Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Αθήνα η Αχέντ Ταμίμι και η οικογένειά της για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ — Φωτό από την άφιξη — Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

«Η ΚΝΕ με χαρά ανα­κοι­νώ­νει ότι η 17χρονη Παλαι­στί­νια αγω­νί­στρια Αχέντ Ταμί­μι και η οικο­γέ­νειά της θα πάρουν μέρος στις κεντρι­κές εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ 100 χρό­νια ΚΚΕ — 50 χρό­νια ΚΝΕ, το Σάβ­βα­το 22 Σεπτέμ­βρη στο Πάρ­κο Τρί­τση στο Ίλιον», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Και προσθέτει:

«Η απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από την κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη για την Αχέντ και την οικο­γέ­νειά της που επέ­βα­λε η κατο­χι­κή δύνα­μη του Ισρα­ήλ άρθη­κε ύστε­ρα από καταγ­γε­λί­ες και δια­μαρ­τυ­ρί­ες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και ύστε­ρα από μεγά­λη διε­θνή κινη­το­ποί­η­ση αλληλεγγύης.

Καλού­με τους νέους και τις νέες, τους εργα­ζό­με­νους και το λαό της Αττι­κής να πάρουν μέρος στο Φεστι­βάλ μας. Με τη μαζι­κή παρου­σία τους εκεί να υπο­δε­χτούν την οικο­γέ­νεια Ταμί­μι, που, μαζί με τον παλαι­στι­νια­κό λαό, δίνουν έναν δίκαιο αγώ­να για τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατοχής».

Εφτασε στην Αθήνα η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι

Στην Αθή­να έφτα­σε νωρίς το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του 22 Σεπτέμ­βρη η 17χρονη Παλαι­στί­νια αγω­νί­στρια Αχέντ Ταμί­μι με την οικο­γέ­νειά της, τον πατέ­ρα της Μπα­σέμ, τη μητέ­ρα της Ναρι­μάν και τα δύο μικρό­τε­ρα αδέλ­φια της.

Στο αερο­δρό­μιο την υπο­δέ­χτη­καν ο Κώστας Παπα­δά­κης, μέλος της ΚΕ και ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ και ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρα­βρέ­θη­κε επί­σης ο πρέ­σβης της Παλαι­στί­νης Μαρουάν Τουμπάσι.

Ο Κ. Παπα­δά­κης την καλω­σό­ρι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «είμα­στε πολύ ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι που ξεπε­ρά­στη­καν τα εμπό­δια και είστε εσύ και η οικο­γέ­νειά σου σήμε­ρα μαζί μας».

Εξέ­φρα­σε επί­σης τη μεγά­λη χαρά του ΚΚΕ για την έλευ­σή της στη χώρα μας ως προ­σκε­κλη­μέ­νη της ΚΝΕ και στις εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ 100 χρό­νια ΚΚΕ — 50 χρό­νια ΚΝΕ, όπου μπρο­στά σε δεκά­δες χιλιά­δες επι­σκέ­πτες του Φεστι­βάλ θα στα­λεί ένα ισχυ­ρό μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στον παλαι­στι­νια­κό λαό.

Από την πλευ­ρά της η Αχέντ Ταμί­μι ευχα­ρί­στη­σε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την υπο­στή­ρι­ξη που εξέ­φρα­σαν στον αγώ­να της, στη διάρ­κεια της φυλά­κι­σής της, αλλά και το επό­με­νο διάστημα.

tamimi2

Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

Τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη η Αχέντ Ταμί­μι από το χωριό Ναμπί Σάλεχ της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Οχθης, έμελ­λε να ανα­γνω­ρι­στεί διε­θνώς ως ένα από τα πιο νεα­ρά πρό­σω­πα της παλαι­στι­νια­κής αντί­στα­σης στη βαρ­βα­ρό­τη­τα της ισραη­λι­νής κατοχής.

Τότε συνε­λή­φθη με αφορ­μή το διε­θνή σάλο που προ­κά­λε­σε βίντεο με την ίδια να χαστου­κί­ζει δύο Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες που είχαν προη­γου­μέ­νως τραυ­μα­τί­σει σοβα­ρά στο κεφά­λι 15χρονο ξάδελ­φό της. Η εικό­να της νεα­ρής να χτυ­πά τους πάνο­πλους στρα­τιώ­τες έκα­νε αίσθη­ση και ήταν ράπι­σμα συνο­λι­κά στην ισραη­λι­νή κατοχή.

Από μικρό παι­δί, βλέ­πει τις κατο­χι­κές δυνά­μεις να εμπο­δί­ζουν γονείς, γεί­το­νες, φίλους να πάνε ελεύ­θε­ρα στις δου­λειές, στα χωρά­φια, στα σπί­τια, τα παι­διά στα σχο­λεία. Βλέ­πει τους στρα­τιώ­τες να εισβάλ­λουν στα σπί­τια του κόσμου άγρια μεσά­νυ­χτα, να συλ­λαμ­βά­νουν και να ανα­κρί­νουν οικο­γέ­νειες. Να γκρε­μί­ζουν σπί­τια και να κατε­δα­φί­ζουν σχο­λεία για να τιμω­ρή­σουν όσους αντι­στέ­κο­νται στην κατο­χή. Να φυλα­κί­ζουν, να τραυ­μα­τί­ζουν ή να σκο­τώ­νουν παιδιά.

Η καθη­με­ρι­νή εφιαλ­τι­κή «ρου­τί­να» της κατο­χής εξη­γεί για­τί η Αχέντ από τα 7 και 9 της χρό­νια, έχει κατα­γρα­φεί να υψώ­νει τις γρο­θιές και να πασχί­ζει να σώσει γει­το­νό­που­λα, ξαδέλ­φια, φίλους από τα χέρια Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών. Η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της οικο­γέ­νειάς της (ο μεγα­λύ­τε­ρος αδελ­φός της, Ουά­εντ, βρί­σκε­ται τώρα σε ισραη­λι­νή φυλα­κή) έχουν πλη­ρώ­σει βαρύ τίμη­μα. Η ίδια και η μητέ­ρα της έμει­ναν στη φυλα­κή επί οκτώ μήνες για ένα χαστούκι.

Αυτούς τους οκτώ μήνες, την συντρό­φε­ψε η διε­θνής λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη, που εκφρά­στη­κε και μέσα από τις πολύ­πλευ­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Αυτούς τους μήνες, η Ταμί­μι έγι­νε τρα­γού­δι, βίντεο στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και τερά­στιο γκρά­φι­τι στο τεί­χος — απαρτ­χάιντ που έχουν στή­σει στη Δυτι­κή Οχθη οι κατο­χι­κές αρχές. Εγι­νε σύμ­βο­λο αγώ­να και σύν­θη­μα στα χεί­λη χιλιά­δων νέων και εργα­τών σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε Παλαι­στί­νιος αρχί­ζει την αντί­στα­ση από τη στιγ­μή που γεν­νιέ­ται… Η δύνα­μη είναι με το λαό και ο λαός θα απο­φα­σί­σει το πεπρω­μέ­νο και το μέλ­λον του… Η αντί­στα­ση θα συνε­χι­στεί μέχρι να τερ­μα­τι­στεί η κατο­χή», δήλω­σε η Αχέντ μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή της στην πρώ­τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου. Το μήνυ­μα αυτό, της μαχη­τι­κό­τη­τας και της αντί­στα­σης, εκπέ­μπει στη νεο­λαία και η παρου­σία της στο Φεστι­βάλ 100 χρό­νια ΚΚΕ — 50 χρό­νια ΚΝΕ.

tamimi3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο