Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Κίνα «θερίζει» ο κοροναϊός, στην Ελλάδα η απλή γρίπη — 17 θάνατοι την τελευταία βδομάδα

Υψη­λά τα ποσο­στά αύξη­σης των κρου­σμά­των και των θανά­των από την επο­χι­κή γρί­πη στην Ελλά­δα το οποίο στα­δια­κά κορυ­φώ­νε­ται. Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα προ­στέ­θη­καν στη φετι­νή λίστα με τα θύμα­τα της νόσου δεκα­ε­φτά ασθε­νείς, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των θανά­των λόγω επι­πλο­κών της γρί­πης σε 38. Από τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, όταν ξεκί­νη­σε η επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση για την επο­χι­κή γρί­πη, έως και την περα­σμέ­νη Κυρια­κή κατα­γρά­φη­καν 151 σοβα­ρά κρού­σμα­τα της νόσου, εκ των οποί­ων τα 136 εισή­χθη­σαν για νοση­λεία σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας. Από το σύνο­λο των ασθε­νών αυτών οι 55 (36,4%) είχαν εμβο­λια­στεί για τη γρίπη.

Η επί­πτω­ση της γρί­πης σε νοση­ρό­τη­τα και θνη­τό­τη­τα είναι μεγά­λη, με τους ειδι­κούς να την απο­δί­δουν αφε­νός μεν στην ταχύ­τη­τα με την οποία κινή­θη­κε η γρί­πη στον παι­δι­κό πλη­θυ­σμό, αφε­τέ­ρου στη μειω­μέ­νη θωρά­κι­ση που πρό­σφε­ρε το αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο στους ηλι­κιω­μέ­νους, οι οποί­οι απο­τε­λούν και την πλη­θυ­σμια­κή ομά­δα με τις μεγα­λύ­τε­ρες απώ­λειες. Από τα 38 θύμα­τα, τα 30 είναι ηλι­κί­ας άνω των 60 χρόνων.

Ραγδαία αύξη­ση παρου­σιά­ζουν και οι επι­σκέ­ψεις σε για­τρό ασθε­νών με συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης. Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα σχε­δόν το 15% των ασθε­νών που δέχο­νταν οι για­τροί στα ιατρεία τους είχε γρι­πώ­δη συν­δρο­μή. Από την εργα­στη­ρια­κή ανά­λυ­ση σε δείγ­μα­τα ασθε­νών με γρί­πη προ­έ­κυ­ψε ότι φέτος η πλειο­νό­τη­τα των περι­στα­τι­κών οφεί­λε­ται στη γρί­πη Α(Η3Ν2), ενώ σχε­δόν ένα στα τρία περι­στα­τι­κά αφο­ρούν σε γρί­πη Α(Η1Ν1).

Οι ειδι­κοί επι­στή­μο­νες του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας ανα­φέ­ρουν στην εβδο­μα­διαία έκθε­σή τους ότι βρι­σκό­μα­στε σε περί­ο­δο πολύ υψη­λής δρα­στη­ριό­τη­τας της γρί­πης στην Ελλά­δα και τονί­ζουν τη σημα­σία του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λια­σμού ως του καλύ­τε­ρου τρό­που προ­φύ­λα­ξης από τη γρίπη.

Εν τω μετα­ξύ, με αφορ­μή την έντο­νη συζή­τη­ση που υπάρ­χει αυτή την περί­ο­δο, λόγω και της εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού σχε­τι­κά με την εφαρ­μο­γή της χει­ρουρ­γι­κής μάσκας ως μέτρο προ­στα­σί­ας, ο ΕΟΔΥ, σε ανάρ­τη­σή του, διευ­κρι­νί­ζει ότι η απλή χει­ρουρ­γι­κή μάσκα απο­τε­λεί ένα φυσι­κό φραγ­μό σε υγρά και μεγά­λα στα­γο­νί­δια του ανα­πνευ­στι­κού και πρέ­πει να εφαρ­μό­ζε­ται στις περι­πτώ­σεις που το άτο­μο εμφα­νί­σει λοί­μω­ξη του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος, κατά τη φρο­ντί­δα ασθε­νούς με λοί­μω­ξη του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος και σε κάθε περί­πτω­ση επί­σκε­ψης σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας στη διάρ­κεια παν­δη­μί­ας, ή στην κορύ­φω­ση της επο­χι­κής γρίπης.

Τονί­ζε­ται δε ότι η απλή χει­ρουρ­γι­κή μάσκα είναι μιας χρή­σης, η αφαί­ρε­σή της θα πρέ­πει να γίνε­ται με προ­σο­χή ώστε να μην την αγγί­ζει το άτο­μο με γυμνά χέρια, αλλιώς θα πρέ­πει να εφαρ­μό­ζε­ται η υγιει­νή των χεριών (καλό πλύ­σι­μο με σαπού­νι και νερό, ή χρή­ση αντι­ση­πτι­κού αλκο­ο­λού­χου δια­λύ­μα­τος) πριν και μετά την επαφή.

coronovirus503

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο