Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην ποδιά της «Pfizer» τα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Tα δημό­σια πανε­πι­στή­μια της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα συμ­βά­λουν στην αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας της πολυ­ε­θνι­κής «Pfizer» που κερ­δί­ζει από την ανά­γκη του λαού για φάρ­μα­κα και εμβό­λια, όπως έκα­νε σαφές ο Κυρ. Μητσο­τά­κης σε φιέ­στα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, απευ­θύ­νο­ντας χαι­ρε­τι­σμό στα εγκαί­νια των νέων εγκα­τα­στά­σε­ων του Παγκό­σμιου Κέντρου Ψηφια­κής Και­νο­το­μί­ας και του Παγκό­σμιου Κέντρου Επι­χει­ρη­σια­κών Λει­τουρ­γιών και Υπη­ρε­σιών της «Pfizer».

Μια επέν­δυ­ση που «κου­μπώ­νει» με τον στό­χο μετα­τρο­πής της Θεσ­σα­λο­νί­κης σε κόμ­βο και­νο­το­μί­ας, τεχνο­λο­γί­ας κ.λπ. στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώ­πης, που απο­τε­λεί επι­λο­γή τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Και παράλ­λη­λα εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της πολυ­ε­πί­πε­δης παρέμ­βα­σης των ΗΠΑ για την προ­ώ­θη­ση των γεω­στρα­τη­γι­κών και οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων τους στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, αξιο­ποιώ­ντας, όπως είχε πει και στο πρό­σφα­το παρελ­θόν ο πρέ­σβης τους, Τζ. Πάιατ, το «καλά εκπαι­δευ­μέ­νο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό», τη «μεγά­λη ποι­κι­λία πανε­πι­στη­μί­ων» και το γεγο­νός ότι απο­τε­λεί για τους αμε­ρι­κα­νι­κούς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους «πύλη για μια ευρύ­τε­ρη αγο­ρά 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώπων».

Αυτό επι­βε­βαί­ω­σε άλλω­στε και ο πρό­ε­δρος και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της «Pfizer», Αλ. Μπουρ­λά, ανα­φε­ρό­με­νος στα λεγό­με­να του Τζ. Πάιατ πως η Θεσ­σα­λο­νί­κη «εδραιώ­νε­ται διαρ­κώς και διε­θνώς ως έδρα μεγά­λων αμε­ρι­κα­νι­κών εται­ρειών τεχνο­λο­γί­ας, και­νο­το­μί­ας και το παγκό­σμιο κέντρο εξυ­πη­ρέ­τη­σης επι­χει­ρη­σια­κών λειτουργιών».

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας όσα λέει σε τέτοιες περι­πτώ­σεις, περί «επέν­δυ­σης — σταθ­μού» για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη χώρα γενι­κό­τε­ρα, ανέ­φε­ρε ότι «πηγή του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού των δύο κέντρων της “Pfizer” είναι τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια της πόλης» και το έμπει­ρο επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό. Ενώ αξιο­ποιώ­ντας το παρά­δειγ­μα απα­σχό­λη­σης επι­στη­μό­νων που επέ­στρε­ψαν από το εξω­τε­ρι­κό ανέ­φε­ρε ότι το «Rebrain Greece γίνε­ται πραγματικότητα».

Σε μια μεγα­λού­πο­λη άλλω­στε που μαστί­ζε­ται από την ανερ­γία και τους μισθούς — χαρ­τζι­λί­κι, δίχως εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, πεσκέ­σι όλα στο κεφά­λαιο για να ανα­πτύ­ξει περαι­τέ­ρω τις μπίζ­νες του, υπο­στή­ρι­ξε ότι «η Θεσ­σα­λο­νί­κη γίνε­ται έδρα της εξω­στρέ­φειας» και ότι «αυτό μετα­φρά­ζε­ται σε αυξη­μέ­νο δημό­σιο πλού­το και ευημερία».

Συν­δέ­ο­ντας την «επέν­δυ­ση» με τον εμβο­λια­σμό, παρα­δε­χό­με­νος ότι τα ποσο­στά του είναι χαμη­λά, απο­τέ­λε­σμα βέβαια της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης τόσο στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας συνο­λι­κά όσο και στο ζήτη­μα των εμβο­λια­σμών, κατέ­φυ­γε σε σχή­μα­τα έως και δου­λο­πρέ­πειας απέ­να­ντι στην πολυ­ε­θνι­κή, λέγο­ντας ότι «η Θεσ­σα­λο­νί­κη, η οποία σήμε­ρα φιλο­ξε­νεί έναν πρω­το­πό­ρο στη μάχη κατά του Covid, οφεί­λει να τον τιμή­σει, καλύ­πτο­ντας την καθυ­στέ­ρη­ση που, δυστυ­χώς, παρου­σιά­ζει μαζί με την υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα στους εμβολιασμούς».

Αργό­τε­ρα ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, κάνο­ντας την τρί­τη δόση του εμβο­λί­ου, για να βγά­λει «λάδι» την πολι­τι­κή του, προ­έ­βα­λε και πάλι τη λογι­κή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης», καλώ­ντας τους πολί­τες να εμβο­λια­στούν: «Εννέα στους δέκα συμπο­λί­τες μας οι οποί­οι βρί­σκο­νται και σήμε­ρα δια­σω­λη­νω­μέ­νοι είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι και ένας πολύ μεγά­λος αριθ­μός των συμπο­λι­τών μας που χάνει τη ζωή του κάθε μέρα είναι και αυτοί ανεμ­βο­λί­α­στοι». Βέβαια, οι πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που υπο­νο­μεύ­ουν τον ανα­γκαίο και γρή­γο­ρο εμβο­λια­σμό του λαού πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θούν στις κυβερ­νη­τι­κές ελλεί­ψεις και παλι­νω­δί­ες γύρω από τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας, στις αντι­φα­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με τον εμβο­λια­σμό, στις καθυ­στε­ρή­σεις και τους αντα­γω­νι­σμούς μονο­πω­λί­ων και κρα­τών, στις λογι­κές της «αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας» που καλ­λιέρ­γη­σε η κυβέρ­νη­ση το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, στο γεγο­νός ότι η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας ανά­γε­ται σε ατο­μι­κή και όχι κοι­νω­νι­κή — κρα­τι­κή ευθύνη.

«Ριζο­σπά­στης», 13/10/2021

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο