Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Κερκίνη οι 73 από τις 90 νανόχηνες, που αποτελούν τον συνολικό ευρ. πληθυσμό του είδους

Στη Λίμνη Κερ­κί­νη κατέ­φθα­σαν πριν από τρεις ημέ­ρες τα 73 από τα 90 που­λιά, που απο­τε­λούν τον ευρω­παϊ­κό πλη­θυ­σμό της νανό­χη­νας και τις επό­με­νες ημέ­ρες ο πλη­θυ­σμός αυτός ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί περαι­τέ­ρω, όπως ανέ­φε­ρε ο Θόδω­ρος Ναζι­ρί­δης, γενι­κός συντο­νι­στής του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης της Λίμνης, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM”. Πρό­κει­ται για σπά­νιο είδος, του οποί­ου “όλος ο ευρω­παϊ­κός πλη­θυ­σμός ξεχει­μω­νιά­ζει στην Κερκίνη”.

Οι χήνες αυτές, ένα από τα τρία είδη γκρί­ζων χηνών του γένους Anser, που απα­ντώ­νται τακτι­κά στη χώρα μας, το μικρό­τε­ρο σε μέγε­θος και πιο σκού­ρο, με ένα κίτρι­νο δακτύ­λιο γύρω από το μάτι, ένα μικρό και τρι­γω­νι­κό ράμ­φος και ανα­λο­γι­κά μακρύ­τε­ρες φτε­ρού­γες, όπως εξη­γεί η Ελλη­νι­κή Ορνι­θο­λο­γι­κή Εται­ρεία, δια­νύ­ουν μια εντυ­πω­σια­κή δια­δρο­μή και μάλι­στα το κατα­φέρ­νουν με μια ταχύ­τη­τα που πλέ­ον εκπλήσ­σει τους ειδικούς.

“Οι 90 νανό­χη­νες ανα­πα­ρά­γο­νται στη Βόρεια Νορ­βη­γία και μετα­να­στεύ­ουν τέτοια επο­χή στη Νότια Ευρώ­πη και κυρί­ως στην Κερ­κί­νη. Τα τελευ­ταία χρό­νια, αυτό που έχου­με δει, είναι ότι ο πλη­θυ­σμός αυτός μένει στην Κερ­κί­νη σχε­δόν όλο τον χει­μώ­να, έξι μήνες τον χρό­νο” εξη­γεί ο κ.Ναζιρίδης, φανε­ρώ­νο­ντας μάλι­στα τη λεπτο­μέ­ρεια που έχει προ­κα­λέ­σει το ενδια­φέ­ρον φέτος στους ανθρώ­πους του φορέα: “η από­στα­ση είναι στα 3.500 χιλιά­δες χιλιό­με­τρα και φέτος την έκα­ναν σε μόλις δύο μέρες. Πέρυ­σι την είχαν κάνει σε τρεις ημέ­ρες. Παλιό­τε­ρα έκα­ναν πολ­λές στά­σεις, χρειά­ζο­νταν γύρω στις δύο βδο­μά­δες. Προ­φα­νώς κάτι έχει αλλά­ξει και προ­τι­μούν να έρθουν γρή­γο­ρα εδώ που έχει τρο­φή και ησυ­χία. Φαί­νε­ται ότι για πολ­λά είδη που­λιών η Κερ­κί­νη είναι ένα ασφα­λές κατα­φύ­γιο”, σημειώ­νει ο κ.Ναζιρίδης σχο­λιά­ζο­ντας τον χρό­νο-ρεκόρ μέσα στον οποίο το μικρό­σω­μο σχε­τι­κά πτη­νό ολο­κλη­ρώ­νει φέτος τη μετά­βα­ση από τον Βορ­ρά της Ευρώ­πης στο νοτιο­α­να­το­λι­κό της άκρο και συγκε­κρι­μέ­να στη φιλό­ξε­νη λίμνη Κερκίνη.

Πότε μας εγκα­τα­λεί­πει; “Αν έχου­με καμιά πλημ­μύ­ρα η νανό­χη­να φεύ­γει για λίγες εβδο­μά­δες στο Δέλ­τα του Έβρου και στη συνέ­χεια επι­στρέ­φει στη Κερ­κί­νη για να φύγει προς τα τέλη Μαρ­τί­ου προς τη Νορ­βη­γία” μας λέει, ερω­τη­θείς για την παρα­μο­νή στην Ελλά­δα αυτής της ολι­γά­ριθ­μης ομά­δας των πολυα­να­με­νό­με­νων “σταρ” της πλού­σιας χλω­ρί­δας και πανί­δας της περιοχής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο