Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα δικαστήρια ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δ. Λιγνάδης μετά την σύλληψη του για δύο βιασμούς

Στα δικα­στή­ρια της Ευελ­πί­δων και ενώ­πιον ανα­κρι­τή οδη­γή­θη­κε ο ηθο­ποιός-σκη­νο­θέ­της που συνε­λή­φθη χθες το βρά­δυ στην ΓΑΔΑ, όπου μετέ­βη αυτο­βού­λως, μετά την έκδο­ση εντάλ­μα­τος σύλ­λη­ψης σε βάρος του για την κατη­γο­ρία του βια­σμού κατά συρροή.

Ο σκη­νο­θέ­της πέρα­σε το κατώ­φλι της 19ης Τακτι­κής Ανα­κρί­τριας η οποία συμ­φώ­νη­σε στην έκδο­ση του εντάλ­μα­τος σύλ­λη­ψης, όπου ο κατη­γο­ρού­με­νος ανα­μέ­νε­ται να ζητή­σει προ­θε­σμία για την απο­λο­γία του ώστε να λάβει γνώ­ση του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου και των στοι­χεί­ων που περι­λαμ­βά­νο­νται στην δικο­γρα­φία για να αντι­κρού­σει τις κατηγορίες.

Σύμ­φω­να με τον νόμο, ο κατη­γο­ρού­με­νος σε βάρος του οποί­ου εκδό­θη­κε ένταλ­μα θα πρέ­πει εντός πεν­θη­μέ­ρου από την έκδο­ση, να έχει απο­λο­γη­θεί και να έχει απο­φα­σι­στεί η περαι­τέ­ρω ποι­νι­κή του μετα­χεί­ρι­ση. Έτσι, μετά την απο­λο­γία του, Ανα­κρί­τρια και Εισαγ­γε­λέ­ας θα κρί­νουν με βάση τα ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των κατη­γο­ριών που βαρύ­νουν τον καλ­λι­τέ­χνη αν θα κρι­θεί προ­φυ­λα­κι­στέ­ος ως ύπο­πτος φυγής ή ως ύπο­πτος διά­πρα­ξης νέων αδικημάτων.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η ποι­νι­κή δίω­ξη που ασκή­θη­κε ενα­ντί­ον του σκη­νο­θέ­τη χθες, μετά από έρευ­να των Εισαγ­γε­λέ­ων Κώστα Σπυ­ρό­που­λου και Νίκου Στε­φα­νά­του, αφο­ρά δύο πρά­ξεις βια­σμού. Η πρώ­τη έχει χρό­νο τέλε­σης το 2010 και καταγ­γέλ­θη­κε το πρωί της Παρα­σκευ­ής, με μήνυ­ση που κατα­τέ­θη­κε στην Εισαγ­γε­λία. Η πρά­ξη φέρε­ται να τελέ­στη­κε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρό­νο τέλε­σης της πρά­ξης– μαθη­τή. Η δεύ­τε­ρη υπό­θε­ση, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχει πιο πρό­σφα­το χρό­νο τέλε­σης, πιθα­νόν το 2015 ή το 2016, και προ­έ­κυ­ψε από την πρώ­τη μήνυ­ση που κατα­τέ­θη­κε σε βάρος του καλ­λι­τέ­χνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περί­πτω­ση η μήνυ­ση αφο­ρού­σε μη ενερ­γή πρά­ξη ωστό­σο, όπως συνέ­βη και με την υπό­θε­ση Μπε­κα­τώ­ρου, από αυτήν προ­ήλ­θε μαρ­τυ­ρι­κή κατά­θε­ση για ενερ­γή υπό­θε­ση βιασμού.

Η εξε­λί­ξεις στην υπό­θε­ση του σκη­νο­θέ­τη-ηθο­ποιού δρο­μο­λο­γή­θη­καν ουσια­στι­κά από την Παρα­σκευή που κατα­τέ­θη­κε η δεύ­τε­ρη μήνυ­ση. Οι εισαγ­γε­λι­κοί λει­τουρ­γοί έλα­βαν μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις από πρό­σω­πα που φαί­νε­ται να έδω­σαν ισχυ­ρά στοι­χεία για την ποι­νι­κή απο­τύ­πω­ση των πρά­ξε­ων που πλέ­ον απο­δί­δο­νται στον καλ­λι­τέ­χνη, με ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μη την κατά­θε­ση γυναί­κας που φέρε­ται να γνώ­ρι­ζε πολύ καλά κάποια γεγο­νό­τα.. Η γυναί­κα «κλει­δί» που κατέ­θε­σε φωτο­γρα­φί­ζε­ται ως έχου­σα εργα­σια­κή σχέ­ση μαζί του, πιθα­νό­τα­τα για δεκα­ε­τί­ες και η μαρ­τυ­ρία της χαρα­κτη­ρί­στη­κε πολύ σημαντική.

Λίγες ώρες πριν τη σύλ­λη­ψή του και υπό τη βαριά σκιά καταγ­γε­λιών και πλη­ρο­φο­ριών περί εντάλ­μα­τος σύλ­λη­ψης, ο Δημή­τρης Λιγνά­δης, μετέ­βη, συνο­δεία του δικη­γό­ρου του Νίκου Γεωρ­γου­λέα, στα κεντρι­κά ΓΑΔΑ, όπου και ζήτη­σε να ενη­με­ρω­θεί για το αν υπάρ­χει ένταλ­μα σύλ­λη­ψης σε βάρος του. Εκεί­νη την ώρα δεν είχε εκδο­θεί το ένταλ­μα, οπό­τε ο ηθο­ποιός και ο δικη­γό­ρος του απο­χώ­ρη­σαν δηλώ­νο­ντας ότι είναι στη διά­θε­ση των αρχών, αν χρεια­στεί. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, είχε αφή­σει στους αστυ­νο­μι­κούς την κάρ­τα του και τα τηλέ­φω­νά του για την περί­πτω­ση που τον αναζητήσουν.

«Ζητή­σα­με αρμο­δί­ως ενη­μέ­ρω­ση από τις αρχές και λάβα­με την ενη­μέ­ρω­ση από την Αστυ­νο­μία ότι μέχρι στιγ­μής ο Δημή­τρης Λιγνά­δης δεν ανα­ζη­τεί­ται», δήλω­σε αμέ­σως μετά ο δικη­γό­ρος του Δημή­τρη Λιγνά­δη, Νίκος Γεωρ­γου­λέ­ας.

Μια κίνη­ση που μόνο τυχαία δεν ήταν από πλευ­ράς του σκη­νο­θέ­τη, αφού είχε σκο­πό να δεί­ξει στις δικα­στι­κές Αρχές ότι δεν είναι ύπο­πτος φυγής ούτως ώστε να απο­φύ­γει τον κίν­δυ­νο της προ­φυ­λά­κι­σης, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να κρι­θεί μετά την απο­λο­γία του.

lignadis anakritis2 lignadis anakritis3

Πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει αν κριθεί ένοχος

Μιλώ­ντας στο MEGA, ο ποι­νι­κο­λό­γος, Γιάν­νης Βλά­χος, είπε πως ο βια­σμός κατά συρ­ροή ‑κατη­γο­ρία με την οποία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος ο Δημή­τρης Λιγνά­δης- είναι κακούρ­γη­μα και η ποι­νή μπο­ρεί να φτά­σει μέχρι 10 χρό­νια κάθειρ­ξη για κάθε πράξη.

Παράλ­λη­λα, όπως είπε, στο πλαί­σιο της κακουρ­γη­μα­τι­κής πρά­ξης κυμαί­νε­ται από πέντε έως δέκα χρό­νια φυλάκιση.

Παράλ­λη­λα, ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγ­μή στοι­χειο­θε­τού­νται κι άλλα αδι­κή­μα­τα, τα οποία μπο­ρεί να ανε­βά­σουν την τελι­κή ποι­νή φυλά­κι­σης, εφό­σον πάντα κρι­θεί ένο­χος από τη Δικαιοσύνη.

Αρνείται όλες τις κατηγορίες

Στις πρώ­τες του δηλώ­σεις μετά τη σύλ­λη­ψή του, μέσω του δικη­γό­ρου του, ο Δημή­τρης Λιγνά­δης δήλω­σε ότι αρνεί­ται όλες τις κατηγορίες.

Ο δικη­γό­ρος του, Νίκος Γεωρ­γου­λέ­ας, σε δηλώ­σεις του έξω από τη ΓΑΔΑ, επα­νέ­λα­βε πως από την πρώ­τη στιγ­μή, ο Δημή­τρης Λιγνά­δης έθε­σε εαυ­τόν στη διά­θε­ση των αρχών, ενώ επα­νέ­λα­βε πως πήγαν στη ΓΑΔΑ νωρί­τε­ρα και αφού τους είπαν ότι δεν υπήρ­χε ένταλ­μα αποχώρησαν.

Στη συνέ­χεια, «όταν εκδό­θη­κε το ένταλ­μα σύλ­λη­ψης, παρου­σια­στή­κα­με αμέ­σως» είπε. «Άλλω­στε εξ αρχής έχει δηλώ­σει σε όλη αυτή την ιστο­ρία ότι δεν υπάρ­χει κάποιο θέμα, ούτε να κρυ­φτεί ούτε να δια­φύ­γει» τόνισε.

«Θα λάβου­με την δικο­γρα­φία, θα τη μελε­τή­σου­με και τα υπό­λοι­πα με την απο­λο­γία» υπο­γράμ­μι­σε σε άλλο σημείο. «O κ. Λιγνά­δης είναι ένας άνθρω­πος έντι­μος, ειλι­κρι­νής στις εξη­γή­σεις του, με οργα­νω­μέ­νη σκέ­ψη» εξήγησε.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, ο κ. Λιγνά­δης ανα­μέ­νε­ται να προ­σέλ­θει ενώ­πιον της ανα­κρί­τριας. «Θα προ­σα­χθεί ενώ­πιον της κυρί­ας ανα­κρί­τριας, θα λάβου­με τη δικο­γρα­φία και θα μελε­τή­σου­με τα αντί­γρα­φα. Εξ όσων γνω­ρί­ζω είναι για βια­σμό (η κατη­γο­ρία). Αρνεί­ται όλες αυτές τις κατη­γο­ρί­ες. Περισ­σό­τε­ρα θα πού­με τις επό­με­νες ημέ­ρες» επισήμανε.

«Μας εξαπάτησε»

Για «εξα­πά­τη­ση» από τον τέως καλ­λι­τε­χνι­κό διευ­θυ­ντή του Εθνι­κού Θεά­τρου, Δημή­τρη Λιγνά­δη, έκα­νε λόγο προ­χτες Παρα­σκευή η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Λίνα Μεν­δώ­νη.

Στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε, τόνι­σε πως «με βαθιά υπο­κρι­τι­κή τέχνη προ­σπα­θού­σε να μάς πεί­σει πως δεν έχει σχέ­ση με όλα αυτά». «Δεν γνω­ρί­ζα­με τίπο­τα ούτε εγώ ούτε η πολι­τι­κή ηγε­σία. Για­τί όλοι αυτοί που λένε ότι ξέρουν για­τί όταν ανέ­λα­βε δεν κατήγ­γει­λαν κάτι;», διε­ρω­τή­θη­κε. Όπως είπε, «δεν ήρθε εις γνώ­σιν μου τίπο­τα. Για­τί η πρώ­ην υπουρ­γός Πολι­τι­σμού που είναι και συνά­δελ­φός του αν ήξε­ρε κάτι δεν μίλη­σε; Δεν υπήρ­ξε ποτέ προ­σω­πι­κός μου φίλος, ούτε δικός μου, ούτε του Πρωθυπουργού».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο