Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στημένη, αντεπαναστατική ενέργεια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ | Κίνημα San Isidro | Video

Ποιος είναι πίσω από την αντι-κουβανική παράσταση στο San Isidro (Σαν Ισίδορο);

Η καθη­με­ρι­νή ζωή του San Isidro, στην Παλιά Αβά­να, έχει αλλά­ξει από μια ομά­δα ανθρώ­πων ‑14 συνο­λι­κά, 4 από αυτούς ανή­κουν στο λεγό­με­νο Κίνη­μα San Isidro (Κίνη­μα του Σαν Ισί­δο­ρο) — που έχουν γίνει κέντρο μιας νέας αντε­πα­να­στα­τι­κής εκπο­μπής, που χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε και υπο­στη­ρί­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών

Από τα τέλη του 19ου αιώ­να, η γει­το­νιά του San Isidro στην Παλιά Αβά­να έγι­νε «ζώνη ανο­χής». Μια γει­το­νιά ταπει­νών ανθρώ­πων, παρε­νο­χλη­μέ­νη από την παρου­σία αμε­ρι­κα­νών πεζο­ναυ­τών που απο­βι­βά­στη­καν ανα­ζη­τώ­ντας δια­σκέ­δα­ση και φθη­νό σεξ. Η ζωή εκεί άλλα­ξε όταν θριάμ­βευ­σε η Επα­νά­στα­ση το 1959.

Η κάποτε χλευασμένη γειτονιά της Αβάνας διαθέτει σήμερα 14 ιατρικά γραφεία, μια κλινική παραδοσιακής ιατρικής, μια κτηνιατρική κλινική, τρία νηπιαγωγεία, ένα παιδικό σταθμό και τέσσερα σχολεία.

Είχα­με την ευκαι­ρία να μοι­ρα­στού­με με τους κατοί­κους του τόπου, σε μια συζή­τη­ση γει­το­νιάς που διορ­γά­νω­σαν τα CDR πριν από περί­που δύο χρό­νια, φόρο τιμής στον Comandante en Jefe, Fidel Castro Ruz, Fidel Castro Ruz. Συνα­ντη­θή­κα­με, χωρίς πρω­τό­κολ­λα ή προ­πα­ρα­σκευα­σμέ­νες ομι­λί­ες, μπρο­στά στο πάρ­κο Ceiba.

Θυμά­μαι δύο παρεμ­βά­σεις, μία στις οποί­ες, για λογα­ρια­σμό όλων των γει­τό­νων, ένας συνά­δελ­φος, βαθειά θρη­σκευό­με­νος, που δήλω­σε την ανε­πι­φύ­λα­κτη υπο­στή­ρι­ξή του στην Επα­νά­στα­ση. Η άλλη ήταν αυτή ενός ηλι­κιω­μέ­νου, ο οποί­ος κάλε­σε τους συμπο­λί­τες του να θυμού­νται πώς ήταν εκεί­νος ο τόπος πριν από το ’59 και πόσοι από αυτούς, ως παι­διά, γνώ­ρι­ζαν περι­πτώ­σεις γυναι­κών που βιά­στη­καν παντοιο­τρό­πως από τους πεζο­ναύ­τες Yankees.

Ωστό­σο, αυτές οι συγκι­νη­τι­κές ιστο­ρί­ες κοι­νω­νι­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού δεν είναι αυτές που ξεπερ­νούν τα δια­κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης και τα εικο­νι­κά δίκτυα που έχουν επι­κε­ντρώ­σει την προ­σο­χή τους σε αυτήν την πολυ­πλη­θή γει­το­νιά αυτές μας τις μέρες.

Νέα αντι-κουβανική παράσταση

Το σόου είναι πολύ παρό­μοιο με αυτό που, σε παρό­μοιες περι­πτώ­σεις, έχει διορ­γα­νω­θεί από άλλους μισθο­φό­ρους ή μαριο­νέ­τες στην υπη­ρε­σία της κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Ας μην ξεχνά­με τη γνω­στή, γελοία και ψεύ­τι­κη, huelga del aguacate (“απερ­γία αβο­κά­ντο”), όπου οι «απερ­γοί» πιά­στη­καν στα πρά­σα να δοκι­μά­ζου όλα τα ορε­κτι­κά μενού.

Δεν παί­ζουν όλοι ίδιο ρόλο στην παρά­στα­ση: ορι­σμέ­νοι λένε ότι απερ­γούν χωρίς φαγη­τό και νερό, άλλοι μόνο «δεν τρώ­νε» και αρκε­τοί άλλοι «κατά βού­λη­ση», όπως φαί­νε­ται στις ζωντα­νές εκπο­μπές, ένα είδος reality show που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τη δημιουρ­γία «κινή­μα­τος» μέσω των κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων, σε πρά­ξεις αυτο­προ­βο­λής ή με ανα­φο­ρές σε όσους χρηματοδοτούν.

Η ομά­δα, προς το παρόν, βάζει δυο ζητή­μα­τα: πρώ­το, την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Denis Solís González, που παρου­σιά­στη­κε ως νέος λογο­κρι­μέ­νος καλ­λι­τέ­χνης, ο οποί­ος, την κοπά­νη­σε από αστυ­νο­μι­κό τμή­μα και κατα­δι­κά­στη­κε σε οκτώ μήνες –ως παρα­βα­τι­κός για «περι­φρό­νη­ση των αρχών» και δεν άσκη­σε καν έφε­ση (για να αφε­θεί ελεύθερος)

Ποιο είναι το υποτιθέμενο κίνημα του San Isidro;

Το τεχνη­τό «κίνη­μα San Isidro, κέντρο μιας έκρη­ξης των αστι­κών ΜΜΕ και ΜΚΔ ενορ­χη­στρώ­νε­ται από το διαρ­θρω­μέ­νο δίκτυο των ΜΜΕ στην υπη­ρε­σία των συμ­φε­ρό­ντων των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει καθό­λου την ταπει­νή, εργα­τι­κή και επα­να­στα­τι­κή γει­το­νιά από την οποία πήραν το όνο­μα και την οποία απο­κή­ρυ­ξαν. Απο­τει­νό­με­νο σε όσου ζουν με τη σκαν­δα­λο­λο­γία, δια­πράτ­τουν πρό­στυ­χες ενέρ­γειες και επί πλέ­ον προ­σπα­θούν προ­κλη­τι­κά να χει­ρα­γω­γή­σουν ανηλίκους.

Ο Luis Manuel Otero Alcántara, που ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως ηγέ­της της ομά­δας, έχει ρεκόρ προ­κλή­σε­ων, υπο­στη­ρι­ζό­με­νων και από τη Mara Tekach, όταν ήταν υπεύ­θυ­νη για τις επι­χει­ρή­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Αβά­να. Μετα­ξύ των πολι­τι­κών που ισχυ­ρί­ζε­ται πως θαυ­μά­ζει είναι το αμε­ρι­κά­νι­κο κογκρέ­σο που  προ­ω­θεί την εντα­τι­κο­ποί­η­ση του γενο­κτό­νου απο­κλει­σμού (εμπάρ­γκο) ενα­ντί­ον του λαού της Κού­βας.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αυτά τα shows δεί­χνουν την πολι­τι­κή, πολι­τι­στι­κή και υπαρ­ξια­κή ένδεια της ομά­δας τους και τη σχέ­ση με τους τρο­μο­κρά­τες του Μαϊάμι:

Σε μια από τις ζωντα­νές εκπο­μπές που έκα­νε, ένα από τα μέλη του φερό­με­νου Κινή­μα­τος υπο­δέ­χτη­κε τον τρο­μο­κρά­τη William González Cabrera, υπεύ­θυ­νο για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση δρά­σε­ων κατά κτι­ρί­ων και εγκα­τα­στά­σε­ων στην Κού­βα, όπως από­πει­ρες εμπρη­σμού σε καφε­τέ­ριες, ένα κου­ρείο και ένα οινο­ποιείο ενώ ένα άλλο μέλος της ομά­δας περη­φα­νεύ­τη­κε για ενέρ­γειες κοκτέιλ Molotov.

Τα παραπάνω γίνονται –όχι τυχαία σε μια περίοδο μετάβασης στη νέα αμερικανική προεδρία των «δημοκρατικών», με τη δημοτικότητα του νησιού της επανάστασης στο ζενίθ, λόγω της αντιμετώπισης Covid και του διεθνιστικού έργου μέσω της –υποψήφιας για Νόμπελ, Μπριγάδας «Henry Reeve»

Πηγή: Granma

Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Θεσ­σα­λο­νί­κης: Καταγ­γέλ­λει την στη­ρι­ζό­με­νη από τις ΗΠΑ αντε­πα­να­στα­τι­κή προ­βο­κά­τσια του «Σαν Ισίδορο»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο