Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους

Η φτη­νιά­ρι­κη, η ξεφτι­λι­σμέ­νη πια επι­κοι­νω­νια­κή τακτι­κή κατά τη διάρ­κεια των «θεο­μη­νιών» (έτσι απο­κα­λού­νται φαι­νό­με­να, πυρ­κα­γιών, σει­σμών και πλημ­μυ­ρών ‑κατά το «φταί­ει το κακό το ριζι­κό μας, φταί­ει ο θεός που μας μισεί»), δίνει και παίρ­νει μαζί με τα σπα­ρα­ξι­κάρ­δια περί «εκμε­τάλ­λευ­σης του ανθρώ­πι­νου πόνου», το μόνο που ακό­μη δεν είδα­με είναι το δίδυ­μο Μητσο­τά­κη Χαρ­δα­λιά να αρπά­ζουν μάνικα…

Και όπως πάντα τίπο­τε για την ταμπα­κιέ­ρα: Με τη μεγά­λη φωτιά στην κεντρι­κή Εύβοια σε εξέ­λι­ξη ‑με συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και ενώ τα πολ­λα­πλά μέτω­πα άφη­σαν πίσω τους ‑μέχρι τώρα, πάνω από 25.000 στρέμ­μα­τα καμέ­νου δάσους (που προ­στέ­θη­καν στα 12.000 στρέμ­μα­τα που είχαν καεί πέρ­σι το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα στην ίδια περιο­χή) μόνο φιγού­ρες και κοντραφιγούρες.

Καμιά ανα­φο­ρά στην έλλει­ψη μέτρων για την προ­στα­σία των δασών της περιο­χής και γενι­κό­τε­ρα, στο καθά­ρι­σμα και τη δημιουρ­γία των ανα­γκαί­ων δασι­κών δρό­μων, στις ελλεί­ψεις της Πυρο­σβε­στι­κής σε όλη την Εύβοια και τη Στε­ρεά, σε προ­σω­πι­κό και μέσα ‑το ίδιο στα δασαρχεία.

φτηνιάρικηξεφτιλισμένη επικοινωνιακή τακτική 1

Οι συντο­νι­στές του τίποτα…

Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ ο Γ. Μαρί­νος που βρέ­θη­κε από την πρώ­τη στιγ­μή στην περιο­χή 🏑 «είναι δια­χρο­νι­κές οι ευθύ­νες και γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να χαμη­λώ­σει τον πήχη της αυτο­προ­βο­λής, το ίδιο κι ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, για­τί τα προ­βλή­μα­τα είναι δύσκο­λα, δεν χρειά­ζο­νται φιγού­ρες και με τη φωτιά δεν μπο­ρεί κανείς να κάνει τα παρα­μι­κρά παι­χνί­δια»
(και συμπλήρωσε)
🏑 «Εμείς θα συνε­χί­σου­με να είμα­στε στο πλευ­ρό των κατοί­κων της περιο­χής, για­τί τους γνω­ρί­ζου­με και μας γνω­ρί­ζουν. Έχου­με δώσει μαζί και τέτοιου είδους μάχες και θα προ­σπα­θή­σου­με την επό­με­νη περί­ο­δο το θέμα της προ­στα­σί­ας των δασών, της πυρο­προ­στα­σί­ας, να ανα­δει­χθεί και να πάρει τη θέση που έχει, για­τί κιν­δυ­νεύ­ουν και ανθρώ­πι­νες ζωές, τα σπί­τια και οι περιου­σί­ες λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών. Το ΚΚΕ θα είναι και την αυρια­νή μέρα κοντά στο λαό της περιο­χής και θα δώσει μαζί του τη μάχη».

kke⚠️ Παρά την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη να παρου­σιά­σουν ότι «όλα δού­λε­ψαν ρολόι», η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι θα μπο­ρού­σε να περιο­ρι­στεί πιο έγκαι­ρα η πυρ­κα­γιά και να είχε απο­σο­βη­θεί σε μεγά­λο βαθ­μό ο κίν­δυ­νος για τα χωριά που απει­λού­νται, εάν υπήρ­χαν όλα τα απα­ραί­τη­τα και ανα­γκαία μέτρα πρό­λη­ψης (πχ. δίκτυα πυρο­σβε­στι­κών κρου­νών, δασι­κών δρό­μων, υδα­το­δε­ξα­με­νών, αντι­πυ­ρι­κές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ.), αν υπήρ­χαν τα ανα­γκαία ενα­έ­ρια και επί­γεια μέσα και προ­σω­πι­κό της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν.
⚠️ Η προ­βο­λή, από την κυβέρ­νη­ση, της βοή­θειας από το Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης σε ενα­έ­ρια μέσα, εκτός του ότι την αφή­νει έκθε­τη, καθώς απο­δει­κνύ­ο­νται οι τερά­στιες ελλεί­ψεις στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, ως απο­τέ­λε­σμα της χρό­νιας υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, όσο περ­νούν οι ώρες απο­δει­κνύ­ε­ται «άνθρα­κες ο θησαυ­ρός», καθώς είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η καθυ­στέ­ρη­ση στη διά­θε­σή τους. Ωστό­σο, η πυρ­κα­γιά δεν περι­μέ­νει, αντι­με­τω­πί­ζε­ται με τη διά­θε­ση όλων των μέσων με επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα και δεν μπο­ρεί, στο παι­χνί­δι του εντυ­πω­σια­σμού, να συνε­χί­ζουν να κιν­δυ­νεύ­ουν άνθρω­ποι, περιου­σί­ες και δάση. Πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές μπο­ρεί να υπάρ­ξει μόνο με μέτρα και έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, τα οποία δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα για χρη­μα­το­δό­τη­ση από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, καθώς τα χαρα­κτη­ρί­ζει ως «μη επι­λέ­ξι­μα» βάζο­ντάς τα στη ζυγα­ριά του «κόστους–οφέλους».
⚠️ Τα μεγά­λα λόγια περί αυξη­μέ­νης ετοι­μό­τη­τας των μονά­δων Υγεί­ας της περιο­χής δια­ψεύ­δο­νται από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των μεγά­λων ελλεί­ψε­ων σε ιατρι­κό, νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και μέσα.
(και κλείνοντας)
⛔ Να κηρυ­χθούν άμε­σα ανα­δα­σω­τέ­ες οι εκτά­σεις που κάη­καν. |> βλ «Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά στην Εύβοια» <|

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ» (RescEU)
«Φύλ­λο συκής» στη γύμνια από επι­χει­ρη­σια­κά μέσα και πρόληψη

Ο «Μηχα­νι­σμός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της ΕΕ» (RescEU) όχι μόνο δεν απο­τε­λεί μηχα­νι­σμό «αλλη­λεγ­γύ­ης» μετα­ξύ των κρα­τών — μελών και ενί­σχυ­σης των επι­χει­ρη­σια­κών τους δυνα­το­τή­των σε περι­πτώ­σεις φυσι­κών κατα­στρο­φών και έκτα­κτων ανα­γκών, αντί­θε­τα ιδρύ­θη­κε στη βάση της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, των ελλεί­ψε­ων, των περι­κο­πών και της σχε­δόν ανύ­παρ­κτης πρό­λη­ψης σε όλα τα ευρω­παϊ­κά κρά­τη.
Καθό­λου τυχαία, ο «RescEU» προ­βάλ­λε­ται ως μηχα­νι­σμός «αντι­με­τώ­πι­σης της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής», που …ανα­πό­φευ­κτα φέρ­νει κατα­στρο­φές, την ώρα που μέτρα και έργα αντι­πυ­ρι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα στη χρη­μα­το­δό­τη­ση της ΕΕ, δεν είναι στα λεγό­με­να «επι­λέ­ξι­μα έργα», για­τί ακρι­βώς δεν φέρ­νουν κέρ­δη, αντί­θε­τα «κοστί­ζουν».
Ετσι, ο πρώ­τος πυρο­σβε­στι­κός στό­λος αερο­σκα­φών στο πλαί­σιο του «RescEU», που εγκαι­νιά­στη­κε το Μάη από την Κομι­σιόν, με τη συμ­με­το­χή αερο­σκα­φών και ελι­κο­πτέ­ρων από διά­φο­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες, ουσια­στι­κά ήρθε ως «φύλ­λο συκής» στη γύμνια του προ­σω­πι­κού, των εξο­πλι­σμών, των υπο­δο­μών που υπάρ­χει σε κάθε χώρα — μέλος για την αντι­με­τώ­πι­ση των φυσι­κών κατα­στρο­φών, και στην Ελλά­δα, οδη­γώ­ντας σε τρα­γω­δί­ες, όπως στο Μάτι. Απο­κα­λυ­πτι­κό αυτής της γύμνιας είναι το γεγο­νός ότι η Γερ­μα­νία, η ισχυ­ρό­τε­ρη οικο­νο­μία της Ευρω­ζώ­νης και μία από τις κορυ­φαί­ες του κόσμου, δεν δια­θέ­τει ούτε ένα πυρο­σβε­στι­κό αερο­σκά­φος ή ελικόπτερο!
Σε αυτό το πλαί­σιο, η «αλλη­λεγ­γύη» της ΕΕ εξα­ντλεί­ται στη δέσμευ­ση των ήδη ελά­χι­στων μέσων που δια­θέ­τουν τα κρά­τη — μέλη για την αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών κατα­στρο­φών με κίνη­τρο την ευρω­ε­νω­σια­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση μέχρι 75% για τις λει­τουρ­γι­κές δαπά­νες, προ­κει­μέ­νου μόνο σε «εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μες κατα­στά­σεις» να υπάρ­χει συν­δρο­μή από ένα κρά­τος — μέλος για την κατά­σβε­ση πυρ­κα­γιάς σε ένα άλλο. Εξάλ­λου, στην περί­πτω­ση που υπάρ­χουν ταυ­τό­χρο­νες κατα­στρο­φές σε πολ­λές περιο­χές στην Ευρώ­πη, μια ειδι­κή ομά­δα εμπει­ρο­γνω­μό­νων στις Βρυ­ξέλ­λες, που συνα­πο­τε­λεί­ται από εμπει­ρο­γνώ­μο­νες των κρα­τών — μελών, θα απο­φα­σί­σει πού πρέ­πει να κατευ­θυν­θούν τα αερο­σκά­φη. Κι αυτό όταν το κρί­σι­μο και το επεί­γον σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς είναι η άμε­ση επέμ­βα­ση επί­γειων και ενα­έ­ριων δυνά­με­ων του ίδιου του κρά­τους — μέλους, αφού όπως απο­δεί­χθη­κε στο Μάτι, όλα κρί­θη­καν μέσα στις πρώ­τες ώρες. Ο «RescEU» θα είναι το κεντρι­κό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο της ΕΕ, που θα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να δίνει «την εντο­λή στην κρί­σι­μη στιγ­μή πού θα πάνε» τα «επι­χει­ρη­σια­κά μέσα που θα ανή­κουν στα κρά­τη — μέλη», ανα­φέ­ρε­ται. Οσο για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του μηχα­νι­σμού, μετά από πολ­λή συζή­τη­ση ανέρ­χε­ται σε μόλις 160 εκατ. ευρώ για δύο χρό­νια για όλη την ΕΕ! (όσο δηλ. η αξία 8 CL-415…)
Ομως ακό­μη και αυτές οι υπο­δο­μές που θα δεσμεύ­ο­νται από την ΕΕ, όπως και το προ­σω­πι­κό, έχουν συρ­ρι­κνω­θεί δρα­μα­τι­κά. Στην Ελλά­δα έχουν γίνει τερά­στιες περι­κο­πές ύψους 1,1 δισ. στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων αλλά και με κατεύ­θυν­ση της ΕΕ.
Στο ίδιο αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο, δίνε­ται κατεύ­θυν­ση για διαιώ­νι­ση της πολι­τι­κής εκμί­σθω­σης αερο­μέ­σων διά­σω­σης από ιδιώ­τες, όπως για την επέ­κτα­ση του εθε­λο­ντι­σμού, που ανα­λαμ­βά­νει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, αντί να εξα­σφα­λι­στούν οι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες σε μόνι­μο προ­σω­πι­κό με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα, με κρα­τι­κό, σύγ­χρο­νο, ανα­βαθ­μι­σμέ­νο εξο­πλι­σμό, και όχι δανεικό.
Στο μετα­ξύ ο «RescEU» θα αξιο­ποιεί­ται για την αντι­με­τώ­πι­ση και «ανθρω­πο­γε­νών» κατα­στρο­φών, όπως π.χ. το Προ­σφυ­γι­κό, και κατά της «τρο­μο­κρα­τί­ας» σε συνερ­γα­σία με στρα­τιω­τι­κούς και αστυ­νο­μι­κούς μηχα­νι­σμούς.

Προει­δο­ποι­ή­σεις του ΚΚΕ από τα τέλη Ιούλη!
Με Ερώ­τη­ση που είχε κατα­θέ­σει στη Βου­λή, ζητού­σε να παρ­θούν επεί­γο­ντα μέτρα…

🏑  Προει­δο­ποί­η­ση για τα σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν στον τομέα της πυρο­προ­στα­σί­ας είχε κάνει το ΚΚΕ προς την κυβέρ­νη­ση, μόλις δύο βδο­μά­δες πριν από το ξέσπα­σμα της κατα­στρο­φι­κής πυρ­κα­γιάς στην Εύβοια. Συγκε­κρι­μέ­να, στις 29 Ιού­λη, με Ερώ­τη­ση που είχε θέμα «Μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των στην πυρο­προ­στα­σία της χώρας και της τρέ­χου­σας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου», επι­σή­μα­νε ανά­με­σα σε άλλα:
🏑  «Η απου­σία προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα καθώς και ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σης του μηχα­νι­σμού πυρό­σβε­σης επι­βε­βαιώ­νε­ται συνε­χώς από τις αλλε­πάλ­λη­λες πυρ­κα­γιές που ξεσπούν σε καθη­με­ρι­νή βάση πριν ακό­μη από την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου.
Ο βαθ­μός ετοι­μό­τη­τας του μηχα­νι­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­πυ­ρό­σβε­σης, που υπο­φέ­ρει χρό­νια από την έλλει­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού, υπο­δο­μών, κατάλ­λη­λου μηχα­νο­λο­γι­κού και ατο­μι­κού εξο­πλι­σμού, γίνε­ται εύκο­λα αντι­λη­πτός αν λάβου­με υπό­ψη ότι: Οι πιστώ­σεις του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα που δια­τέ­θη­καν για το 2019 είναι αυξη­μέ­νες σε σχέ­ση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.
🏑  Μόνο από το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα έχουν περι­κο­πεί σωρευ­τι­κά από το 2010 μέχρι και σήμε­ρα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο ανα­φο­ράς τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2009, που και αυτός υπο­λει­πό­ταν σε σχέ­ση με τις πραγ­μα­τι­κές και σύγ­χρο­νες ανά­γκες του.
🏑  Επί­σης, σχε­τι­κά με τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία από το 1998 και μετά που έγι­νε ο αντιε­πι­στη­μο­νι­κός και κατα­στρο­φι­κός δια­χω­ρι­σμός πρό­λη­ψης — κατα­στο­λής, περιο­ρί­στη­καν τρα­γι­κά οι προ­λη­πτι­κές παρεμ­βά­σεις στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα. Αυτές οι πολι­τι­κές εφαρ­μό­στη­καν απα­ρέ­γκλι­τα από όλες τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Υπό το πρί­σμα των τρα­γι­κών συνε­πειών που δημιούρ­γη­σαν μπο­ρού­με να αντι­λη­φθού­με τις βαριές ευθύ­νες που τους αναλογούν.
Γενι­κό­λο­γες ανα­φο­ρές από την κυβέρνηση
🏑  Η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του μηχα­νι­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας και πυρό­σβε­σης έχει την αντα­νά­κλα­σή της στον νέο σχε­δια­σμό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, που ανα­κοι­νώ­θη­κε για την τρέ­χου­σα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση και περιο­ρί­στη­κε απο­κλει­στι­κά στη δημιουρ­γία ενός μηχα­νο­κί­νη­του τμή­μα­τος από τις ίδιες δυνά­μεις και υπο­δο­μές, με εμφα­νή στό­χο τη δημιουρ­γία εντυ­πώ­σε­ων και τίπο­τε περισσότερο.
🏑  Τα προ­βλή­μα­τα σε επί­πε­δο διοι­κη­τι­κής μέρι­μνας για παρο­χή αξιο­πρε­πούς σίτι­σης και νερού στους πυρο­σβέ­στες όταν επι­χει­ρούν μακριά από τις εστί­ες τους όχι μόνο παρα­μέ­νουν, αλλά έθε­σαν μάλι­στα σε κίν­δυ­νο την υγεία δύο πυρο­σβε­στών στην πρό­σφα­τη πυρ­κα­γιά στον Κιθαιρώνα.
🏑  Δια­πι­στώ­νου­με όμως ότι στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της νέας κυβέρ­νη­σης, εκτός από τις γενι­κό­λο­γες ανα­φο­ρές για την ανα­γκαιό­τη­τα αλλα­γής μοντέ­λου στην πολι­τι­κή προ­στα­σία, δεν ανα­φέρ­θη­κε κανέ­να συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο που θα ήταν ικα­νό να αντι­στρέ­ψει την υπάρ­χου­σα ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή οργά­νω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας.
🏑  Το γεγο­νός αυτό από μόνο του εντεί­νει την ανη­συ­χία του Κόμ­μα­τός μας ότι η πολι­τι­κή της νέας κυβέρ­νη­σης θα κινη­θεί πάνω στις ίδιες κατευ­θύν­σεις που εφάρ­μο­σαν και οι προ­κά­το­χοί της για περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση δαπα­νών, μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των πυρα­σφά­λειας σε δήμους και ιδιώ­τες, με παράλ­λη­λη συρ­ρί­κνω­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και των υποδομών».
Επεί­γο­ντα ζητήματα
Στη συνέ­χεια, το ΚΚΕ στην Ερώ­τη­ση επι­σή­μα­νε κάποια επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα στην κατεύ­θυν­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας. Μετα­ξύ άλλων: «…

  • Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντι­δα­σι­κοί νόμοι, που ψήφι­σαν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξα­σφα­λι­σθούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών.
  • Να γίνει ριζι­κή αλλα­γή και εκσυγ­χρο­νι­σμός του αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και της πυροπροστασίας.
  • Να γίνει αύξη­ση του προ­σω­πι­κού στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, με πλή­ρω­ση των ανα­γκαί­ων οργα­νι­κών θέσε­ων στην Πυρο­σβε­στι­κή και τη Δασι­κή Υπηρεσία.
  • Να ενι­σχυ­θούν οι αρμό­διες δυνά­μεις πυρο­προ­στα­σί­ας με τα ανα­γκαία μέσα και να εξα­σφα­λι­σθούν τα απα­ραί­τη­τα χρή­μα­τα για τη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών, των τεχνι­κών μέσων και επί­γειων, με ενί­σχυ­ση και ανα­νέ­ω­ση του μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος σε πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και σύγ­χρο­να πλω­τά μέσα για τους Λιμε­νι­κούς Πυρο­σβε­στι­κούς Σταθμούς.
  • Να ενι­σχυ­θεί και να ανα­νε­ω­θεί ο ενα­έ­ριος στό­λος αερο­πυ­ρό­σβε­σης και διά­σω­σης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της χρή­σης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαί­τε­ρες γεω­μορ­φο­λο­γι­κές συν­θή­κες της χώρας μας.
  • Η οργά­νω­ση της πυρα­σφά­λειας της χώρας σε επί­πε­δο δομής, υπο­δο­μών, εξο­πλι­σμού, σχε­δια­σμού και αντι­με­τώ­πι­σης να είναι απο­κλει­στι­κή μέρι­μνα και ευθύ­νη του κρά­τους, μέσω του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Καμία εμπλο­κή των ιδιω­τών, αλλά και της Τοπι­κής Διοίκησης.
  • Να υπάρ­ξει ριζι­κή αλλα­γή στον τρό­πο εκπαί­δευ­σης των πυρο­σβε­στών, μέσα από ένα τρί­χρο­νο πλά­νο εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας που θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και την πρα­κτι­κή εκπαί­δευ­ση. Η εκπαί­δευ­ση να γίνε­ται με αξιο­ποί­η­ση της σύγ­χρο­νης επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης και όλων των απα­ραί­τη­των μέσων σε κατάλ­λη­λες κτι­ρια­κές εγκαταστάσεις.
  • Να γίνει σχε­δια­σμός των απα­ραί­τη­των δασο­τε­χνι­κών — αντι­δια­βρω­τι­κών — αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων πιστώ­σε­ων, στο πλαί­σιο της συνο­λι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και των ορει­νών — ημιο­ρει­νών περιοχών.
  • Η εξα­σφά­λι­ση της επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης, μέσω του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, για την κάλυ­ψη των ελλεί­ψε­ων, καθώς και του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας, με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, που να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις μεγά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ατυ­χη­μά­των και κατα­στρο­φών από πλημ­μύ­ρες, πυρ­κα­γιές, σεισμούς».

Μητσοτάκης Τσίπρας Μητσοτάκηςφτηνιάρικηξεφτιλισμένη επικοινωνιακή τακτική Μητσοτάκης Χαρδαλιάς

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο