Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην “κατάψυξη” οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και ο Καναδάς, με την αισθητή θερμοκρασία να καταγράφει ρεκόρ ‑78°C στο Νιου Χαμσάιρ

Οι βορειο­α­να­το­λι­κές ΗΠΑ και ο ανα­το­λι­κός Κανα­δάς βιώ­νουν ένα παγω­μέ­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, με τη θερ­μο­κρα­σία να κατα­γρά­φει αρνη­τι­κά ρεκόρ και τους ψυχρούς ανέ­μους να δημιουρ­γούν επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες, οι οποί­ες ωστό­σο ανα­μέ­νε­ται ότι από αύριο Κυρια­κή θα αρχί­σουν στα­δια­κά να βελτιώνονται.

Στο όρος Ουά­σινγ­κτον, στην Πολι­τεία του Νιου Χαμ­σάιρ, η αισθη­τή θερ­μο­κρα­σία (σ.σ. η αίσθη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στο σώμα, που μπο­ρεί να δια­φέ­ρει από την πραγ­μα­τι­κή και εξαρ­τά­ται από διά­φο­ρους παρά­γο­ντες, όπως την υγρα­σία και την ταχύ­τη­τα του ανέ­μου) έπε­σε τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής στους ‑78°C, ανέ­φε­ρε η εθνι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία (NWS). Η κορυ­φή αυτού του βου­νού είναι δια­βό­η­τη για­τί εκεί επι­κρα­τούν «οι χει­ρό­τε­ρες και­ρι­κές συν­θή­κες στον κόσμο».

Σύμ­φω­να με τον εξει­δι­κευ­μέ­νο ιστό­το­πο του Weather Channel, το προη­γού­με­νο ρεκόρ αισθη­τής θερ­μο­κρα­σί­ας ήταν ‑74°C.

Στη Νέα Υόρ­κη, όπου το θερ­μό­με­τρο έδει­χνε ‑16°C στο Σέντραλ Παρκ, τα κατα­φύ­για για άστε­γους έλα­βαν εντο­λή να μην αρνού­νται την είσο­δο σε κανέναν.

Στη Βοστό­νη τα σχο­λεία έκλει­σαν από την Παρα­σκευή για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Στο Μέιν, η τοπι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία ανέ­φε­ρε ότι η αισθη­τή θερ­μο­κρα­σία έφτα­σε τους ‑51°C στην κωμό­πο­λη Φρέν­τσβιλ, κοντά στα σύνο­ρα με τον Καναδά.

Στο διε­θνές αερο­δρό­μιο του Μόντρε­αλ νωρίς το πρωί το θερ­μό­με­τρο έδει­χνε ‑29 βαθ­μούς Κελ­σί­ου – με την αίσθη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας όμως στους ‑41. Στο Κεμπέκ και σε πολ­λές περιο­χές του ανα­το­λι­κού Κανα­δά η αισθη­τή θερ­μο­κρα­σία κυμαι­νό­ταν γύρω στους ‑40 ή και ‑50 βαθ­μούς Κελσίου.

Λόγω των ακραί­ων συν­θη­κών ματαιώ­θη­κε η έναρ­ξη του Καρ­να­βα­λιού του Κεμπέκ αφού, αν και οι συμ­με­τέ­χο­ντες είναι συνη­θι­σμέ­νοι στο κρύο, ο παγω­μέ­νος αέρας μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει κρυο­πα­γή­μα­τα μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προ­βλέ­πουν πάντως ότι από αύριο Κυρια­κή οι συν­θή­κες θα αρχί­σουν να καλυτερεύουν.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο