους που βρί­σκο­νται στο περι­βάλ­λον του.

uber rich 1

  • Δεν μπο­ρούν να δουν τον κόσμο πέρα από την δική τους οπτι­κή. Ο κόσμος γύρω τους ακό­μη και οι γυναί­κες τους είναι για αυτούς αντι­κεί­με­να στιγ­μιαί­ας ικα­νο­ποί­η­σης ή χει­ρα­γώ­γη­σης. Δεν δια­θέ­τουν καμία ηθι­κή. Σωστό, λάθος, αλή­θεια, ψέμα, δίκαιο, άδι­κο. Αυτές οι έννοιες είναι πέρα από την οπτι­κή τους. Ό,τι τους ικα­νο­ποιεί είναι καλό. Ό,τι όχι, πρέ­πει να κατα­στρα­φεί. Γιαυ­τό δεν υπάρ­χουν όρια για αυτούς όπως για εμάς τους υπό­λοι­πους. Δεν πλη­ρώ­νουν φόρους, δεν δου­λεύ­ουν για να πετύ­χουν κάτι, δεν πλη­ρώ­νουν για τις απο­τυ­χί­ες και τις παρα­νο­μί­ες τους.
  • Ζουν σε μια φού­σκα, σε μιά χώρα που λέγε­ται “Πλου­σιού­πο­λη”. Ποτέ δεν τους φτά­νουν τα χρή­μα­τα που έχουν, θέλουν να μονο­πω­λούν τις ευκαι­ρί­ες για να βγά­λουν περισ­σό­τε­ρα. Βάζουν σε ακρι­βά σχο­λεία μετριό­τη­τες σαν τον Τραμπ και τον Μπους για να εξα­σφα­λί­σουν την πλου­το­κρα­τία τους. Εξα­γο­ρά­ζουν ή τρο­μο­κρα­τούν εφη­με­ρί­δες και εκδό­τες, στρα­το­λο­γούν δικη­γό­ρους και πολι­τι­κούς που θα υπε­ρα­σπι­στούν την δύνα­μή τους.
  • Κατα­στρέ­φουν και­νούρ­γιες ιδέ­ες, ανα­κα­λύ­ψεις και ανθρώ­πους όταν κιν­δυ­νεύ­ουν από τον αντα­γω­νι­σμό. Δεν χρειά­ζο­νται οι ίδιοι να ωρι­μά­σουν ποτέ. Συσ­σω­ρεύ­ουν πλού­το, δύνα­μη, εξου­σία και αυτό τους απο­ξε­νώ­νει και από τις γυναί­κες και τα παι­διά τους, από πραγ­μα­τι­κούς φίλους.
  • Όταν έρθει η ώρα να «φύγουν» οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι είναι ευχα­ρι­στη­μέ­νοι που θα απαλ­λα­γούν από αυτούς. Μέχρι τότε χρη­σι­μο­ποιούν όλα τα κρα­τι­κά όργα­να, τα συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας, τον στρα­τό για να μας κατα­πιέ­ζουν, και υπο­βαθ­μί­ζουν όλες τις υπη­ρε­σί­ες που μπο­ρούν να αμβλύ­νουν κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές και πολι­τι­κές ανι­σό­τη­τες για καλύ­τε­ρη δημό­σια υγεία και παι­δεία, για πρό­νοια και κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, δίκαιο φορο­λο­γι­κό σύστη­μα, δημό­σια συγκοι­νω­νία και υπη­ρε­σί­ες δικαιο­σύ­νης. Όταν οι πολί­τες αντι­δρούν ή αντι­στέ­κο­νται τότε τους τσα­κί­ζουν ηθι­κά ή τους σκοτώνουν.
  • Οι Σού­περ πλού­σιοι νοιά­ζο­νται για την δημό­σια εικό­να τους. Έχουν εμμο­νή να βλέ­πουν τον εαυ­τό τους σαν το κέντρο του σύμπα­ντος. Πηγαί­νουν ταξί­δια μεγά­λων απο­στά­σε­ων, δημιουρ­γούν πλα­σμα­τι­κά προ­φίλ με ανύ­παρ­κτες αρε­τές και χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Η φιλαν­θρω­πία τους επι­τρέ­πει να συμ­με­τέ­χουν στον κοι­νω­νι­κή διά­κρι­ση, να παρου­σιά­σουν τον εαυ­τό τους μέσα από μικρές πρά­ξεις φιλαν­θρω­πί­ας σαν φρο­ντί­δα και ευερ­γε­σία τους προς τους φτω­χούς που τους θεω­ρούν κατά­ρα και τους περι­φρο­νούν. Γιαυ­τό, όπως και ο Τραμπ, βλέ­πουν σαν εχθρό κάθε δημο­σί­ευ­μα κρι­τι­κής ενα­ντί­ον τους.
  • Και όταν ο Τραμπ προ­τεί­νει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ο Τύπος με βίαια μέσα, δεν αστειεύεται.Το ίδιο επι­θυ­μούν και οι Σού­περ πλού­σιοι που μπο­ρούν να το πάνε πιο μακριά μέχρι και στην δολο­φο­νία για­τί στε­ρού­νται συνεί­δη­σης. Μπο­ρεί ο ωμός και χυδαί­ος τρό­πος του Τραμπ να σοκά­ρει κάποιες ευαί­σθη­τες ψυχές του Χάρ­βαρντ και του Πρί­στον αλλά υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντά τους το ίδιο καλά όπως και ο Ομπά­μα και ο Κλί­ντον. Και αυτοί κάνουν υπο­χω­ρή­σεις και τους αφή­νουν να σπου­δά­ζουν στα ακρι­βά σχο­λεία τους όπως την γυναί­κα του Τραμπ, Ιβάν­κα και την κόρη του Κλί­ντον, Τσέλ­σι που είναι και καλές φίλες.
  • Δεν υπάρ­χει καμία από­φα­ση οποιου­δή­πο­τε Οργα­νι­σμού που μπο­ρεί να τους στα­μα­τή­σει στην λεη­λα­σία των εθνών και του οικο­συ­στή­μα­τος. Δεν έχουν να φοβη­θούν από τα ΜΜΕ που τα ελέγ­χουν, από τους εκλεγ­μέ­νους που αυτοί επι­λέ­γουν, από τις δικα­στι­κές αρχές που αυτοί διορίζουν.
  • Τα πανε­πι­στή­μια και οι δια­νο­ού­με­νοι είναι αξιο­λύ­πη­τοι εταί­ροι τους. Όσοι έχουν κρι­τι­κές από­ψεις που ταράσ­σουν τους χορη­γούς, που αμφι­σβη­τούν την πολι­τι­κή τους, θα επα­νέλ­θουν στην τάξη είτε με απο­σιώ­πη­ση είτε με έξοδο.
  • Κατέ­στρε­ψαν έτσι και τα λαϊ­κά κινή­μα­τα και τα συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να, τις κινή­σεις για περισ­σό­τε­ρη δημο­κρα­τία που θα επέ­τρε­πε τους εργα­ζό­με­νους να αντισταθούν.

uber 2

  • Ο κόσμος είναι πια για αυτούς μια παι­δι­κή χαρά. Τίπο­τα δεν έχει αξία για τους Σού­περ πλού­σιους. Ανθρώ­πι­να όντα, κοι­νω­νι­κοί φορείς, ο φυσι­κός κόσμος είναι εμπο­ρεύ­μα­τα για εκμε­τάλ­λευ­ση, για προ­σω­πι­κό κέρ­δος μέχρι εξά­ντλη­σης ή κατάρ­ρευ­σης. Το κοι­νό καλό, είναι μια νεκρή έννοια.
  • Η ελευ­θε­ρία που ευαγ­γε­λί­ζο­νται είναι το χει­ρό­τε­ρο είδος της ελευ­θε­ρί­ας – η ελευ­θε­ρία να εκμε­ταλ­λευ­τούν τους συναν­θρώ­πους τους, η ελευ­θε­ρία να βγά­λουν αλό­γι­στα κέρ­δη χωρίς ανά­λο­γη υπη­ρε­σία προς την Κοι­νό­τη­τα, η ελευ­θε­ρία να κρα­τή­σουν απο­κλει­στι­κό­τη­τα σε τεχνο­λο­γι­κές εφευ­ρέ­σεις που θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για το δημό­σιο όφε­λος, η ελευ­θε­ρία να επω­φε­λη­θούν από δημό­σιες συμ­φο­ρές, που έχουν προ­κα­λέ­σει οι ίδιοι για ιδιω­τι­κό όφελος.
  • Την ίδια στιγ­μή, κάνουν πόλε­μο ενα­ντί­ον της «ελευ­θε­ρί­ας της συνεί­δη­σης, την ελευ­θε­ρία του λόγου, την ελευ­θε­ρία της συνέ­λευ­σης, ελευ­θε­ρία του συνε­ται­ρί­ζε­σθαι, την ελευ­θε­ρία να επι­λέ­ξεις μία δική σου δουλειά.»

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο