Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα λευκά η Δυτική Μακεδονία — Κλειστά τα σχολεία στη Φλώρινα — Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Στα λευ­κά ξύπνη­σαν οι κάτοι­κοι στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία. Έντο­νη χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται ακό­μα και στο κέντρο της Φλώ­ρι­νας, ενώ με από­φα­ση του δημάρ­χου Φλώ­ρι­νας Βασί­λη Γιαν­νά­κη θα παρα­μεί­νουν κλει­στά σήμε­ρα τα σχο­λεία της Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης λόγω των δυσχε­ρών και­ρι­κών συνθηκών.

Τα νηπια­γω­γεία, ωστό­σο, όπως ενη­μέ­ρω­σε ο δήμος, θα λει­τουρ­γή­σουν κανονικά.

Η κακο­και­ρία είναι αισθη­τή είναι από χθες το βρά­δυ. Η επι­δεί­νω­ση του και­ρού θα επε­κτα­θεί σε όλη τη χώρα, με κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό τη ραγδαία πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας. Σύμ­φω­να με το έκτα­κτο δελ­τίο πρό­γνω­σης επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που εξέ­δω­σε η ΕΜΥ, τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της νέας κακο­και­ρί­ας — θα διαρ­κέ­σει μέχρι το Σάβ­βα­το — θα είναι οι χιο­νο­πτώ­σεις, οι θυελ­λώ­δεις άνε­μοι, οι ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες και ο παγε­τός. Σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας, η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει τους 10 με 12 βαθ­μούς Κελσίου.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές της από­το­μης βου­τιάς στον υδράρ­γυ­ρο είναι οι κατα­γρα­φές από τη θερ­μο­κρα­σία κατά τις βρα­δι­νές ώρες στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στον Χορ­τιά­τη στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα το θερ­μό­με­τρο έδει­χνε λίγο πάνω από τους 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ, μία μόλις ώρα μετά, στις 4, η θερ­μο­κρα­σία έπε­σε στον 1 βαθμό!

Στην Άνω Τού­μπα, όπως προ­κύ­πτει από το γρά­φη­μα θερ­μο­κρα­σιών του Northmeteo.gr, η θερ­μο­κρα­σία στις 2 τα ξημε­ρώ­μα­τα ήταν λίγο πάνω από τους 15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, για να υπο­χω­ρή­σει στους 5 βαθ­μούς σε 3,5 ώρες, στις 5:30!

Σύμ­φω­να με τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Northmeteo σε Ανα­το­λι­κό, Άνω Τού­μπα, Δρυ­μό, Κηφι­σιά, Πυλαία, Λευ­κο­χώ­ρι και Χορ­τιά­τη, ο υδράρ­γυ­ρος υπο­χώ­ρη­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά κατά 8 έως 11 βαθ­μούς Κελ­σί­ου μέσα στη νύχτα.

grafima

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Αττι­κή

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα πυκνώ­σουν και προς το μεση­μέ­ρι θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νώς μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις από το μεση­μέ­ρι στην Πάρ­νη­θα και από τη νύχτα στα υπό­λοι­πα ορεινά.

Άνε­μοι: Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 που από το μεση­μέ­ρι θα στρα­φούν σε βορειο­δυ­τι­κούς πρό­σκαι­ρα έως 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 05 έως 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σε πτώ­ση μετά το μεσημέρι.

Θεσ­σα­λο­νί­κη

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και χιό­νια στα ορει­νά και από το μεση­μέ­ρι στα ημιορεινά.

Άνε­μοι : Βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 7 και τοπι­κά 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 01 έως 07 βαθ­μούς Κελσίου.

Μακε­δο­νία, Θρά­κη

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χή ή χιο­νό­νε­ρο και χιό­νια αρχι­κά στα ορει­νά-ημιο­ρει­νά και από το μεση­μέ­ρι και σε πεδι­νές περιο­χές. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα είναι πρό­σκαι­ρα κατά τόπους πυκνές.

Άνε­μοι : Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 7 και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία έως 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Και­ρός: Νεφώ­σεις με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες κυρί­ως στα θαλάσ­σια και παρα­θα­λάσ­σια και χιό­νια στα ορει­νά και από το μεση­μέ­ρι και στα ημιο­ρει­νά της Ηπεί­ρου και της δυτι­κής Στερεάς.

Άνε­μοι : Βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπι­κά έως 9 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Στα βόρεια από 05 έως 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου 3 με 4 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρη. Στα νότια από 05 έως 15 βαθ­μούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Και­ρός: Στα βόρεια νεφώ­σεις με βρο­χές και χιό­νια στα ορει­νά και από το μεση­μέ­ρι στα ημιο­ρει­νά. Στα νότια λίγες νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και θα εκδη­λω­θούν βρο­χές και χιό­νια στα ορει­νά. Σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στα θαλάσ­σια και παρα­θα­λάσ­σια από τις πρω­ι­νές ώρες στα βόρεια και βαθ­μιαία και στις υπό­λοι­πες περιοχές.

Άνε­μοι : Στα βόρεια βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 και στα νότια αρχι­κά δυτι­κοί νοτιο­δυ­τι­κοί 6 με 7 και γρή­γο­ρα έως 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 04 έως 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρη. Σε πτώ­ση από το μεση­μέ­ρι και από τα βόρεια.

Κυκλά­δες, Κρήτη

Και­ρός: Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές που από το από­γευ­μα θα εντα­θούν και θα εκδη­λω­θούν σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες οι οποί­ες αργά το βρά­δυ θα είναι πιθα­νώς τοπι­κά ισχυρές.

Άνε­μοι : Δυτι­κοί νοτιο­δυ­τι­κοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 18 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σε πτώ­ση τη νύχτα.

Νησιά Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, Δωδεκάνησα

Και­ρός: Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές που βαθ­μιαία θα εντα­θούν και θα εκδη­λω­θούν και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες οι οποί­ες από το από­γευ­μα θα είναι τοπι­κά ισχυρές.

Άνε­μοι : Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 6 με 7 και βαθ­μιαία τοπι­κά έως 8 μπο­φόρ. Από το από­γευ­μα στα βόρεια θα στρα­φούν σε βορειο­δυ­τι­κούς με πρό­σκαι­ρη εξασθένηση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 13 έως 18 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σε πτώ­ση από το μεση­μέ­ρι στα βόρεια.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Παρα­σκευή 07/02

Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και τα νότια, με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες στα νότια.Παροδικές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο της κεντρι­κής και βόρειας χώρας.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 7 και στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο τοπι­κά 8 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα δια­τη­ρη­θεί σε χαμη­λά επί­πε­δα. Παγε­τός θα σημειω­θεί κυρί­ως στα κεντρι­κά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Σάβ­βα­το 08/02

Στη δυτι­κή Ελλά­δα γενι­κά αίθριος και­ρός. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά καθώς και σε περιο­χές στα βόρεια με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο. Βαθ­μιαία τα φαι­νό­με­να θα σταματήσουν.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπι­κά 7 και πρό­σκαι­ρα έως 8 μπο­φόρ με στα­δια­κή εξασθένηση.

Η θερ­μο­κρα­σία θα δια­τη­ρη­θεί σε χαμη­λά επί­πε­δα. Παγε­τός θα σημειω­θεί τοπι­κά στα ηπει­ρω­τι­κά, κατά τόπους ισχυ­ρός στα βόρεια.

Κυρια­κή 09/02

Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες στα ανα­το­λι­κά και νότια και από το από­γευ­μα στις υπό­λοι­πες περιοχές.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπι­κά έως 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή άνοδο.

Δευ­τέ­ρα 10/02

Λίγες νεφώ­σεις στα δυτι­κά και νότια παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με ασθε­νείς τοπι­κές βροχές.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από δυτι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 5 και στα νότια πελά­γη τοπι­κά 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει περαι­τέ­ρω άνοδο.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ενό­ψει της προ­βλε­πό­με­νης επι­δεί­νω­σης του και­ρού, σημειώ­νει ότι έχει ενη­με­ρώ­σει τις αρμό­διες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, καθώς και τις περι­φέ­ρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, για να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τις επι­πτώ­σεις από την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

Παράλ­λη­λα, η ΓΓΠΠ συνι­στά στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

Ειδι­κό­τε­ρα, σε περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η εκδή­λω­ση έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων, καται­γί­δων ή θυελ­λω­δών ανέ­μων, συνιστά:

*Να ασφα­λί­σουν αντι­κεί­με­να τα οποία αν παρα­συρ­θούν από τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σουν κατα­στρο­φές ή τραυματισμούς.

*Να βεβαιω­θούν ότι τα λού­κια και οι υδρορ­ρο­ές των κατοι­κιών δεν είναι φραγ­μέ­να και λει­τουρ­γούν κανονικά.

*Να απο­φεύ­γουν να δια­σχί­ζουν χει­μάρ­ρους και ρέμα­τα, πεζή ή με όχη­μα, κατά τη διάρ­κεια καται­γί­δων και βρο­χο­πτώ­σε­ων, αλλά και για αρκε­τές ώρες μετά το τέλος της εκδή­λω­σής τους.

*Να απο­φεύ­γουν τις εργα­σί­ες υπαί­θρου και δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες και παρά­κτιες περιο­χές κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων (κίν­δυ­νος από πτώ­σεις κεραυνών).

*Να προ­φυ­λάσ­σο­νται αμέ­σως κατά τη διάρ­κεια μιας χαλα­ζό­πτω­σης. Να κατα­φεύ­γουν σε κτί­ριο ή σε αυτο­κί­νη­το και να μην εγκα­τα­λεί­πουν τον ασφα­λή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιω­θούν ότι η καται­γί­δα πέρα­σε. Η χαλα­ζό­πτω­ση μπο­ρεί να είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη και για τα ζώα.

*Να απο­φεύ­γουν τη διέ­λευ­ση κάτω από μεγά­λα δέντρα, κάτω από αναρ­τη­μέ­νες πινα­κί­δες και γενι­κά από περιο­χές, όπου ελα­φρά αντι­κεί­με­να (πχ γλά­στρες, σπα­σμέ­να τζά­μια κλπ) μπο­ρεί να απο­κολ­λη­θούν και να πέσουν στο έδα­φος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

*Να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των κατά τόπους αρμο­δί­ων φορέ­ων, όπως Τρο­χαία κλπ.

Επί­σης, σε περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η εκδή­λω­ση χιο­νο­πτώ­σε­ων και παγετού:

Αν πρό­κει­ται να μετα­κι­νη­θούν με το αυτοκίνητο:

*Να ενη­με­ρω­θούν για τον και­ρό και για την κατά­στα­ση του οδι­κού δικτύου

*Να έχουν στο όχη­μά τους αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες και το ρεζερ­βουάρ γεμά­το καύσιμα

*Να ταξι­δεύ­ουν, εφό­σον είναι ανα­γκαίο, κατά προ­τί­μη­ση στη διάρ­κεια της ημέ­ρας προ­τι­μώ­ντας τους κεντρι­κούς δρόμους

*Να ενη­με­ρώ­νουν τους οικεί­ους τους για τη δια­δρο­μή που πρό­κει­ται να ακολουθήσουν

*Να μετα­βάλ­λουν το πρό­γραμ­μα των μετα­κι­νή­σε­ών τους ώστε να απο­φεύ­γουν την αιχ­μή των και­ρι­κών φαινομένων

*Να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των κατά τόπους αρμο­δί­ων φορέ­ων, όπως Τρο­χαία κλπ.

Αν μετα­κι­νού­νται πεζή:

*Να ντύ­νο­νται με πολ­λά στρώ­μα­τα από ελα­φριά ρού­χα αντί για ένα βαρύ ρού­χο και να φορούν κατάλ­λη­λα παπού­τσια ώστε να απο­φύ­γουν τραυ­μα­τι­σμούς λόγω της ολισθηρότητας

*Να απο­φεύ­γουν τις άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις κατά την διάρ­κεια αιχ­μής των φαι­νο­μέ­νων (έντο­νη χιο­νό­πτω­ση, συν­θή­κες παγετού).

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο