Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στέφανος Μίλλερ: Πέθανε ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος που έφερε στο φως την Αρχαία Νεμέα

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 79 ετών ο παγκο­σμί­ου φήμης αρχαιο­λό­γος Στέ­φα­νος Μίλ­λερ, που έφε­ρε στο φως και ανέ­δει­ξε την Αρχαία Νεμέα.

Ο Στί­βεν Γκ. Μίλ­λερ γεν­νή­θη­κε στο Γκό­σεν της Ιντιά­να των ΗΠΑ το 1942. Ολο­κλή­ρω­σε το πρώ­το του πτυ­χίο στα Αρχαία Ελλη­νι­κά στο Wabash College και το διδα­κτο­ρι­κό του στην Κλα­σι­κή Αρχαιο­λο­γία στο Πανε­πι­στή­μιο Πρίνστον.

Μετά από ανα­σκα­φές σε διά­φο­ρες τοπο­θε­σί­ες του αρχαί­ου ελλη­νι­κού κόσμου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Ολυ­μπί­ας, της Αρχαί­ας Αγο­ράς των Αθη­νών κ.ά., ξεκί­νη­σε τις δικές του ανα­σκα­φές στη Νεμέα το 1973.

Όχι μόνο διε­νήρ­γη­σε ανα­σκα­φές που έφε­ραν στο φως σημα­ντι­κά ευρή­μα­τα, όπως το στά­διο όπου διε­ξά­γο­νταν τα Νέμεα, αλλά δημιούρ­γη­σε και αρχαιο­λο­γι­κό πάρ­κο, κατα­σκεύ­α­σε αρχαιο­λο­γι­κό μου­σείο και οργά­νω­σε την έκθε­σή του, ενώ ξεκί­νη­σε και την ανα­στή­λω­ση του αρχαί­ου ναού του Δία.

Υπη­ρε­τού­σε ως καθη­γη­τής Κλα­σι­κής Αρχαιο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο της Καλι­φόρ­νια στο Berkeley, ενώ διε­τέ­λε­σε διευ­θυ­ντής της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής Κλα­σι­κών Σπου­δών στην Αθή­να. Έχει δημο­σιεύ­σει πολ­λά βιβλία και άρθρα σχε­τι­κά με τις ανα­κα­λύ­ψεις του στη Νεμέα, τον αθλη­τι­σμό στην αρχαία Ελλά­δα κ.ά.

Το 2005 με Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα πολι­το­γρα­φή­θη­κε Έλλη­νας υπή­κο­ος, ενώ είχε ανα­κη­ρυ­χθεί επί­τι­μος διδά­κτωρ του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και μετα­ξύ άλλων δια­κρί­σε­ων είχε τιμη­θεί ως Ταξιάρ­χης του Τάγ­μα­τος της Τιμής από τον Πρό­ε­δρο της Ελλη­νι­κής Δημοκρατίας.

Συλληπητήρια από το ΚΚΕ

Για την απώ­λεια του δια­κε­κρι­μέ­νου αρχαιο­λό­γου, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώ­νει: «Εκφρά­ζου­με τη βαθιά θλί­ψη μας για τον θάνα­το του σπου­δαί­ου φιλέλ­λη­να αρχαιο­λό­γου Στέ­φα­νου Μίλ­λερ, ο οποί­ος αφιέ­ρω­σε την επι­στή­μη του στην αρχαιο­λο­γι­κή έρευ­να στη χώρα μας, όπως στο αρχαίο στά­διο της Νεμέ­ας. Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στους οικεί­ους του».

Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά της εξέ­φρα­σε και η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού, καθώς και το ΔΣ του Μου­σεί­ου της Ακρόπολης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο