Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών» — Ισχυρές αντιδράσεις στην αναμενόμενη απαγόρευση αμβλώσεων

«Στα­μα­τή­στε τον πόλε­μο ενα­ντί­ον των γυναι­κών»: χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν χθες βρά­δυ στη Νέα Υόρ­κη για να βρο­ντο­φω­νά­ξουν την «οργή» τους για την πρό­θε­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου των ΗΠΑ να αναι­ρέ­σει την ιστο­ρι­κή από­φα­ση του 1973 που μετέ­τρε­ψε σε συνταγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα την άμβλωση.

Ήταν η γενι­κή εισαγ­γε­λέ­ας της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης, η Δημο­κρα­τι­κή αιρε­τή Λετί­σια Τζέιμς, αυτή που κάλε­σε επι­θε­τι­κά σε γενι­κή κινη­το­ποί­η­ση, μπρο­στά σε χιλιά­δες γυναί­κες και άνδρες, κυρί­ως νέους, συγκε­ντρω­μέ­νους σε πλα­τεία στο νότιο Μαν­χά­ταν, όπου βρί­σκε­ται δικα­στι­κό μέγαρο.

Μπρο­στά στην θάλασ­σα ανθρώ­πων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύ­θυ­νε «έκκλη­ση για δράση».

Το προ­σχέ­διο από­φα­σης του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου «είναι σήμα συνα­γερ­μού» και «δεν είναι η στιγ­μή να σιω­πή­σου­με», πρέ­πει να εκφρα­στεί «η οργή μας», είπε η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός, για την οποία το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση είναι «μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες μάχες που πρέ­πει να δοθούν».

Στο πλή­θος, πολ­λές νέες κρά­τα­γαν πλα­κάτ με συν­θή­μα­τα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επι­λο­γή», «η άμβλω­ση είναι ανθρώ­πι­νο δικαί­ω­μα», «στα­μα­τή­στε τον πόλε­μο ενα­ντί­ον των γυναι­κών», «θα έχω λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα από τη μητέ­ρα μου».

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο επι­βε­βαί­ω­σε την αυθε­ντι­κό­τη­τα του προ­σχε­δί­ου από­φα­σης του κορυ­φαί­ου οργά­νου της δικαιο­σύ­νης των ΗΠΑ, με την οποία θα δυνα­μι­τί­σει το δικαί­ω­μα αυτό, κατο­χυ­ρω­μέ­νο σε όλη τη χώρα από το 1973,  που ανα­πα­ρή­γα­γε ο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Politico, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ωστό­σο πως δεν πρό­κει­ται για «τελε­σί­δι­κη» απόφαση.

Η από­φα­ση στην υπό­θε­ση του 1973 ήταν «κατά­φω­ρα εσφαλ­μέ­νη εξαρ­χής», ανα­φέ­ρει στο προ­σχέ­διο της γνω­μο­δό­τη­σης, που φέρει ημε­ρο­μη­νία 10η Φλε­βά­ρη, ο δικα­στής Σάμιου­ελ Αλί­το, σύμ­φω­να με τον «Politico».

Βασι­ζό­με­νο στη γνω­μο­δό­τη­ση του Αλί­το, το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο έκρι­νε ότι η από­φα­ση στην υπό­θε­ση Ρόου ενα­ντί­ον Γου­έιντ, χάρη στην οποία επι­τρά­πη­καν στις ΗΠΑ οι αμβλώ­σεις μέχρι το έμβρυο να μπο­ρεί να επι­βιώ­σει εκτός μήτρας ‑περί­που στην 24η με 28η εβδο­μά­δα της κύησης‑, ήταν λαν­θα­σμέ­νη διό­τι το αμε­ρι­κα­νι­κό Σύνταγ­μα δεν ανα­φέ­ρε­ται συγκε­κρι­μέ­να στο δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση. «Η άμβλω­ση απο­τε­λεί ένα βαθιά ηθι­κό ζήτη­μα. Το Σύνταγ­μα δεν απα­γο­ρεύ­ει στους κατοί­κους οποιασ­δή­πο­τε πολι­τεί­ας να ρυθ­μί­ζουν ή να απα­γο­ρεύ­ουν την άμβλω­ση», ανέ­φε­ρε ο Αλί­το, σύμ­φω­να με το έγγρα­φο που έχει διαρρεύσει.

Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα του «Politico», ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξουν πέντε ψήφοι για την ανα­τρο­πή της από­φα­σης Ρόου ενα­ντί­ον Γου­έιντ. Η επί­ση­μη από­φα­ση του Δικα­στη­ρί­ου πρό­κει­ται να ανα­κοι­νω­θεί πριν το τέλος Ιού­νη.

Αν αυτό συμ­βεί, η άμβλω­ση είναι πιθα­νό να παρα­μεί­νει νόμι­μη μόνο στις 12 πολι­τεί­ες που έχουν συγκε­κρι­μέ­νη νομο­θε­σία που προ­στα­τεύ­ει το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση. Παρό­λα αυτά, η από­φα­ση του Ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου θα δίνει την δυνα­τό­τη­τα προ­σφυ­γών και σε αυτές τις Πολιτείες.

Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης: «Αγά­πη παράνομη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο