Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Αθήνα σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας με αιτήματα για παροχή επιπλέον όπλων!

Στην Αθή­να βρί­σκε­ται σήμε­ρα ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Ολε­ξίι Ρέζ­νι­κoφ, καθώς η εμπλο­κή της χώρας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία βαθαί­νει επι­κίν­δυ­να. Είναι ενδει­κτι­κό ότι είναι η πρώ­τη επί­σκε­ψη υψη­λό­βαθ­μου αξιω­μα­τού­χου του Κιέ­βου από τότε που άρχι­σε η ρωσι­κή εισβολή.

Συγκε­κρι­μέ­να, επι­βε­βαιώ­νο­ντας το χθε­σι­νό ρεπορ­τάζ του «Ριζο­σπά­στη», από την κυβέρ­νη­ση έγι­νε γνω­στό ότι η τελε­τή υπο­δο­χής στο υπουρ­γείο Άμυ­νας έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για τη 1 μ.μ., ενώ παράλ­λη­λα ο Έλλη­νας υπουρ­γός Άμυ­νας Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος είπε χθες στη Βου­λή: «Αύριο (σ.σ. σήμε­ρα) έρχε­ται ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας για επί­σκε­ψη. Φαντά­ζο­μαι ότι θα γίνει πολ­λή συζή­τη­ση, πολ­λή σπέ­κου­λα, πολ­λές ανα­λύ­σεις για το τι έρχε­ται να ζητή­σει, “αμάν, θα δώσου­με και αερο­σκά­φη, θα δώσου­με και τους S‑300, θα δώσου­με το ένα, θα δώσου­με και το άλλο”, θα οργιά­σουν οι φήμες».

Ωστό­σο, δίνο­ντάς τους βάση ο ίδιος, πρό­σθε­σε ότι «η θέση μας είναι από την πρώ­τη στιγ­μή σαφής και ξεκά­θα­ρη. Δίνου­με ό,τι μπο­ρού­με να δώσου­με (…) Είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι να βοη­θή­σου­με όπου και όπως μπο­ρού­με», ισχυ­ρι­ζό­με­νος πως αυτό τάχα δεν επη­ρε­ά­ζει τις αμυ­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας.

Αλλά και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, από τη Σύνο­δο των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ, η οποία απο­φά­σι­σε παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου με τη Ρωσία, έκα­νε λόγο για «στα­θε­ρή πολι­τι­κή δέσμευ­ση και ακλό­νη­τη υπο­στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία, για την αντι­με­τώ­πι­ση της ρωσι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας».

Τι σημαί­νουν τα παρα­πά­νω στην πρά­ξη; Ότι στο τρα­πέ­ζι βρί­σκε­ται η απο­στο­λή στην κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι, και πρό­σθε­των οπλι­κών συστη­μά­των από το οπλο­στά­σιο των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνάμεων.

Θυμί­ζου­με ότι πρό­σφα­τα ο Ουκρα­νός πρό­ξε­νος μετέ­βη στο στρα­τό­πε­δο «Παπα­κυ­ρια­ζή» στη Μενε­μέ­νη, όπου επι­θε­ώ­ρη­σε τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης BMP‑1, κάνο­ντας «παρα­τη­ρή­σεις» για επι­διορ­θώ­σεις κ.λπ., που φέρο­νται να εκτε­λέ­στη­καν άμε­σα, στο εκεί 308 Προ­κε­χω­ρη­μέ­νο Εργο­στά­σιο Βάσης του Ελλη­νι­κού Στρατού.

Θυμί­ζου­με επί­σης ότι 30 BMP‑1 έχουν φύγει ήδη για Κίε­βο, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες η σημε­ρι­νή συζή­τη­ση θα ασχο­λη­θεί και με το ενδε­χό­με­νο η ελλη­νι­κή πλευ­ρά να στεί­λει στον πόλε­μο άλλα 10 BMP‑1, χωρίς να περι­μέ­νει για αντάλ­λαγ­μα τα 10 τεθω­ρα­κι­σμέ­να «Marder» που θα της έστελ­ναν «κανο­νι­κά» οι Γερ­μα­νοί, σύμ­φω­να και με την αρχι­κή συμ­φω­νία περί «κυκλι­κής εναλ­λα­γής».

Καθώς άλλω­στε στο τρα­πέ­ζι έχει πέσει μια σει­ρά σενα­ρί­ων προς ενί­σχυ­ση της κυβέρ­νη­σης του Κιέ­βου, φέρε­ται να έχει συζη­τη­θεί ακό­μα και σχέ­διο η Σλο­βα­κία να στεί­λει άρμα­τα Τ72 στο Κίε­βο, τα οποία θα σπεύ­σει να της τα αντι­κα­τα­στή­σει η Ελλά­δα με «Leopard-1A5» ή και «Leopard-2A4», με αντάλ­λαγ­μα π.χ. την ακύ­ρω­ση οικο­νο­μι­κών απαι­τή­σε­ων της Γερ­μα­νί­ας σε βάρος της Ελλάδας.

Σε κάθε περί­πτω­ση, στην ατζέ­ντα της σημε­ρι­νής συζή­τη­σης θα είναι καταρ­χάς η απο­στο­λή κι άλλων πυρο­μα­χι­κών στην Ουκρα­νία, και ενώ ήδη η κυβέρ­νη­ση έχει στεί­λει χιλιά­δες ρου­κέ­τες και βλή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού, εκα­τομ­μύ­ρια φυσίγ­για 7,62 χιλιο­στών, δεκά­δες αντια­ε­ρο­πο­ρι­κούς πυραύ­λους «Stinger», εκα­το­ντά­δες φορη­τούς αντιαρ­μα­τι­κούς πυραύ­λους RPG.

Στη συζή­τη­ση θα μπει, σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, και η απο­στο­λή ρωσι­κού σχε­δια­σμού αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών συστη­μά­των TOR M‑1, στα οποία είναι εξοι­κειω­μέ­νοι οι Ουκρα­νοί. Ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός δια­τη­ρεί σε υπη­ρε­σία 25 τέτοια αυτο­κι­νού­με­να συστή­μα­τα κατευ­θυ­νό­με­νων βλη­μά­των, ενώ άλλα 4 παρα­χω­ρή­θη­καν στην Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία για την εγγύς αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή προ­στα­σία των S‑300. Θυμί­ζου­με ότι οι ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις δια­θέ­τουν δύο πυρο­βο­λαρ­χί­ες S‑300 PMU1 με 12 εκτο­ξευ­τές, προηγ­μέ­νο σύστη­μα για το οποίο επί­σης έχει γίνει «συζή­τη­ση» για παρα­χώ­ρη­σή του στους Ουκρανούς.

Σημειω­τέ­ον, άλλοι παρά­γο­ντες θεω­ρούν δεδο­μέ­νο ότι θα εστιά­σουν και στην παρα­χώ­ρη­ση των ‑επί­σης ρωσι­κής προ­έ­λευ­σης- 38 αυτο­κι­νού­με­νων συστη­μά­των κατευ­θυ­νό­με­νων βλη­μά­των Osa-AK/AKM.

Στο «κάδρο» και η Κύπρος

Στο μετα­ξύ, συνε­χί­ζο­ντας τη γύρα του στις πρω­τεύ­ου­σες κρα­τών-μελών του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να σε ανα­ζή­τη­ση όπλων, μέσων και πυρο­μα­χι­κών, ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί αύριο Παρα­σκευή και στην Κύπρο, όπου θα συνα­ντη­θεί με τον ομό­λο­γό του Μ. Γιωρ­γάλ­λα, βάζο­ντας και την Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία στο «κάδρο» επι­κίν­δυ­νων αντα­γω­νι­σμών με απρό­βλε­πτες εξελίξεις.

Άλλω­στε, στο στό­χα­στρο των Αμε­ρι­κα­νών, Ουκρα­νών και άλλων που πιέ­ζουν για τέτοιες παρα­χω­ρή­σεις έχουν μπει οι κυπρια­κές συστοι­χί­ες TOR M1, καθώς και το αντια­ε­ρο­πο­ρι­κό σύστη­μα BUK M1‑2, αν και για το τελευ­ταίο υπάρ­χουν φωνές ότι στα συμ­βό­λαια αγο­ράς έχουν ενσω­μα­τω­θεί ρήτρες που δεν επι­τρέ­πουν την παρα­χώ­ρη­ση ή πώλη­ση χωρίς τη συγκα­τά­θε­ση της κατα­σκευά­στριας Ρωσίας.

Επί­σης, αδιευ­κρί­νι­στο είναι αν τέτοιοι περιο­ρι­σμοί ισχύ­ουν και για τις 6 συστοι­χί­ες TOR M1 οι οποί­ες δεν αγο­ρά­στη­καν απευ­θεί­ας από τη Ρωσία, αλλά παρα­χω­ρή­θη­καν από την Ελλά­δα για τη μη εγκα­τά­στα­ση του πυραυ­λι­κού συστή­μα­τος S‑300 στην Κύπρο και τη μετα­φο­ρά του στην Κρήτη.

Παρα­πέ­ρα, η Εθνι­κή Φρου­ρά δια­θέ­τει ρωσι­κά άρμα­τα μάχης BMP‑3 και T‑80U, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των οποί­ων υπο­λο­γί­ζε­ται στα 150. Και εδώ εκφρά­ζο­νται από­ψεις για ύπαρ­ξη περιο­ρι­σμών στη διά­θε­σή τους εκτός Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Το κύριο ωστό­σο, όπως το θέτουν μια σει­ρά αρμό­δια στε­λέ­χη, είναι τα κενά που θα προ­κύ­ψουν στο επι­χει­ρη­σια­κό κομ­μά­τι κατά την προ­σαρ­μο­γή της Εθνι­κής Φρου­ράς στα όποια οπλι­κά συστή­μα­τα στεί­λουν Αμε­ρι­κα­νοί ή άλλοι Ευρω­α­τλα­ντι­κοί για να αντι­κα­τα­στή­σουν, υπο­τί­θε­ται, τα ρωσικά.

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο