Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει, η φάλαινα που εξόκειλε χθες σε παραλία του Φαλήρου

Στην ανοι­κτή θάλασ­σα, οδη­γή­θη­κε και αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη να κολυ­μπή­σει — σύμ­φω­να με οδη­γί­ες καθη­γή­τριας του Α.Π.Θ — η φάλαι­να του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» που εγκλω­βί­στη­κε χθες τραυ­μα­τι­σμέ­νη στην παρα­λία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου.

Η επι­χεί­ρη­ση έγι­νε με τη συν­δρο­μή ιδιω­τι­κού σκά­φους, στο οποίο επέ­βαι­νε κτη­νί­α­τρος και με συνο­δεία σκά­φους του λιμε­νι­κού. Στη φάλαι­να, που έφε­ρε μικρό τραύ­μα στο ρύγ­χος, προ­σφέρ­θη­καν οι πρώ­τες βοή­θειες, ενώ διε­νερ­γή­θη­καν και ιατρι­κές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλω­βι­στεί το θαλάσ­σιο θηλα­στι­κό είχαν σπεύ­σει από νωρίς χθες το πρωί στε­λέ­χη του ερευ­νη­τι­κού κέντρου διά­σω­σης και περί­θαλ­ψης κητώ­δων, στε­λέ­χη της Λιμε­νι­κής Αρχής Φλοί­σβου, περι­πο­λι­κό σκά­φος του Λιμε­νι­κού, Εθε­λο­ντι­κή Ομά­δα Διά­σω­σης με ιδιώ­τες δύτες καθώς και  κτηνίατρος.

Ο Αλέ­ξαν­δρος Φραν­τζής, Επι­στη­μο­νι­κός Διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Κητο­λο­γι­κών Ερευ­νών “Πέλα­γος”, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ για το θαλάσ­σιο αυτό είδος που χτες το πρωί εντο­πί­στη­κε στην παρα­λία του Αλί­μου απο­κά­λυ­ψε ότι ζει στη χώρα μας και εντο­πί­ζε­ται στην ελλη­νι­κή τάφρο: «από την Κεφα­λο­νιά, στην Πελο­πόν­νη­σο, δυτι­κή Κρή­τη και φτά­νει ως Κάρ­πα­θο και Ρόδο. Περιο­χή είναι από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες περιο­χές που ζει αυτό το κήτος».

Όπως δήλω­σε, πρό­κει­ται για μεσαί­ου μεγέ­θους κητώ­δες που ανά­λο­γα την ηλι­κία του και το φύλο του φτά­νει στη Μεσό­γειο τα 5,5 μ.

Σύμ­φω­να με τον κ. Φραν­τζή αυτό το ζώο ζει χρό­νια στο ελλη­νι­κό θαλάσ­σιο χώρο. Όπως απο­κά­λυ­ψε εδώ και οκτώ ημέ­ρες γίνο­νται εκρή­ξεις στον Κυπα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο, όπου δια­βιεί, στο πλαί­σιο των ερευ­νών για πετρέλαιο.

“Κάθε χρό­νο εκβρά­ζο­νται δεκά­δες κήτη εξαι­τί­ας των δικών μας ενερ­γειών. Μπο­ρεί ο κόσμος να συγκι­νεί­ται που το βλέ­πει ζωντα­νό στον Άλι­μο, αλλά η ελλη­νι­κή Πολι­τεία αδια­φο­ρεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγ­μή που μιλά­με, στο κέντρο του σπι­τιού των Ζιφιών η Ελλη­νι­κή Πολι­τεία κάνει έρευ­νες για πετρέ­λαιο. Συγκι­νού­μα­στε σήμε­ρα που το γεγο­νός είναι αυτό που βλέ­που­με, αλλά δεν συγκι­νού­μα­στε 365 ημέ­ρες το χρό­νο όταν οι επι­στή­μο­νες επι­ση­μαί­νουν τα προ­βλή­μα­τα του περι­βάλ­λο­ντος”, επι­σή­μα­νε.

Για το συγκε­κρι­μέ­νο κήτος που από χθες έχει κάνει την εμφά­νι­σή του στον Σαρω­νι­κό ο κ. Φραν­τζής  εξέ­φρα­σε την άπο­ψη πως μπο­ρεί στο στο­μά­χι του να έχει πλα­στι­κές σακού­λες εξαι­τί­ας της ανθρώ­πι­νης αδιαφορίας.

“Είναι ένα από τα πιο εντυ­πω­σια­κά πλά­σμα­τα του πλα­νή­τη. Κατα­δύ­ε­ται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαι­ρε­τι­κά μικρές οι πιθα­νό­τη­τες να ζήσει για­τί όταν βγαί­νει στην ακτή είναι συνή­θως πολύ αργά”, δήλω­σε ο Επι­στη­μο­νι­κός Διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Κητο­λο­γι­κών Ερευ­νών “Πέλα­γος”.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο