Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στίβεν Χόκινγκ: Εκεί ψηλά στ’ αστέρια

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Ο Στί­βεν Χόκινγκ πέθα­νε! Ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους θεω­ρη­τι­κούς φυσι­κούς που πέρα­σαν από τη ζωή και ο πιο διά­ση­μος μετά τον Αϊν­στάιν πέθα­νε την ημέ­ρα που γεν­νή­θη­κε ο Αλμπέρ­τος. Οι δυο τους κατά­φε­ραν με το έργο τους να έλξουν την προ­σο­χή και να καλ­λιερ­γή­σουν τη φαντα­σία του κοι­νού τυγ­χά­νο­ντας της απο­δο­χής και της αγά­πης εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο.
Στο «Περι­μέ­νο­ντας τον Γκο­ντό», ο Μπέ­κετ περι­γρά­φο­ντας τη ζωή, λέει: «Σκο­τά­δι, έπει­τα μια λάμ­ψη κι ύστε­ρα σκο­τά­δι πάλι».

Ο Στί­βεν Χόκινγκ, πέθα­νε αλλά η λάμ­ψη του θα μεί­νει για πάντα στο οικο­δό­μη­μα της θεω­ρη­τι­κής φυσι­κής καθώς αυτή θα ξεδι­πλώ­νει τα μυστι­κά του κόσμου μας.

Κάτο­χος για τριά­ντα χρό­νια της πιο διά­ση­μης έδρας σε Πανε­πι­στή­μιο –αυτής του Νεύ­τω­να– κατά­φε­ρε να οδη­γή­σει την φυσι­κή σε απρο­σπέ­λα­στους φαι­νο­με­νι­κά δρό­μους και να την φέρει στα σπί­τια εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων με το «Χρο­νι­κό του χρό­νου». Ένα βιβλίο που, από το 1988 που εκδό­θη­κε μετα­φρά­σθη­κε σε 40 γλώσ­σες (Στα ελλη­νι­κά από τις εκδό­σεις Κάτο­πτρο – όσοι δεν το διά­βα­σαν χάνουν) κι έχει που­λή­σει πάνω από δέκα εκα­τομ­μύ­ρια αντίτυπα.

Ανά­με­σα στις σημα­ντι­κό­τε­ρες επι­στη­μο­νι­κές εργα­σί­ες του ήταν μια συνερ­γα­σία με τον Ρότζερ Πέν­ρο­ουζ επά­νω σε θεω­ρή­μα­τα βαρυ­τι­κής μονα­δι­κό­τη­τας στα πλαί­σια της γενι­κής σχε­τι­κό­τη­τας, όπου έδει­ξαν ότι υπήρ­χε μια μονα­δι­κή περιο­χή άπει­ρης καμπυ­λό­τη­τας στο χωρο­χρό­νο, από όπου προ­έ­κυ­ψε η αρχι­κή «Μεγά­λη Έκρη­ξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Επί­σης η θεω­ρη­τι­κή πρό­βλε­ψη ότι οι μαύ­ρες τρύ­πες εκπέ­μπουν ακτι­νο­βο­λία, που συχνά καλεί­ται ακτι­νο­βο­λία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώ­τος που εξέ­θε­σε μια κοσμο­λο­γία συν­δυά­ζο­ντας τη γενι­κή θεω­ρία της σχε­τι­κό­τη­τας και την κβα­ντι­κή μηχα­νι­κή. Ήταν φανα­τι­κός υπο­στη­ρι­κτής της ερμη­νεί­ας πολ­λών κόσμων της κβα­ντι­κής μηχα­νι­κής. Θεω­ρεί­ται ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους ειδι­κούς σε όλο τον κόσμο όσον αφο­ρά τη βαρύ­τη­τα και τις μαύ­ρες τρύπες.

Η ιδιο­φυία του, η δύνα­μη του χαρα­κτή­ρα του που κατά­φε­ρε να υπερ­νι­κή­σει τα όρια της παρα­λυ­τι­κής του πάθη­σης και του επέ­τρε­ψε να εξε­ρευ­νή­σει τα μυστι­κά του σύμπα­ντος, αλλά και το υπέ­ρο­χο χιού­μορ του και η έντο­νη κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σή του, απο­τέ­λε­σαν πηγή έμπνευ­σης για χιλιά­δες ανθρώ­πους στα 76 χρό­νια που έζη­σε πάνω στη Γη.

Ένας σπά­νιος άνθρω­πος, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους επι­στή­μο­νες στο χώρο του, ένας σκε­πτό­με­νος και μαχό­με­νος πολί­της, ένας εχθρός του ανορ­θο­λο­γι­σμού και της σκο­τει­νιάς των μονοθεϊσμών.

«Θεω­ρώ τον εγκέ­φα­λο ένα κομπιού­τερ που θα στα­μα­τή­σει να δου­λεύ­ει, όταν τα μέρη του χαλά­σουν. Δεν υπάρ­χει παρά­δει­σος ή μετα­θα­νά­τια ζωή για τους χαλα­σμέ­νους κομπιού­τερ. Αυτό είναι ένα παρα­μύ­θι για τους ανθρώ­πους που φοβού­νται το σκοτάδι».

Οι προ­ο­δευ­τι­κές του θέσεις ξεσή­κω­σαν τη μήνη δια­φό­ρων εκπρο­σώ­πων του σκο­τα­δι­σμού ανά τον κόσμο, με προ­ε­ξέ­χο­ντα τον περι­βό­η­το μητρο­πο­λί­τη Πει­ραιά (τον γνω­στό Μεν­τζε­λό­που­λο) που είχε το θρά­σος να τον απο­κα­λέ­σει συμπλεγματικό.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο