Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπάνια αναγνώριση της Μόσχας για ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα που δέχθηκε ο ρωσικός στρατός στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε μια σπά­νια δημό­σια παρα­δο­χή για απώ­λειες στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, η Μόσχα ανα­γνώ­ρι­σε σήμε­ρα ότι δεκά­δες στρα­τιώ­τες της σκο­τώ­θη­καν σε ένα από τα πιο θανα­τη­φό­ρα πλήγ­μα­τα από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία, προ­κα­λώ­ντας έντο­νες αντι­δρά­σεις από μπλό­γκερ που ζητούν να τιμω­ρη­θούν οι διοι­κη­τές για την επι­λο­γή να στε­γα­στούν στρα­τιώ­τες δίπλα σε απο­θή­κη πυρομαχικών.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε ότι 63 στρα­τιώ­τες έχα­σαν τη ζωή τους στην πυραυ­λι­κή επί­θε­ση που κατέ­στρε­ψε ένα κτί­ριο επαγ­γελ­μα­τι­κής σχο­λής, που είχε μετα­τρα­πεί σε προ­σω­ρι­νό στρα­τώ­να στην πόλη Μακι­ίβ­κα, την οποία ελέγ­χουν οι ρωσι­κές δυνά­μεις στην ανα­το­λι­κή ουκρα­νι­κή επαρ­χία Ντονέτσκ.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο ανέ­φε­ρε ότι το κατά­λυ­μα χτυ­πή­θη­κε από τέσ­σε­ρις πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­τη­καν από αμε­ρι­κα­νι­κής κατα­σκευ­ής εκτο­ξευ­τή­ρες πολ­λα­πλών πυραύ­λων HIMARS, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι άλλοι δύο πύραυ­λοι καταρ­ρί­φθη­καν. Το Κίε­βο ανέ­φε­ρε ότι ο αριθ­μός των Ρώσων ανέρ­χε­ται σε σχε­δόν 400, αν και αξιω­μα­τού­χοι της ρωσι­κής  διοί­κη­σης χαρα­κτή­ρι­σαν υπερ­βο­λι­κό αυτόν τον απολογισμό.

Ρώσοι στρα­τιω­τι­κοί μπλό­γκερ, πολ­λοί με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ακό­λου­θους στα ιστο­λό­γιά τους, είπαν ότι η τερά­στια κατα­στρο­φή ήταν απο­τέ­λε­σμα της απο­θή­κευ­σης πυρο­μα­χι­κών στο ίδιο κτί­ριο με έναν στρα­τώ­να, παρά το γεγο­νός ότι οι διοι­κη­τές γνώ­ρι­ζαν ότι ήταν εντός της εμβέ­λειας των ουκρα­νι­κών πυραύλων.

Ξεχω­ρι­στά, το Κίε­βο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι κατέρ­ρι­ψε και τα 39 drones που εξα­πέ­λυ­σε η Ρωσία σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου τρί­τη συνε­χό­με­νη νύχτα αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών ενα­ντί­ον μη στρα­τιω­τι­κών στό­χων στο Κίε­βο και σε άλλες πόλεις.

Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι υπο­στή­ρι­ξαν ότι η επι­τυ­χία των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων απο­τε­λεί από­δει­ξη ότι η τακτι­κή της Ρωσί­ας τους τελευ­ταί­ους μήνες να εξα­πο­λύ­ει αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές με στό­χο να αχρη­στεύ­σει την ενερ­γεια­κή υπο­δο­μή της Ουκρα­νί­ας απο­τυγ­χά­νει ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο καθώς το Κίε­βο ενι­σχύ­ει την αερά­μυ­νά του.

«Κάθε λάθος έχει όνομα»

Μη επα­λη­θευ­μέ­να πλά­να που αναρ­τή­θη­καν στο δια­δί­κτυο στον από­η­χο του πλήγ­μα­τος στους ρωσι­κούς στρα­τώ­νες στη Μακι­ίβ­κα δεί­χνουν ένα τερά­στιο κτί­ριο να έχει μετα­τρα­πεί σε συντρίμ­μια με καπνούς να αναδύονται.

Ο Ιγκόρ Γκίρ­κιν, πρώ­ην διοι­κη­τής των φιλο­ρω­σι­κών στρα­τευ­μά­των στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, ο οποί­ος έχει ανα­δει­χθεί σε έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους Ρώσους στρα­τιω­τι­κούς μπλό­γκερ, είπε ότι οι νεκροί ήταν εκα­το­ντά­δες, ενώ αργό­τε­ρα επε­ξερ­γά­στη­κε την ανάρ­τη­σή του για να συμπε­ρι­λά­βει και τους τραυ­μα­τί­ες. Στο σημείο είχαν απο­θη­κευ­τεί πυρο­μα­χι­κά και ο ρωσι­κός στρα­τιω­τι­κός εξο­πλι­σμός δεν ήταν καμου­φλα­ρι­σμέ­νος, είπε.

Ένας άλλος μπλό­γκερ, ο Ριμπάρ, είπε ότι περί­που 70 στρα­τιώ­τες είναι οι επι­βε­βαιω­μέ­νοι νεκροί και περισ­σό­τε­ροι από 100 οι τραυματίες.

«Αυτό που συνέ­βη στη Μακι­ίβ­κα είναι φρι­κτό», έγρα­ψε ο Archangel Spetznaz Z, ένας άλλος Ρώσος στρα­τιω­τι­κός μπλό­γκερ με περισ­σό­τε­ρους από 700.000 ακό­λου­θους στο Telegram.

«Ποιος σκέ­φτη­κε να τοπο­θε­τή­σει τόσο πολυά­ριθ­μο προ­σω­πι­κό σε ένα κτί­ριο, όπου ακό­μη και ένας ανό­η­τος κατα­λα­βαί­νει ότι ακό­μη και αν χτυ­πή­σουν με πυρο­βο­λι­κό, θα υπάρ­χουν πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες ή νεκροί;» έγρα­ψε. Οι διοι­κη­τές «δεν νοιά­στη­καν καθό­λου» για τα πυρο­μα­χι­κά που ήταν απο­θη­κευ­μέ­να σε ατα­ξία στο πεδίο της μάχης, είπε.

Η ανα­γνώ­ρι­ση από την πλευ­ρά της Ρωσί­ας των δεκά­δων θανά­των σε ένα περι­στα­τι­κό δεν έχει προη­γού­με­νο. Η Μόσχα σπά­νια δημο­σιο­ποιεί στοι­χεία για τις απώ­λειές της και όταν το κάνει οι αριθ­μοί είναι συνή­θως μικροί. Για παρά­δειγ­μα ανα­γνώ­ρι­σε μόνο έναν θάνα­το στο πλή­ρω­μα που είχε εκα­το­ντά­δες μέλη όταν η Ουκρα­νία βύθι­σε τον Απρί­λιο τη ναυαρ­χί­δα του ρωσι­κού Στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, το κατα­δρο­μι­κό Moskva.

Η Ρωσία εξα­πέ­λυ­σε την Πρω­το­χρο­νιά νυχτε­ρι­νές επι­θέ­σεις σε πόλεις της Ουκρα­νί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Κιέ­βου, εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα μακριά από τις γραμ­μές του μετώ­που. Οι νυχτε­ρι­νές επι­δρο­μές σημα­το­δο­τούν μια αλλα­γή τακτι­κής, μετά από μήνες κατά τους οποί­ους η Μόσχα συνή­θως έκα­νε τέτοια πλήγ­μα­τα με δια­φο­ρά περί­που μίας εβδομάδας.

Μετά την εκτό­ξευ­ση δεκά­δων πυραύ­λων στις 31 Δεκεμ­βρί­ου, η Ρωσία εκτό­ξευ­σε δεκά­δες ιρα­νι­κά drones Shahed την 1η και την 2α Ιανουα­ρίου. Ωστό­σο, το Κίε­βο ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι κατέρ­ρι­ψε και τα 39 drones στο τελευ­ταίο κύμα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 22 που καταρ­ρί­φθη­καν στον ενα­έ­ριο χώρο της πρωτεύουσας.

Το Κίε­βο είπε ότι η νέα τακτι­κή ήταν σημά­δι από­γνω­σης της Ρωσί­ας καθώς η ικα­νό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας να υπε­ρα­σπι­στεί τον ενα­έ­ριο χώρο της έχει βελτιωθεί.

«Τώρα ανα­ζη­τούν κατευ­θύν­σεις και από­πει­ρες να μας χτυ­πή­σουν με κάποιο τρό­πο, αλλά οι τρο­μο­κρα­τι­κές τους τακτι­κές δεν θα έχουν απο­τέ­λε­σμα. Ο ουρα­νός μας θα μετα­τρα­πεί σε ασπί­δα», δήλω­σε ο προ­σω­πάρ­χης του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Άντριι Γιέρ­μακ στο Telegram.

Χθες το βρά­δυ, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι επαί­νε­σε τους Ουκρα­νούς για την ευγνω­μο­σύ­νη που δεί­χνουν προς τα στρα­τεύ­μα­τα και ο ένας στον άλλον και είπε ότι οι προ­σπά­θειες της Ρωσί­ας θα απο­δει­χθούν άχρηστες.

«Drones, πύραυ­λοι, όλα τα άλλα δεν θα τους βοη­θή­σουν», είπε για τους Ρώσους. «Επει­δή είμα­στε ενω­μέ­νοι. Τους ενώ­νει μόνο ο φόβος».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο