Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην αναμονή από τις 5 Μάρτη για μια θέση σε ΜΕΘ! — «Μικρό» το ποσοστό 20% θανάτων εκτός ΜΕΘ!!!

Όσοι συμπο­λί­τες μας χρή­ζουν ΜΕΘ σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα η ανά­γκη αυτή καλύ­πτε­ται και σε κάθε περί­πτω­ση παρέ­χε­ται πριν την εισα­γω­γή στη ΜΕΘ η απα­ραί­τη­τη ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε κάθε ασθε­νή». Την παρα­πά­νω απά­ντη­ση έδω­σε στην απο­ψι­νή ενη­μέ­ρω­ση ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Υγεί­ας Β. Κοντο­ζα­μά­νης σε ερώ­τη­ση του «Ριζο­σπά­στη» για τους δεκά­δες δια­σω­λη­νω­μέ­νους εκτός ΜΕΘ στην Αττι­κή, αλλά και για την ντρο­πια­στι­κή λίστα ανα­μο­νής για μία κλί­νη σε Μονά­δα Εντα­τι­κής, την ίδια στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση δεν επι­τάσ­σει τον ιδιω­τι­κό τομέα.

meth2Δεν πέρα­σε λίγη ώρα από την τοπο­θέ­τη­ση αυτή της κυβέρ­νη­σης και στον 902.gr έφτα­σε ένα χαρα­κτη­ρι­στι­κό έγγρα­φο (βλ. φωτο) από το ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα του ΕΚΑΒ, με τη σημε­ρι­νή εικό­να. Αυτό που απο­δει­κνύ­ει το έγγρα­φο είναι ότι υπάρ­χει ασθε­νής που περι­μέ­νει για κρε­βά­τι ΜΕΘ από τις 5 Μάρ­τη! Δηλα­δή εδώ και 21 μέρες, τρεις ολό­κλη­ρες εβδο­μά­δες, παρα­μέ­νει στην «ουρά» για να μπει σε ΜΕΘ, αφού όταν αδειά­ζει μια κλί­νη γίνε­ται επι­λο­γή για το ποιος ασθε­νής θα νοσηλευτεί…

Όσο για τους ισχυ­ρι­σμούς του υπουρ­γού ότι δεν είναι και τόσοι πολ­λοί όσοι είναι στην «ανα­μο­νή», είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η λίστα από την οποία προ­κύ­πτει και το συγκε­κρι­μέ­νο στοι­χείο, έχει 23 γεμά­τες σελί­δες, με πέντε ασθε­νείς η κάθε μία. Σύμ­φω­να, μάλι­στα με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες μας, οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ στις 8 το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής ήταν 116.

Ας μην προ­κα­λούν λοι­πόν εκεί στην κυβέρνηση…

Το «μαύρο — άσπρο» για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Ο «Ριζο­σπά­στης» έθε­σε κατά τη διάρ­κεια της επί­ση­μης ενη­μέ­ρω­σης την εξής ερώ­τη­ση, προς τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Υγεί­ας, Β. Κοντο­ζα­μά­νη: «Ακό­μη και με τη μίσθω­ση ορι­σμέ­νων μικρών ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών, καθη­με­ρι­νά μόνο στην Αττι­κή, πάνω από 100 δια­σω­λη­νω­μέ­νοι παρα­μέ­νουν εκτός ΜΕΘ, μη έχο­ντας την πρέ­που­σα εντα­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση. Η κατά­στα­ση είναι εξί­σου ασφυ­κτι­κή και στις κλί­νες ΜΕΘ για όλες τις υπό­λοι­πες ασθέ­νειες πλην του κορο­νοϊ­ού, που καταρ­γού­νται η μια μετά την άλλη για να μετα­τρα­πούν σε ΜΕΘ covid. Για­τί δεν προ­χω­ρά­τε σε άμε­σες και ρεα­λι­στι­κές λύσεις, όπως είναι η άμε­ση επί­τα­ξη — χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση — όλων των μεγά­λων ιδιω­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων και δια­γνω­στι­κών κέντρων, προ­κει­μέ­νου να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές; Για­τί δεν προ­σλαμ­βά­νε­τε με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες όλους τους για­τρούς που έχουν υπο­βάλ­λει τα χαρ­τιά τους».

Σε πεί­σμα της ίδιας της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και των δεκά­δων δια­σω­λη­νω­μέ­νων που περι­μέ­νουν κάθε μέρα να αδειά­σει ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ για να νοση­λευ­τούν στην εντα­τι­κή, ο Β. Κοντο­ζά­μα­νης ισχυ­ρί­στη­κε δεν ισχύ­ουν αυτά τα νού­με­ρα για την ανα­μο­νή εκτός ΜΕΘ, και ότι «είναι τέτοια η ροή που εξυ­πη­ρε­τού­νται σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα και παρέ­χε­ται η απα­ραί­τη­τη ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε κάθε ασθε­νή». Δηλα­δή η κυβέρ­νη­ση ονο­μά­ζει «εντα­τι­κή θερα­πεία» απλά την παρο­χή ανα­πνευ­στή­ρα, ενώ η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι καθη­με­ρι­νά εδώ και δύο βδο­μά­δες οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι που είναι εκτός ΜΕΘ μόνο στην Αττι­κή ξεπερ­νούν τους 100, και είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι περι­πτώ­σεις δια­σω­λη­νω­μέ­νων που μένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι και 20 μέρες!

Επί­σης εντύ­πω­ση προ­κα­λεί ότι ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός απο­σιω­πά το γεγο­νός ότι για κάθε ΜΕΘ υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­νες προ­δια­γρα­φές ως προς τον εξο­πλι­σμό, την εξει­δί­κευ­ση, τη σύν­θε­ση του προ­σω­πι­κού και την ανα­λο­γία που πρέ­πει να τηρεί­ται ανά ασθε­νή. Κάθε ώρα μακριά από την ΜΕΘ καθι­στά δυσκο­λό­τε­ρη τη θετι­κή έκβα­ση της πορεί­ας του ασθε­νή. Επι­ση­μαί­νε­ται άλλω­στε ότι πριν την παν­δη­μία χρειά­ζο­νταν 3.500 δημό­σια κρε­βά­τια ΜΕΘ και η κυβέρ­νη­ση σήμε­ρα παρου­σιά­ζει ως κατόρ­θω­μα την εξα­σφά­λι­ση 1.200 κρεβατιών.

Ανα­φο­ρι­κά με την ανά­γκη επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λέ­στη­κε το γνω­στό «όλη η χώρα μια ΥΠΕ, ένα μεγά­λο νοσο­κο­μείο». Ομως, την ίδια στιγ­μή που οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι έχουν κατα­κλύ­σει κάθε χώρο των νοσο­κο­μεί­ων, χιλιά­δες κλί­νες του ιδιω­τι­κού μένουν ανα­ξιο­ποί­η­τες, μαζί βέβαια με εκα­το­ντά­δες εξει­δι­κευ­μέ­νους υγειονομικούς.

«Μικρό» το ποσοστό 20% θανάτων εκτός ΜΕΘ!!!

Την ίδια ώρα, η καθη­γή­τρια λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας, Β. Παπα­ευαγ­γέ­λου, επι­χει­ρώ­ντας υπο­τί­θε­ται να απα­ντή­σει στις καταγ­γε­λί­ες των υγειο­νο­μι­κών ότι υπάρ­χει τερά­στια ανα­μο­νή για ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ και ότι υπάρ­χουν άνθρω­ποι που πεθαί­νουν χωρίς να έχουν προ­λά­βει να μπουν στην εντα­τι­κή, δήλω­σε πως «προ­φα­νώς και υπάρ­χουν θάνα­τοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρ­χαν, όμως, «είναι μικρό αυτό το ποσο­στό», είναι «γύρω στο 20%».

Δηλα­δή, ένας στους πέντε ασθε­νείς που πεθαί­νει εκτός ΜΕΘ χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «μικρό ποσοστό»…

Πηγή: 902.gr

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο