Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls

Το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώ­το στα έξιτ πολ με μικρή δια­φο­ρά από την κεντρώα συμ­μα­χία του προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν.

Η ήττα για τον πρό­ε­δρο ήταν μικρή ενώ η συμ­με­το­χή αυξή­θη­κε σημα­ντι­κά, όπως και σε όλη την ήπει­ρο, πράγ­μα που οι Βρυ­ξέλ­λες θεω­ρούν θετι­κό σημά­δι, παρά τα κέρ­δη που σημεί­ω­σαν ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κοί σχηματισμοί.

Ο Εθνι­κός Συνα­γερ­μός της Λεπέν ανα­μέ­νε­ται, σύμ­φω­να με τα έξιτ πολ, να κερ­δί­σει μόνο μία έδρα περισ­σό­τε­ρη από το κόμ­μα του Μακρόν «Η Δημο­κρα­τία Εμπρός!», δηλα­δή 24 από τις 74 έδρες της Γαλ­λί­ας στο Ευρω­παϊ­κό Κοινοβούλιο.

Όμως το απο­τέ­λε­σμα ήταν ένα σκλη­ρό πλήγ­μα για όσους ήλπι­ζαν πως ο Γάλ­λος ηγέ­της θα μπο­ρέ­σει να εμπνεύ­σει τους Ευρω­παί­ους να αγκα­λιά­σουν την Ένω­ση ως μια απά­ντη­ση μάλ­λον παρά ως μέρος του προ­βλή­μα­τος μπρο­στά στην κοι­νω­νι­κή αλλα­γή που έχει φοβί­σει και απο­γοη­τεύ­σει μερι­κούς ψηφοφόρους.

Το γρα­φείο του Μακρόν εξέ­δω­σε αμέ­σως δήλω­ση χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την επί­δο­ση –22,5% για το κόμ­μα του Μακρόν ένα­ντι 24,3% για το κόμ­μα της γυναί­κας που ο Μακρόν νίκη­σε στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές– απο­γοη­τευ­τι­κή, αλλά όχι κατα­στρο­φι­κή. Επι­σή­μα­νε επί­σης πως τα φιλο­ευ­ρω­παϊ­κά κόμ­μα­τα έχουν την πλειοψηφία.

Οι Γάλ­λοι Πρά­σι­νοι τα πήγαν επί­σης καλά. Ήρθαν τρί­τοι μετα­ξύ πολ­λών κομ­μά­των, μετά τη δεύ­τε­ρη θέση των Γερ­μα­νών ομο­λό­γων τους, ενι­σχύ­ο­ντας τις προσ­δο­κί­ες για ένα «πρά­σι­νο κύμα» που θα επη­ρε­ά­σει την πολι­τι­κή τα ερχό­με­να χρόνια

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο