Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Κομοτηνή ο Τσαβούσογλου, σε μια επίσκεψη που μόνο ιδιωτική δεν είναι

Στην Κομο­τη­νή βρί­σκε­ται για ιδιω­τι­κή επί­σκε­ψη ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, ο οποί­ος αύριο θα συνα­ντη­θεί στην Αθή­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη και τον Έλλη­να ομό­λο­γο του Νίκο Δένδια.

«Πηγαί­νω στην Ελλά­δα με θετι­κή ατζέ­ντα», δια­βε­βαί­ω­σε ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους λίγο πριν ανα­χω­ρή­σει από την Τουρ­κία, αλλά με το που  προ­σγειώ­θη­κε στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, σε ανάρ­τη­σή του στο twitter έκα­νε λόγο για συνα­ντή­σεις με μέλη της «Τουρ­κι­κής Μειο­νό­τη­τας» (Ανα­φο­ρά σε «Τουρ­κι­κή Μειο­νό­τη­τα» έκα­νε και μετά τη συνά­ντη­σή του με τους ψευτομουφτήδες).

 

Λίγο πολύ ανα­με­νό­με­νο δεδο­μέ­νου ότι το θέμα της «τουρ­κι­κής ταυ­τό­τη­τας» της μειο­νό­τη­τας είναι υψη­λά στην ατζέ­ντα της Άγκυ­ρας. Η ίδια η επί­σκε­ψη στη Θρά­κη (που μόνο ιδιω­τι­κή δεν είναι) σχε­διά­στη­κε και εντά­χθη­κε στην επι­δί­ω­ξη της Άγκυ­ρας για ανα­θε­ώ­ρη­ση της Συν­θή­κης της Λωζά­νης σε Αιγαίο και Θράκη.

Η Αθή­να κρα­τά­ει μέχρι στιγ­μής χαμη­λούς τόνους σχε­τι­κά με την επί­σκε­ψη Τσαβούσογλου.

Προς το παρόν, από την πλευ­ρά της Αθή­νας, έχουν επι­λε­γεί συνει­δη­τά χαμη­λοί τόνοι, καθώς είναι αντι­λη­πτό ότι και στην Αγκυ­ρα υπάρ­χει κάποια –έστω ιδιό­τυ­πη– πρό­θε­ση απο­κλι­μά­κω­σης και δε θα επι­διώ­ξει ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ να πάρει ρεβάνς. Άλλω­στε αυτή την περί­ο­δο προ­έ­χει για την Άγκυ­ρα η προ­σπά­θεια βελ­τί­ω­σης των σχέ­σε­ων της με ΗΠΑ και ΕΕ και την ενδια­φέ­ρει η «εικό­να» που θα διαμορφωθεί.

Και από τις δύο πλευ­ρές μετα­δί­δε­ται ότι δεν επι­θυ­μούν να δυνα­μι­τί­σουν τις προ­ο­πτι­κές της συνά­ντη­σης καθώς οι διερ­γα­σί­ες στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, συνε­χί­ζο­νται με αμεί­ω­τη έντα­ση, σε διά­φο­ρα επί­πε­δα, στο φόντο της προ­σπά­θειας του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να να δια­σφα­λί­σει τη συνο­χή του μπρο­στά στην κλι­μά­κω­ση του αντα­γω­νι­σμού με τα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Η άφιξη και το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Ο κ. Τσα­βού­σο­γλου ταξί­δε­ψε αερο­πο­ρι­κώς στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και από εκεί μετέ­βη οδι­κώς στην Κομοτηνή.

Στις 11.15 έφτα­σε στο τουρ­κι­κό προ­ξε­νείο της Κομο­τη­νής όπου έμει­νε 45 λεπτά και συνα­ντή­θη­κε με τους ψευ­δο­μου­φτή­δες Αχμέτ Μέτε της Ξάν­θης και Ιμπρα­ήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στη συνέ­χεια μετέ­βη στο Μειο­νο­τι­κό Γυμνά­σιο- Λύκειο Κομο­τη­νής “Τζε­λάλ Μπα­γιάρ” όπου συνο­μί­λη­σε με μέλη της Σχο­λι­κής Επι­τρο­πής και αντι­προ­σω­πεία μαθητών.

Μόλις βγή­κε από το σχο­λείο κατέ­βη­κε από το αυτο­κί­νη­το και χαι­ρέ­τι­σε μέλη της μου­σουλ­μα­νι­κής μειονότητας.

Αμέ­σως μετά μετέ­βη στον οικι­σμό Θάμνα, εξω από την Κομο­τη­νή και παρα­κά­θι­σε σε γεύ­μα με εκπρο­σώ­πους της μου­σουλ­μα­νι­κής μειονότητας.

Τελευ­ταί­ος σταθ­μός της επί­σκε­ψης του στην Κομο­τη­νή ο τάφος του πρώ­ην βου­λευ­τή Ροδό­πης Αχμέτ Σαδίκ και περί­που στις 4μ.μ. ο κ. Τσα­βού­σο­γλου ανα­μέ­νε­ται να ανα­χω­ρή­σει αερο­πο­ρι­κώς από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη για την Αθήνα.

Αντιδράσεις από τους Πομάκους

Χθες ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Πομά­κων, χαρα­κτή­ρι­σε τον κ. Τσα­βού­σο­γλου, «ανε­πι­θύ­μη­το» γεγο­νός που ίσως δεν θα πρέ­πει να θεω­ρεί­ται άσχε­το με την ματαί­ω­ση της επί­σκε­ψής του στην ορει­νή Ξάν­θη και τα Πομα­κο­χώ­ρια. Σε σχε­τι­κή ανάρ­τη­σή τους μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρουν: «Εμείς όταν πεθαί­να­με για αυτά τα εδά­φη τουρ­κι­κά δεν ξέρα­με, τώρα δεν ξέρου­με την μητρι­κή μας γλώσ­σα. Τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες οι Πομά­κοι και οι Ρομά της Θρά­κης υφί­στα­νται πολι­τι­σμι­κή και γλωσ­σι­κή πολι­τι­σμι­κή και γλωσ­σι­κή γενο­κτο­νία από εγκά­θε­τους της Τουρ­κί­ας».

Επίσκεψη υπερπαραγωγή

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου έρχε­ται στην Ελλά­δα με συνο­δεία μεγά­λης δημο­σιο­γρα­φι­κής απο­στο­λής. Μαζί με τον Τούρ­κο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, εκτός από την τουρ­κι­κή διπλω­μα­τι­κή απο­στο­λή, ανα­μέ­νε­ται να συντα­ξι­δεύ­ουν πολ­λοί δημο­σιο­γρά­φοι και αρθρο­γρά­φοι. Τα τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα της γει­το­νι­κής χώρας δεί­χνουν μεγά­λο ενδια­φέ­ρον για το ταξί­δι του Τούρ­κου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών στη Θρά­κη αλλά και για τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών Ελλά­δας – Toυρ­κί­ας.

Ο κ. Τσα­βού­σο­γλου ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στην Αθή­να το βρά­δυ της Κυρια­κής για το ιδιω­τι­κό δεί­πνο που θα του παρα­θέ­σει ο Νίκος Δέν­διας. Το πρωί της Δευ­τέ­ρας, οι δύο υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών θα επι­σκε­φθούν τον Κυριά­κο Μητσο­τά­κη στο Μέγα­ρο Μαξί­μου. Στη συνά­ντη­ση αυτή ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανα­μέ­νε­ται να μετα­φέ­ρει το μήνυ­μα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν προς τον Ελλη­να πρω­θυ­πουρ­γό και να συζη­τή­σουν την εξέ­λι­ξη των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέσεων.

Ο Νίκος Δέν­διας και ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, μαζί με τους διπλω­μά­τες, θα συνε­χί­σουν τις συζη­τή­σεις στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και θα κάνουν δηλώ­σεις στα κρα­τι­κά τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα των δύο χωρών, όπως και στα κρα­τι­κά πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων. Μέχρι στιγ­μής δεν προ­βλέ­πε­ται να γίνουν ερω­τή­σεις προς τους δύο υπουρ­γούς, ώστε να απο­φευ­χθεί οποια­δή­πο­τε έντα­ση. Πάντως, και στην Αγκυ­ρα το διπλω­μα­τι­κό «θερ­μό επει­σό­διο» μετα­ξύ των δύο υπουρ­γών είχε συμ­βεί κατά τη διάρ­κεια των τοπο­θε­τή­σε­ών τους, δίχως να τους έχει γίνει οποια­δή­πο­τε ερώ­τη­ση. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας ανα­μέ­νε­ται να ανα­χω­ρή­σει από την Αθή­να το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας. Το από­γευ­μα στην Αγκυ­ρα θα συνε­δριά­σει το υπουρ­γι­κό συμβούλιο.

Στις συνο­μι­λί­ες Δέν­δια – Tσα­βού­σο­γλου ανα­μέ­νε­ται να συζη­τη­θεί και η προ­ε­τοι­μα­σία της πιθα­νής συνά­ντη­σης Μητσο­τά­κη – Eρντο­γάν στη Σύνο­δο του ΝΑΤΟ τον Ιού­νιο, όπως και οι εξε­λί­ξεις στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο