Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Μέχρι τέλος Αυγού­στου εκτι­μά­ται ότι θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία πώλη­σης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Δια­χει­ρι­στής Ελλη­νι­κού Δικτύ­ου Δια­νο­μής Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας) από το μητρι­κό όμι­λο ΔΕΗ (σσ. και μην παρα­σύ­ρε­στε από το 49%, που φαντά­ζει μειο­ψη­φι­κό ‑εδώ ισχύ­ει η ρήση της γνω­στής ελλη­νι­κής ται­νί­ας “ΝΑΙ! αλλά κόμ­βος!”, το μελ­λο­ντι­κό αφε­ντι­κό θα έχει αυξη­μέ­να δικαιώ­μα­τα -managment κλπ. ως συνήθως)
Προ ημε­ρών, κατά τη διάρ­κεια ΔΣ, εγκρί­θη­κε το σχέ­διο σύμ­βα­σης της διά­σπα­σης του κλά­δου δικτύ­ου δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με σκο­πό την εισφο­ρά του στη θυγα­τρι­κή ΔΕΔΔΗΕ.

Στο δια­γω­νι­σμό έχουν εκδη­λώ­σει μη δεσμευ­τι­κό ενδια­φέ­ρον 9 σχή­μα­τα, τα οποία σύμ­φω­να με αρμό­διες πηγές παρα­μέ­νουν ενερ­γά και δια­τη­ρούν ζωντα­νό το ενδια­φέ­ρον τους συμ­με­τέ­χο­ντας κανο­νι­κά στη δια­δι­κα­σία του «due diligence».
Στο πλαί­σιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι κατα­γρά­φε­ται έντο­νη κινη­τι­κό­τη­τα μετα­ξύ των «επεν­δυ­τών», στην κατεύ­θυν­ση της δημιουρ­γί­ας κοι­νο­πρα­κτι­κών σχη­μά­των, μέσω των οποί­ων θα συμ­με­τά­σχουν στην τελι­κή φάση του δια­γω­νι­σμού με την υπο­βο­λή δεσμευ­τι­κών προσφορών.
Η εκτί­μη­ση που υπάρ­χει από πλευ­ράς ΔΕΗ, κάνει λόγο για του­λά­χι­στον 4 Κ|Ξ σχή­μα­τα, τα οποία και ανα­μέ­νε­ται να κατα­θέ­σουν ισά­ριθ­μες προσφορές.

Εφό­σον δεν υπάρ­ξει κάποια έκπλη­ξη και μέχρι τα τέλη Αυγού­στου ολο­κλη­ρω­θεί η δεύ­τε­ρη φάση του δια­γω­νι­σμού, τότε το κλεί­σι­μο της συναλ­λα­γής ανα­μέ­νε­ται να γίνει έως τα τέλη του έτους.

Οι εννέα υπο­ψή­φιοι που έχουν περά­σει στην επό­με­νη φάση του δια­γω­νι­σμού για την πώλη­ση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι:

  • ADRIAN Infrastructure Funds
  • BCI —  British Columbia Investment Management Corporation
  • BLACKROCK — BlackRock Alternatives Management, L.L.C
  • CVC Capital Partners — Advisers Company, S.a.r.l.
  • F2i — Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
  • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
  • KKR —  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
  • MACQUARIE Group Limited
  • OHA —  Oak Hill Advisors LLP

Θυμί­ζου­με πως έχουν γίνει αρκε­τές απο­τυ­χη­μέ­νες από­πει­ρες “ξεπου­λή­μα­τος του ξεπου­λη­μέ­νου” για την πλή­ρη δηλ. ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και του ΔΕΔΔΗΕ  από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με προ­σκλή­σεις εκδή­λω­σης ενδια­φέ­ρο­ντος, για την πώλη­ση του 49% της εται­ρεί­ας ‑προ­φα­νώς για­τί οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι “δεν τα βρή­καν”.
Η προη­γού­με­νη προ­θε­σμία έλη­ξε στις 29 Γενάρη.
Η ΔΕΗ πριν ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία πώλη­σης θα εκχω­ρή­σει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριό­τη­τα του δικτύ­ου, συνο­λι­κού μήκους 240.000 χλμ. «προι­κο­δο­τώ­ντας» με αυτόν τον τρό­πο τον μελ­λο­ντι­κό αγο­ρα­στή, ο οποί­ος παρά το γεγο­νός ότι θα έχει μειο­ψη­φι­κό μετο­χι­κό μερί­διο θα έχει αυξη­μέ­να δικαιώ­μα­τα, τα οποία θα προσ­διο­ρί­ζο­νται στη συμ­φω­νία που θα υπο­γρα­φεί μετα­ξύ των δύο πλευ­ρών στη λήξη της διαδικασίας.

«Κόλαφος» για τις λαϊκές ανάγκες…

Πολι­τι­κή που όπως και σε όλους τους υπό­λοι­πους τομείς — των μετα­φο­ρών, των τηλε­πι­κοι­νω­νιών και πάει λέγο­ντας — όλα αυτά τα χρό­νια προ­ω­θεί­ται και με το κάλ­πι­κο «αφή­γη­μα» του «αντα­γω­νι­σμού που βελ­τιώ­νει τις υπη­ρε­σί­ες» για το λαό, και των σχε­δί­ων που τάχα μπο­ρούν να υπη­ρε­τή­σουν ταυ­τό­χρο­να τα «θέλω» του κεφα­λαί­ου και τις λαϊ­κές ανάγκες.

Το ακρι­βώς αντί­θε­το επι­βε­βαιώ­νει όλη η πορεία της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» των τελευ­ταί­ων χρό­νων που η μία πίσω από την άλλη υλο­ποί­η­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ:

  • Για την «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα» ακρι­βώς του ΔΕΔΔΗΕ, και την περι­κο­πή του «εργα­σια­κού κόστους», τα τελευ­ταία χρό­νια, μειώ­θη­καν κατά 1.000 και πλέ­ον οι μόνι­μοι εργα­ζό­με­νοι, ενώ το προ­σω­πι­κό του ΑΔΜΗΕ με μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά κατά 60%, την ώρα που οι ανά­γκες έχουν αυξη­θεί πάνω από 50%.
    Την ίδια ώρα για να καλυ­φτούν τα κενά της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού προ­σλαμ­βά­νο­νται άγρια εκμε­ταλ­λευό­με­νοι εργα­ζό­με­νοι με μπλο­κά­κι, που φυσι­κά είναι ανεκ­παί­δευ­τοι και ανει­δί­κευ­τοι στο αντι­κεί­με­νο, «γιγα­ντώ­θη­καν» οι εργο­λα­βί­ες ως βασι­κή μορ­φή για την απο­κα­τά­στα­ση των βλα­βών, με τους εργο­λά­βους να «κόβουν τα περιτ­τά» για να μεγι­στο­ποι­ή­σουν τα κέρ­δη τους.
  • Περι­κό­πη­καν παρα­πέ­ρα οι δαπά­νες για τη συντή­ρη­ση του δικτύ­ου ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά τις υπο­δο­μές που αφο­ρούν την ηλε­κτρο­δό­τη­ση των λαϊ­κών νοικοκυριών.
    Ενδει­κτι­κό είναι κι εδώ το στοι­χείο πως την τελευ­ταία πεντα­ε­τία υλο­ποιού­νταν στον ΔΕΔΔΗΕ έργα με ετή­σιο κόστος 130 — 150 εκατ. ευρώ όταν οι ετή­σιες ανά­γκες έφτα­ναν τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Το «ζύγι» του «κόστους — οφέ­λους» για τα κέρ­δη που δια­περ­νά «ορι­ζό­ντια και κάθε­τα» κάθε πλευ­ρά της ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κής λει­τουρ­γί­ας (και) του δικτύ­ου δια­νο­μής, με όποια μορ­φή ιδιο­κτη­σί­ας, απο­τυ­πώ­νε­ται και στο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που έχει δια­μορ­φω­θεί, όπως για τον «κώδι­κα δια­χεί­ρι­σης» του δικτύ­ου του 2016.
    Με βάση αυτό το «ζύγι», όπως και σε όλες τις άλλες αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις (π.χ. πλημ­μύ­ρες), κρί­νε­ται ότι οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι είναι προ­τι­μό­τε­ρο να «απο­ζη­μιώ­νουν» (όταν και «αν» με ψίχου­λα) για τις κατα­στρο­φές, παρά να προ­λαμ­βά­νουν με έργα υπο­δο­μής, ενώ σύμ­φω­να με τις καταγ­γε­λί­ες των εργα­ζο­μέ­νων ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη, όπως π.χ. ο έλεγ­χος του δικτύ­ου για πτώ­σεις δέντρων, περι­κό­πη­καν τα προη­γού­με­να χρό­νια στη λογι­κή του «περιο­ρι­σμού του κόστους», και βέβαια των «πυρο­σβε­στι­κών» επεμ­βά­σε­ων, αντί της πρόληψης.
  • Τα στοι­χεία άλλω­στε μιλά­νε από μόνα τους:
    Εν έτει 2021, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία (που «κου­κου­λώ­νουν» και μεγά­λο ποσο­στό του προ­βλή­μα­τος), το 17,9% του πλη­θυ­σμού αδυ­να­τεί να δια­τη­ρή­σει το σπί­τι του «επαρ­κώς ζεστό», το 32,5% καθυ­στε­ρεί τις πλη­ρω­μές των λογα­ρια­σμών Ενέργειας.
    Δηλα­δή, περί­που ένα στα πέντε νοι­κο­κυ­ριά παγώ­νει το χει­μώ­να και ένα στα τρία δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να πλη­ρώ­νει εμπρό­θε­σμα τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, συσ­σω­ρεύ­ο­ντας χρέη, εξαι­τί­ας και των τσου­χτε­ρών λογα­ρια­σμών που αυξή­θη­καν πάνω από 150% την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, για να «προι­κο­δο­τη­θούν» τα «πρά­σι­να αρπα­κτι­κά» και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.
  • Τα στοι­χεία αυτά μετα­φρά­ζο­νται σε δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, κυνη­γη­τό και εκβια­σμούς για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, που βίω­σαν όλα τα τελευ­ταία χρό­νια πάνω από 700 δια­κο­πές ρεύ­μα­τος κάθε μέρα, πάνω από 200.000 δια­κο­πές κάθε χρό­νο, την ίδια ώρα που η περι­βό­η­τη «Εκθε­ση Πισ­σα­ρί­δη», που απο­τε­λεί και εδώ τον «μπού­σου­λα» της κυβέρ­νη­σης, λέει ότι «ο ρυθ­μός είσπρα­ξης των ληξι­πρό­θε­σμων λογα­ρια­σμών παρα­μέ­νει χαμη­λός και πρέ­πει να ενισχυθεί»!

Δείτε και (7 χρόνια μετά από τη) “Μικρή ΔΕΗ”: Με ποια γραμμή πάλης; Ο λαός έχει πείρα και μ’ αυτήν πρέπει να «ζυγίσει» τις εξελίξεις

ΔΕΔΔΗΕ mega πακέτο 3 δισ. ευρώ…«χρυσωρυχείο» για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα που όλοι μαζί λένε πως ο «λογα­ρια­σμός δεν βγαί­νει» για τις λαϊ­κές ανά­γκες, στην «άλλη όψη» των όσων ζει ο λαός βρί­σκο­νται τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια για το άνοιγ­μα νέων πεδί­ων κερ­δο­φο­ρί­ας στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες των ΑΠΕ και τα λοι­πά «πρά­σι­να» αρπα­κτι­κά, οι «ευκαι­ρί­ες» για τους κάθε λογής «επεν­δυ­τές» που ξανοί­γο­νται πάνω στην πολι­τι­κή παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Ενέρ­γειας, της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης, της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» με στό­χο τις εξα­γω­γές ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και τα κέρ­δη από τη συμ­με­το­χή στην «ενιαία αγο­ρά ηλε­κτρι­σμού» της ΕΕ.
Εκεί, οι κατά τ’ άλλα «ανί­κα­νες» και «ασυ­ντό­νι­στες» κυβερ­νή­σεις, συνο­λι­κά το αστι­κό κρά­τος, με την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη Περι­φε­ρειών και δημο­τι­κών αρχών, «συντο­νί­ζο­νται» με «φαστ τρακ» δια­δι­κα­σί­ες, σαρώ­νο­ντας κάθε λογής «εμπό­δια» στο διά­βα των «επεν­δυ­τών».

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο και σε ό,τι αφο­ρά τη δια­νο­μή της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, την ίδια ώρα που η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» έχει οδη­γή­σει να μην μπο­ρούν να «συν­δε­θούν» στο δίκτυο γει­το­νιές της Αθή­νας, τρέ­χουν τα «εμβλη­μα­τι­κά» πρό­τζεκτ του κεφα­λαί­ου όπως πχ. η Ηλε­κτρι­κή Δια­σύν­δε­ση Κρή­της — Αττικής.

Παράλ­λη­λα, ο ΔΕΔΔΗΕ ετοι­μά­ζε­ται να προ­χω­ρή­σει σε μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες επεν­δύ­σεις στον τομέα της Ενέρ­γειας το επό­με­νο διά­στη­μα με ιδιαί­τε­ρη στρα­τη­γι­κή σημα­σία για τη λει­τουρ­γία της νέας δια­συν­δε­δε­μέ­νης, πανευ­ρω­παϊ­κά, αγο­ράς ηλεκτρισμού.
Πρό­κει­ται για την εγκα­τά­στα­ση και στη χώρα μας 7,5 εκατ. «έξυ­πνων μετρη­τών» μέχρι το 2026, επέν­δυ­ση η οποία απο­τε­λεί βασι­κό στοι­χείο του νέου πεντα­ε­τούς επεν­δυ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος του υπό ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση ΔΕΔΔΗΕ.
Η σχε­δια­ζό­με­νη ανα­βάθ­μι­ση του δικτύ­ου της επι­χεί­ρη­σης, σε συν­δυα­σμό με την επι­κεί­με­νη άμε­ση ανα­νέ­ω­ση του αριθ­μού των σημε­ρι­νών μετρη­τών με νέας τεχνο­λο­γί­ας (ψηφια­κούς), καθι­στά άκρως «απο­δο­τι­κό» το νέο αυτό πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας και εξη­γεί σε μεγά­λο βαθ­μό το έντο­νο ενδια­φέ­ρον που επι­δει­κνύ­ουν μια σει­ρά επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών, μετα­ξύ των οποί­ων γερ­μα­νι­κής, γαλ­λι­κής, ιτα­λι­κής και κινε­ζι­κής προ­έ­λευ­σης, που όπως έχει ανε­πί­ση­μα διαρ­ρεύ­σει, εκφρά­ζουν έντο­νη επι­θυ­μία να εισέλ­θουν στο μετο­χι­κό κεφά­λαιο του ΔΕΔΔΗΕ (σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από πηγές της ΔΕΗ, 19 επεν­δυ­τι­κά σχή­μα­τα εκδη­λώ­νουν –με τον ένα ή άλλο τρό­πο ενδιαφέρον!).
Ενδει­κτι­κά και μόνο να σημειώ­σου­με ότι για τους «έξυ­πνους μετρη­τές» — που μετα­ξύ άλλων θα βοη­θά­νε να υλο­ποιεί­ται πιο «απο­τε­λε­σμα­τι­κά» η πολι­τι­κή της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας για το λαό — σε σχε­τι­κή μελέ­τη που είχε δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα το 2014, το κόστος υπο­λο­γι­ζό­ταν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και συνο­λι­κά μαζί με τις υπό­λοι­πες επεν­δύ­σεις για την απαι­τού­με­νη ανα­βάθ­μι­ση εκτό­ξευαν το συνο­λι­κό ποσό σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Πλέ­ον, με σημε­ρι­νές τιμές, το κόστος αυτό ανε­βαί­νει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, αφού η αρχι­κή εκτί­μη­ση του Εθνι­κού Σχε­δί­ου για την Ενέρ­γεια και το Κλί­μα για το ύψος των επεν­δύ­σε­ων που απαι­τού­νται σε έργα ανά­πτυ­ξης δικτύ­ου δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και ψηφιο­ποί­η­σης για τη δεκα­ε­τία 2020 — 2030, ανέρ­χε­ται στα 3,5 δισ. ευρώ. Θα πρέ­πει, επί­σης, να συνυ­πο­λο­γι­στεί το γεγο­νός ότι η ψηφιο­ποί­η­ση του δικτύ­ου ενι­σχύ­ει τη δυνα­τό­τη­τα του ΔΕΔΔΗΕ να απο­τε­λέ­σει τον βασι­κό συμ­με­τέ­χο­ντα και απο­δέ­κτη επεν­δύ­σε­ων στις τεχνο­λο­γί­ες επι­κοι­νω­νιών 5ης γενιάς (5G), αφού η ανά­πτυ­ξή τους απαι­τεί παράλ­λη­λα δίκτυο οπτι­κών ινών και παρο­χή ρεύματος.

Πηγή — περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο