Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπ. Χαλβατζής: Περισσότερο από ποτέ ορατοί οι κίνδυνοι για το λαό και τη χώρα

 Εκα­το­ντά­δες αγω­νι­στές, αγω­νί­στριες του Αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, μέλη και φίλοι του ΣΦΕΑ πήραν μέρος στη συνε­στί­α­ση όπου έκο­ψαν την πίτα τους στη Θεσ­σα­λο­νί­κη 25/1/2020

Δημο­σιεύ­ου­με την ο\μιλία του Σπύ­ρου Χαλ­βα­τζή προ­έ­δρου ΣΦΕΑ-Σύν­δε­σμος Φυλα­κι­σθέ­ντων και Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών 1967-΄74 στην κοπή της Πίτας. 

Αγα­πη­τοί συνα­γω­νι­στές και συνα­γω­νί­στριες, φίλοι και φίλες, σύντροφοι

Συνη­θί­ζε­ται, τέτοιες μέρες, να κόβου­με πίτες, να ανταλ­λάσ­σου­με ευχές, για καλή χρο­νιά, με ειρή­νη, υγεία και πρό­ο­δο, γνω­ρί­ζο­ντας βέβαια πως το μέλ­λον, όπως λέει και ο ποι­η­τής, “δεν θα ΄ρθεί από μονά­χο του, έτσι νέτο σκέ­το, αν δεν πάρου­με μέτρα κι εμείς”.

Αλή­θεια, πως μπή­κε η νέα χρο­νιά; Το 2020; Με πολύ βαριά σύν­νε­φα στον ορί­ζο­ντα, με νέες επεμ­βά­σεις, με νέες δρα­στη­ριό­τη­τες και πρω­το­βου­λί­ες ηγε­τι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, για το μοί­ρα­σμα των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών περιο­χών της περιο­χής, με τον καθο­ρι­σμό των δρό­μων που θα περά­σει το πετρέ­λαιο, το φυσι­κό αέριο. Με λίγα λόγια για τα κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Αλλά και με νέες πολε­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Η αιτία όλων αυτών, είναι γνω­στή. Είναι, όπως ήδη ανα­φέ­ρα­με, το πετρέ­λαιο, το φυσι­κό αέριο, τα μεγά­λα κοι­τά­σμα­τα που φαί­νε­ται ότι έχουν απο­λύ­τως επι­βε­βαιω­θεί στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Ποιος θα τα ελέγ­ξει; Ποιος θα τα εκμε­ταλ­λευ­τεί; Από ποιους δρό­μους θα περά­σουν για να φτά­σουν στην Ευρώ­πη; Θα απε­ξαρ­τη­θεί ενερ­γεια­κά η ΕΕ από την Ρωσία; Ποιος θα κυριαρ­χή­σει γεω­πο­λι­τι­κά; Οι αιτί­ες για τις πολε­μι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις είναι αυτές και είναι γνω­στές. Τα δει­νά για τους λαούς τερά­στια κι΄ ατέ­λειω­τα. Οι νεκροί, πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, οι αδι­κο­χα­μέ­νοι, οι θαλασ­σο­πνιγ­μέ­νοι στη Μεσό­γειο, στο Αιγαίο, σε άλλες θάλασ­σες μετριού­νται σε χιλιά­δες. Οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σής τους στα κέντρα κρά­τη­σης, άθλιες. ΟΙ αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις οξύ­νο­νται. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι αντα­γω­νι­στές τους Ρωσία, Κίνα, άλλες περι­φε­ρεια­κές δυνά­μεις προ­σπα­θούν, η κάθε μια, να κερ­δί­σει νέους πόντους προς όφε­λός τους. Η επι­θε­τι­κό­τη­τα της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας ενά­ντια στη χώρα μας και στα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, παίρ­νει μέρα με τη μέρα, νέες μορ­φές, πολύ επι­κίν­δυ­νες. Όπως, επί­σης και ενά­ντια στην Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία. Η Ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα καθη­συ­χά­ζουν το λαό. Ενα­πο­θέ­τουν τα πάντα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σε αυτούς που έχουν την πρώ­τη και κύρια ευθύ­νη για όλες τις επεμ­βά­σεις και αρνη­τι­κές εξε­λί­ξεις. Η δια­δι­κα­σία προ­ώ­θη­σης της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης των υδρο­γο­ναν­θρά­κων στο Αιγαίο είναι στην πρώ­τη γραμ­μή. Θεω­ρού­με ότι χρειά­ζε­ται επα­γρύ­πνη­ση και κινη­το­ποί­η­ση των λαϊ­κών δυνά­με­ων για­τί, η Ελλά­δα εμπλέ­κε­ται συνε­χώς, όλο και περισ­σό­τε­ρο, όπως χτες έτσι και σήμε­ρα, σε όλη αυτή τη δρά­ση, με ευθύ­νη όλων των κυβερνήσεων.

-Πριν μερι­κά χρό­νια, για ανά­λο­γα συμ­φέ­ρο­ντα δολο­φό­νη­σαν τον Μουα­μάρ Καντά­φι, κατέ­στρε­ψαν μεγά­λο μέρος των υπο­δο­μών της Λιβύ­ης, έφε­ραν έναν εμφύ­λιο πόλε­μο με χιλιά­δες νεκρούς. Και σήμε­ρα, αυτοί που οδή­γη­σαν στην κατα­στρο­φή αυτής της χώρας, συνήλ­θαν στο Βερο­λί­νο για να κλεί­σουν, λένε, τις πλη­γές. Μιλούν για ειρή­νη και ασφά­λεια, αυτοί που προ­ε­τοι­μά­ζουν και κάνουν πολέ­μους, ανοί­γουν καθη­με­ρι­νά νέα μέτω­πα. Το κύριο για όλους αυτούς είναι να κατα­φέ­ρουν να μοι­ρά­σουν τη λεία. Να δια­σφα­λί­σει, καθέ­νας από αυτούς, τα συμ­φέ­ρο­ντά του σε βάρος του λαού της Λιβύ­ης. Να λεη­λα­τή­σουν τα πετρέ­λαιά της.

-Αλλά και τα μεγά­λα οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα των εργα­τι­κών, λαϊ­κών οικο­γε­νειών εδώ στην πατρί­δα μας, επι­δει­νώ­νο­νται και τη νέα χρο­νιά. Πέρα από τη λιτό­τη­τα, τη φορο­λη­στεία, βλέ­που­με να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται νέα επέ­λα­ση από τις τρά­πε­ζες, με πλει­στη­ρια­σμούς της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, που στους επό­με­νους μήνες θα πάρει τρο­μα­κτι­κές δια­στά­σεις. Ειδι­κά, η ηλε­κτρο­νι­κή δια­δι­κα­σία με την οποία θα γίνε­ται αυτό, θα οδη­γή­σει στο ξεσπί­τω­μα πολ­λές χιλιά­δες λαϊ­κές οικογένειες

-Και σε ό, τι αφο­ρά τους συντα­ξιού­χους, που ανα­πό­σπα­στο τμή­μα τους απο­τε­λού­με σήμε­ρα και εμείς, συνε­χί­ζε­ται η αφαί­μα­ξή τους. Με το νέο νομο­σχέ­διο και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ μπο­ρεί να πάρουν μερι­κά ευρώ αύξη­ση κάποιοι, ενώ έχουν κλα­πεί από τους συντα­ξιού­χους, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων, η 13η και 14η σύντα­ξη, έχουν περι­κο­πεί σε πολύ υψη­λά ποσο­στά οι συντά­ξεις τους. Πήραν από τους συντα­ξιού­χους χίλια και Ευρώ, μπο­ρεί να τους δώσουν δέκα και γι΄ αυτά πρέ­πει αυτοί να νοιώ­θουν ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι. Και τα ΜΜΕ, κρα­τι­κά και ιδιω­τι­κά κανο­ναρ­χούν από το πρωΐ μέχρι το βρά­δυ ότι έρχο­νται αυξή­σεις στις συντά­ξεις. Αυτά τα ψέμα­τα δεν τα απο­δέ­χο­νται οι συντα­ξιού­χοι. Γι΄ αυτό βρί­σκο­νται καθη­με­ρι­νά στο δρό­μο του αγώ­να και της διεκ­δί­κη­σης αυτά τα περή­φα­να γηρατειά.

Φίλοι και συναγωνιστές

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τη συμ­βο­λή ΜΜΕ δια­μορ­φώ­νει το κλί­μα για τον περιορισμό–περιστολή συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των. Εχου­με δημο­σιεύ­μα­τα που ανα­φέ­ρο­νται στην υπο­χρέ­ω­ση να ψηφί­ζει το 50% συν 1 των μελών των σωμα­τεί­ων σε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση για μια από­φα­ση για απερ­γία. Μιλούν, για περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, για την κατάρ­γη­ση της έστω και κολο­βής Απλής Ανα­λο­γι­κής, στο όνο­μα των ισχυ­ρών κυβερ­νή­σε­ων. Ολα αυτά, φανε­ρώ­νουν ότι μπρο­στά στο εργα­τι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα στη δρά­ση, στους αγώ­νες του, επι­διώ­κε­ται να ορθω­θούν νέα εμπό­δια. Κι΄ άλλες φορές έγι­ναν ανά­λο­γες προ­σπά­θειες, πάρ­θη­καν μέτρα, πολ­λά από αυτά όμως, με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πάλη του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος, έμει­ναν στα χαρτιά.

Επί­σης, έχου­με δημο­σιεύ­μα­τα που υπο­γρά­φουν δημο­σιο­γρά­φοι, καλ­λι­τέ­χνες και άλλοι που ζητούν όλο και νέα μέτρα αστυ­νό­μευ­σης. Ολα αυτά τα αξιο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση, καθώς και τη δρά­ση δυνά­με­ων του λεγό­με­νου αντιε­ξου­σια­στι­κού χώρου για όξυν­ση της αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας και την έντα­ση της κατα­στο­λής. Εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται, επί­σης, την κατά­στα­ση είτε στα Εξάρ­χεια, είτε στις κατα­λή­ψεις κτη­ρί­ων για την παρου­σία και δρά­ση παντού πάνο­πλων αστυνομικών.

-Και οι δυνά­μεις της Χρυ­σής Αυγής, οι δυνά­μεις του Ναζι­σμού και του φασι­σμού, συνε­χί­ζουν να βυσ­σο­δο­μούν. Τώρα πήραν αέρα στα πανιά τους και από την πρό­τα­ση της Εισαγ­γε­λέ­ως της δίκης, η οποία πρό­τα­ση επι­διώ­κει να ρίξει την εγκλη­μα­τι­κή, δολο­φο­νι­κή οργά­νω­ση στα μαλα­κά. Οι δικα­στές, σε αυτή τη δίκη, θεω­ρού­με και ελπί­ζου­με ότι θα αξιο­λο­γή­σουν τα πραγ­μα­τι­κά περι­στα­τι­κά. Θα δουν κατά­μα­τα τις εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις της Χρυ­σής Αυγής και θα πρά­ξουν το σωστό. Θα κατα­δι­κά­σουν αυτήν την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση που δολο­φό­νη­σε ΄Ελλη­νες και αλλο­δα­πούς εργα­ζό­με­νους και απο­πει­ρά­θη­κε να δολο­φο­νή­σει εργά­τες, συν­δι­κα­λι­στές και άλλους αγωνιστές.

Αγα­πη­τοί φίλοι, συναγωνιστές

Μια ελπι­δο­φό­ρα εικό­να είχα­με στις εκδη­λώ­σεις του 2019, όπως και στα προη­γού­με­να χρό­νια, για την εξέ­γερ­ση του Νοέμ­βρη του 1973 στο Πολυ­τε­χνείο στην Αθή­να. Η απή­χη­ση της έκθε­σης του ΣΦΕΑ στη νέα γενιά ήταν συγκι­νη­τι­κή. Χιλιά­δες νέοι την επι­σκέ­φτη­καν, είδαν το ντο­κι­μα­ντέρ και συνο­μί­λη­σαν με τους συνα­γω­νι­στές, μέλη του ΣΦΕΑ. Όπως, επί­σης, εδώ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη πολ­λές χιλιά­δες άνθρω­ποι, πάνω από 72.000, κυρί­ως νέοι, μαθη­τές, σπου­δα­στές επι­σκέ­φτη­καν το “ΒΕΛΟΣ” ξενα­γή­θη­καν σ΄ αυτό, άκου­σαν από τους γνώ­στες, την ιστο­ρία του και πτυ­χές της συμ­βο­λής του στον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό αγώνα.

Φίλοι, συνα­γω­νι­στές, σύντροφοι

Οι αντι­στα­σια­κοί αγω­νι­στές, αισθα­νό­μα­στε χαρού­με­νοι για τα δύο τελευ­ταία παρα­δείγ­μα­τα. Ωστό­σο, είμα­στε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά αντί­θε­τοι με όλα τα υπό­λοι­πα. Με ανη­συ­χία παρα­κο­λου­θού­με την συνε­χή αξιο­ποί­η­ση των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, οι οποί­ες αυξή­θη­καν τα προη­γού­με­να χρό­νια από όλες τις κυβερ­νή­σεις. Γέμι­σε η Ελλά­δα Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις. Από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, μέχρι τη Σού­δα και από τη Λάρι­σα, το Στε­φα­νο­βί­κειο του Βόλου, μέχρι τον Άρα­ξο με τα πυρη­νι­κά. Οι ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις, εκτός όλων των άλλων που σχε­τί­ζο­νται με τον περιο­ρι­σμό της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, απο­τε­λούν μαγνή­τη ολέ­θρου σε μια γενι­κό­τε­ρη ανά­φλε­ξη. Και ανά­λο­γοι κίν­δυ­νοι είναι σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο από ορα­τοί, για­τί οι αντα­γω­νι­σμοί των ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων στην περιο­χή παρο­ξύ­νο­νται. Νέοι κίν­δυ­νοι συνυ­πάρ­χουν από την παρα­πέ­ρα εμπλο­κή της χώρας μας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Μέχρι τη Σαου­δι­κή Αρα­βία κοντεύ­ουν να φτά­σουν οπλι­κά συστή­μα­τα της Ελλά­δας. Μέχρι τα στε­νά του Ορμούζ απο­φά­σι­σαν να στεί­λουν Ελλη­νι­κά πολε­μι­κά πλοία. Προ­ε­τοι­μά­ζε­ται απο­στο­λή Ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στη Λιβύη. Είναι πολύ επι­κίν­δυ­νες αυτές οι παρεμ­βά­σεις και η συμ­με­το­χή Ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στο εξω­τε­ρι­κό, ανε­ξάρ­τη­τα από ποιο καπέ­λο θα φορέ­σουν. Είτε αυτό του ΟΗΕ, είτε κάποιο άλλο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Και στο παρελ­θόν υπήρ­ξε ανά­λο­γη Ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή και επέ­στρε­ψαν φέρε­τρα στην πατρί­δα μας. Δεν πρέ­πει να ξεχνού­με την Κορέα και όχι μόνο. Θεω­ρού­με ότι η μόνη λύση είναι η απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Οι λαοί να αφε­θούν να ακο­λου­θή­σουν το δρό­μο που επι­θυ­μούν για να δια­μορ­φώ­σουν τη δική τους πολι­τι­κή εξέ­λι­ξη. Θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, ενά­ντια στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις, ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη συμ­φω­νία για τις βάσεις. Για να γυρί­σουν πίσω όλοι οι ΄Ελλη­νες στρα­τιώ­τες, στρα­τιω­τι­κοί που βρί­σκο­νται έξω από τα σύνο­ρα. Το 2020, ας είναι άλλη μια χρο­νιά αγώ­νων με θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τους εργα­ζό­με­νους, για το λαϊ­κό κίνη­μα. Και για το 2020 το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ υπό­σχε­ται ότι, οι αντι­στα­σια­κοί αγω­νι­στές θα είναι παρό­ντες και όρθιοι.

Συνε­χί­ζου­με!!!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο