Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες…

Στις 11 Μαΐ­ου 1926, με δια­τα­γή του δικτά­το­ρα Θεό­δω­ρου Πάγκα­λου απα­γο­ρεύ­ε­ται στις γυναί­κες να φορά­νε κοντή φού­στα. Η άκρη του υφά­σμα­τος πρέ­πει να απέ­χει 30 εκα­το­στά από το έδαφος.

Για την πιστή εφαρ­μο­γή της δια­τα­γής, τα όργα­να της τάξης είχαν εφο­δια­στεί με… μεζού­ρες, για να δια­πι­στώ­σουν εάν η κάθε γυναί­κα που κυκλο­φο­ρού­σε στους δρό­μους ήταν στα πλαί­σια της νομιμότητας.

Στην ιστο­σε­λί­δα, rembetiko.gr, υπάρ­χει μια ανεκ­δο­το­λο­γι­κή ανα­φο­ρά για τον τρό­πο που απο­σύρ­θη­κε το μέτρο. Όπως ανα­φέ­ρε­ται, «ο Ιωάν­νης Καλυ­βί­της, διευ­θυ­ντής της νεο­σύ­στα­της αστυ­νο­μί­ας Πόλε­ων, θυμά­ται ότι κλή­θη­κε κάπο­τε στο πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο, όπου ο στρα­τη­γός Θόδω­ρος Πάγκα­λος, παρου­σία της συζύ­γου του, ζήτη­σε από την Αστυ­νο­μία να εκδώ­σει δια­τα­γή περί απα­γο­ρεύ­σε­ως κυκλο­φο­ρί­ας των γυναι­κών στους δρό­μους με κοντή φούστα.

Ο διευ­θυ­ντής αστυ­νο­μί­ας μη μπο­ρώ­ντας να αρνη­θεί τη δια­τα­γή του τότε δικτά­το­ρα, μηχα­νεύ­θη­κε την εξής λύση. Επι­στρά­τευ­σε μέσω του Τμή­μα­τος Ηθών τρεις ιερό­δου­λες, από τις πλέ­ον ευπα­ρου­σί­α­στες και προ­συ­νεν­νο­ή­θη­κε με έμπι­στους αστυ­φύ­λα­κες του να τις συλ­λά­βουν εικονικά.

Εν τω μετα­ξύ είχαν ειδο­ποι­η­θεί φωτο­ρε­πόρ­τερς και όλοι μαζί με αγα­στή σύμπνοια έδω­σαν μεγά­λη δημο­σιό­τη­τα στις συλ­λή­ψεις. Τότε ο στρα­τη­γός Θόδω­ρος Πάγκα­λος θορυ­βή­θη­κε από την έκτα­ση που πήρε το θέμα και προ­κει­μέ­νου ν απο­φύ­γει την διε­θνή γελοιο­ποί­η­ση της Ελλά­δας τηλε­φώ­νη­σε στον αστυ­νο­μι­κό διευ­θυ­ντή να ανα­στεί­λει το μέτρο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο