Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Γροιλανδία πάνω από το 10% της νεολαίας χρειάζεται απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Στην Γροι­λαν­δία υπάρ­χουν 8.000 νέοι μετα­ξύ 15 και 25 χρο­νών. Από αυτούς 700 μέχρι 1. 800 (!) έχουν σοβα­ρό πρό­βλη­μα με την χρή­ση ναρ­κω­τι­κών σε βαθ­μό που να χρειά­ζο­νται θεραπεία.

Η Γροι­λαν­δία είναι το μεγα­λύ­τε­ρο νησί του κόσμου και το πιο αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νο μέρος του κόσμου. Έχει έκτα­ση περί­που 2 εκα­τομ­μύ­ρια τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα, 15 φορές μεγα­λύ­τε­ρη από την Ελλά­δα και πλη­θυ­σμό μόνο 57.000. Έχει δηλα­δή 0,026 κατοί­κους ανά τετρα­γω­νι­κό χιλιό­με­τρο. Αν αφαι­ρε­θεί η έκτα­ση που μόνι­μα καλύ­πτε­ται από πάγους τότε η πυκνό­τη­τα γινε­ται μόνο 1,1 κάτοι­κος ανά τετρα­γω­νι­κό χιλιόμετρο.

Είναι αποι­κία-επαρ­χία της Δανί­ας και από το 2008 έχει κάποια ανε­ξαρ­τη­σία εκτός από την άμυ­να και την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή. Η Δανία με αυτό τον τρό­πο επι­τρέ­πει την ύπαρ­ξη των Αμε­ρι­κά­νι­κων βάσε­ων και του στρα­τιω­τι­κού αερο­δρό­μιου που εξυ­πη­ρε­τεί τις Αμε­ρι­κά­νι­κες ανάγκες.

Το 2016 ξεκί­νη­σε στη Γροι­λαν­δία πρό­γραμ­μα αντι­με­τώ­πι­σης της ευρεί­ας χρή­σης ναρ­κω­τι­κών και αλκο­όλ από τους ενή­λι­κες. Τα μέσα που δια­τέ­θη­καν κρί­νο­νται λίγα για να αντι­με­τω­πι­στεί και το πρό­βλη­μα στην νεο­λαία που δεν ήταν γνω­στή μέχρι τώρα η μεγά­λη έκτα­σή του.

Οι θερα­πεί­ες απε­ξάρ­τη­σης στην Γροι­λαν­δία κοστί­ζουν σήμε­ρα 25 με 30 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ τον χρό­νο αλλά δεν  επαρκούν.

Εγκρί­θη­κε η δημιουρ­γία 6–8 νέων θερα­πευ­τι­κών κοι­νο­τή­των με κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό που πάλι δεν αρκεί για όλη την έκτα­ση της Γροι­λαν­δί­ας λόγω των τερά­στιων απο­στά­σε­ων και της γεωγραφίας.Θα καλύ­ψει μόνο το 60% των νέων με πρό­βλη­μα που ζουν στις μεγα­λύ­τε­ρες κοινότητες.

Οι επι­στή­μο­νες βέπουν την αύξη­ση των ναρ­κω­τι­κών στην αλλα­γή συν­θη­κών εργα­σί­ας, απα­σχό­λη­σης και ζωής. Οι περισ­σό­τε­ροι κάτοι­κοι της Γροι­λαν­δί­ας ασχο­λού­νται με το ψάρε­μα. Η υπε­ρα­λί­ευ­ση των ωκε­α­νών, ο αντα­γω­νι­σμός των μεγά­λων εται­ριών έχει μειώ­σει της ποσό­τη­τες ψαριών. Αυτό δημιουρ­γεί ανερ­γία και μοι­ραία την μετα­κό­μι­ση των Εσκι­μώ­ων ψαρά­δων και των οικο­γε­νειών τους στα μεγα­λύ­τε­ρα χωριά όπως την πρω­τεύ­ου­σα Νοούκ που έχει 15.000 πληθυσμό.

Ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος ζωής και το αστι­κό περι­βάλ­λον ακό­μη και σε συν­θή­κες Γροι­λαν­δί­ας φέρ­νει μαζί του τα γνω­στά κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα της ανερ­γί­ας, απο­γο­ή­τευ­σης, μονα­ξιάς, εγω­ι­σμού και όλα αυτά κατα­λή­γουν για πολ­λούς Γροι­λαν­δούς στην στρο­φή στον αλκο­ο­λι­σμό και τα ναρ­κω­τι­κά που είναι άλλω­στε και ευκο­λό­τε­ρο να βρε­θούν στην πόλη.

Έτσι ακό­μη και στην γρα­φι­κή και παγω­μέ­νη Γροι­λαν­δία, που θα πει χώρα του λαού στην γλώσ­σα τους, ο καπι­τα­λι­σμός έχει δημιουρ­γή­σει τα γνω­στά προ­βλή­μα­τα που ζουν και οι υπό­λοι­πες χώρες και κοινωνίες.

Και για την Γροι­λαν­δία έκτός από το θέμα της απε­ξάρ­τη­σης από την Δανία και τα ναρ­κω­τι­κά πρω­τεύ­ον θέμα είναι η απε­ξάρ­τη­ση από τον καπιταλισμό! 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο