Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σταύρος Τάσσος: Υπάρχει άμεση ανάγκη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική

Για τον κίν­δυ­νο ισχυ­ρών μετα­σει­σμών ίσως και μήνες μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό των 6,8 Ρίχτερ ανοι­χτά της Σάμου προει­δο­ποιεί ο σει­σμο­λό­γος Σταύ­ρος Τάσ­σος μιλώ­ντας στο CNN Greece.

Όπως είπε ο κύριος Τάσ­σος, κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα αυτός ήταν ο κύριος σει­σμός, για­τί ήταν πολύ ισχυ­ρός και η περιο­χή δεν έχει δώσει ισχυ­ρό­τε­ρους σει­σμούς από αυτόν.

Ωστό­σο, σημεί­ω­σε ότι θα πρέ­πει να περι­μέ­νου­με μερι­κά 24ωρα για να δού­με πώς θα εξε­λι­χθεί το φαινόμενο.

«Γίνο­νται μετα­σει­σμοί και θα γίνο­νται για αρκε­τό διά­στη­μα, για εβδο­μά­δες, ίσως και για μήνες. Αυτό που έχει σημα­σία να τονί­σου­με είναι ότι όσο θα περ­νά­ει ο και­ρός θα μειώ­νε­ται η συχνό­τη­τα των μετα­σει­σμών, αλλά το μέσο μέγε­θός τους, αν αυτός είναι 5 ας το πού­με, θα παρα­μέ­νει στα­θε­ρός. Δηλα­δή μετά από δυο τρεις μήνες μπο­ρεί να κάνει και έναν 5αρι σει­σμό σε αυτή την περιο­χή», ανέφε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και πρό­σθε­σε: «Επο­μέ­νως υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος και ισχυ­ρών μετα­σει­σμών, αφού ο κύριος σει­σμός ήταν ισχυρός».

Όπως είπε ο σει­σμο­λό­γος, οι κάτοι­κοι θα πρέ­πει ναι είναι σε μια σχε­τι­κή επι­φυ­λα­κή για δύο λόγους:

«Πρώ­τον να μην είναι κοντά στις ακτές για τον κίν­δυ­νο του τσου­νά­μι, που όπως ξέρου­με έγι­νε, μικρό μεν αλλά εν πάση περι­πτώ­ση πλημ­μύ­ρι­σε η παρα­λία της Σάμου, αφε­τέ­ρου, αν κτί­σμα­τα έχουν πάθει ζημιές θα πρέ­πει αυτοί που μένουν σε αυτά, να μην μπουν μέσα του­λά­χι­στον τα επό­με­να 24ωρα».

«Αυτό που έχει σημα­σία να τονί­σου­με είναι ότι παρό­λο που στην Ελλά­δα έχου­με πολ­λούς ισχυ­ρούς σει­σμούς, η σει­σμι­κό­τη­τα της Ελλά­δας είναι η μεγα­λύ­τε­ρη στην Ευρώ­πη. Οι επι­πτώ­σεις των σει­σμών στην Ελλά­δα είναι σχε­τι­κά περιο­ρι­σμέ­νες και αυτό οφεί­λε­ται κυρί­ως στο γεγο­νός ότι πολ­λοί ισχυ­ροί, μεγά­λοι σει­σμοί γίνο­νται μακριά από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, δηλα­δή στη θάλασ­σα», τόνι­σε ακό­μα ο καθη­γη­τής και κατέληξε:

«Υπάρ­χει άμε­ση ανά­γκη για να έχου­με μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη αντι­σει­σμι­κή πολι­τι­κή, να έχου­με ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο και προ­σει­σμι­κών ελέγ­χων και γρή­γο­ρης απο­κα­τά­στα­σης των όποιων βλα­βών σημειώ­νο­νται σε περί­πτω­ση ενός σεισμού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο