Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη Βέροια 10 με 12 Νοέμβρη το 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων

Συνέ­ντευ­ξη Τύπου με αφορ­μή την πραγ­μα­το­ποί­η­ση στη Βέροια του 48ου Πανελ­λα­δι­κού Συνε­δρί­ου των Φιλο­λό­γων 10–12 Νοεμ­βρί­ου έδω­σαν οι διορ­γα­νω­τές του το μεση­μέ­ρι της Τρί­της 1/11 στην αίθου­σα του Δημο­τι­κού Συμβουλίου.

Παρό­ντες ο δήμαρ­χος Βέροιας Κώστας Βορ­για­ζί­δης, ο Διευ­θυ­ντής Β’Θμιας Εκπαί­δευ­σης Θανά­σης Αλα­τζό­γλου, ο Συντο­νι­στής Φιλο­λό­γων 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακε­δο­νί­ας Παύ­λος Περ­πε­ρί­δης και η Ευγε­νία Καβαλ­λά­ρη πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Φιλο­λό­γων Ημα­θί­ας και Δέσποι­να Καρυ­πί­δου αντι­πρό­ε­δρος του Συνδέσμου.

Από την πλευ­ρά του δήμαρ­χος Βέροιας τόνι­σε ότι «απο­τε­λεί ιδιαί­τε­ρα ευχά­ρι­στο γεγο­νός» καθώς και ότι «ακου­μπά το θέμα της προ­σφυ­γιάς σε μία πόλη που είναι κύρια προ­σφυ­γι­κή», ενώ σημεί­ω­σε και την «κατα­λυ­τι­κή παρου­σία» του Δήμου.

Στην παρέμ­βα­ση της η Ευγε­νία Καβαλ­λά­ρη, πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Φιλο­λό­γων νομού Ημα­θί­ας τόνι­σε: «Η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Φιλο­λό­γων εμπι­στεύ­τη­κε τη ανά­λη­ψη του Συνε­δρί­ου στον Σύν­δε­σμο Φιλο­λό­γων Ημα­θί­ας, γεγο­νός που απο­τε­λεί τιμή για εμάς, αλλά και μας φορ­τώ­νει με πολ­λές ευθύ­νες και βάρη για την επι­τυ­χή έκβα­ση του. Πρό­κει­ται για ένα συνέ­δριο μνή­μης για τα 100 χρό­νια από τη Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή. Το θέμα του: «1918–1922: Ελλη­νο­τουρ­κι­κός πόλε­μος. Από τη Μεγά­λη Ιδέα στην Μικρα­σια­τι­κή Τραγωδία».

Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύ­να­το να επι­τευ­χθεί αν δεν είχα­με τη στή­ρι­ξη, τη συνερ­γα­σία του Δήμου Βέροιας που και τις δομές του δια­θέ­τει και την κάλυ­ψη μεγά­λου μέρους των δαπα­νών του. Και βέβαια να υπο­γραμ­μί­σω την πρό­θυ­μη αντα­πό­κρι­ση τόσο του ίδιου του Δημάρ­χου Κων­στα­ντί­νου Βορ­για­ζί­δη όσο και της αντι­δη­μάρ­χου Παι­δεί­ας Συρ­μού­λας Τζήμα.

Η σημα­ντι­κό­τη­τα του Συνε­δρί­ου έγκει­ται σε πολ­λούς τομείς.

Οι πιο σημα­ντι­κοί για εμάς από επι­στη­μο­νι­κής πλευράς:

Θα φωτί­σει ένα ιστο­ρι­κό γεγο­νός και μία περί­ο­δο όχι απλά υπο­τι­μη­μέ­νη αλλά σχε­δόν αγνοη­μέ­νη από την ελλη­νι­κή ιστο­ριο­γρα­φία, η οποία όμως ουσια­στι­κά δημιούρ­γη­σε το σύγ­χρο­νο ελλη­νι­κό κρά­τος. Επει­δή πρό­σφα­τα γιορ­τά­σα­με τα 200 χρό­νια από την ελλη­νι­κή επα­νά­στα­ση αυτό που δια­πι­στώ­νου­με είναι πως τόσο σε επί­πε­δο βιβλιο­γρα­φι­κής παρα­γω­γής, όσο και σε επί­πε­δο εκδη­λώ­σε­ων, το 1922 δεν έτυ­χε της δέου­σας προ­σο­χής. Ωστό­σο παρα­τη­ρή­θη­κε μία πλειο­δο­σία σε πανη­γυ­ρι­σμούς επε­τεια­κούς που ανέ­δει­ξαν ένα μέρος της προ­σφυ­γι­κής πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς στο­χεύ­ο­ντας στη συγκι­νι­σια­κή φόρτιση.

Το κενό αυτό έρχε­ται να καλύ­ψει το Συνέ­δριο όπου οι ειση­γή­σεις των συνέ­δρων (74), έγκρι­των πανελ­λα­δι­κά, ακα­δη­μαϊ­κών ερευ­νη­τών και με ευρεία θεμα­το­λο­γία όπως τις οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­κές, πολι­τι­στι­κές πτυ­χές της Μικρα­σια­τι­κής περι­πέ­τειας. Ο προ­βλη­μα­τι­σμός που θα ανα­πτυ­χθεί με τη νηφα­λιό­τη­τα και τη διεισ­δυ­τι­κή- εξα­ντλη­τι­κή ματιά της επι­στή­μης θα συμ­βά­λει σε μια ουσια­στι­κή ιστο­ρι­κή μνή­μη και γνώ­ση πολύ­τι­μη τόσο στους φιλο­λό­γους που τη διδά­σκουν όσο και στο κοι­νό που θα θελή­σει να γίνει δέκτης αυτής της διαδικασίας.

Μία άλλη παρά­με­τρος όχι ανά­ξια λόγου είναι ο αριθ­μός των συνέ­δρων που ανα­μέ­νε­ται να περά­σει από την πόλη μας, από όλη την Ελλά­δα και την Κύπρο, με ότι συνε­πά­γο­νται σε οικο­νο­μι­κό επί­πε­δο αλλά και ευκαι­ρί­ας για προ­βο­λή της ιστο­ρί­ας και πολι­τι­σμού της πόλης μας. Εχουν μάλι­στα προ­βλε­φθεί ιστο­ρι­κός περί­πα­τος, επί­σκε­ψη-ξενά­γη­ση στη Βεργίνα.

Τέλος ιδιαί­τε­ρη μνεία θέλω να κάνω στη στή­ρι­ξη-βοή­θεια που μας παρέ­χει η Β/θμια Εκπαί­δευ­ση Ημα­θί­ας και ο Διευ­θυ­ντής Θανά­σης Αλα­τζό­γλου, ο συντο­νι­στής φιλο­λό­γων Παύ­λος Περ­πε­ρί­δης. Ένα μεγά­λο ευχα­ρι­στώ ακό­μη στον Γερά­σι­μο Καλ­λι­γά για τη προ­σφο­ρά του να εκδώ­σει δωρε­άν τα πρα­κτι­κά του συνεδρίου.»

alli-apopsi.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο