Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη Βολιβία ο στρατός παραιτεί το Μοράλες, στη Χιλή δολοφονεί διαδηλωτές για να προστατέψει τον Πινιέρα

Στη Χιλή εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαού που δυστυ­χεί και υπο­φέ­ρει δια­δη­λώ­νει επί βδο­μά­δες. Ο στρα­τός και η Αστυ­νο­μία έχουν επι­δο­θεί σε ένα όριο κατα­στο­λής για να προ­στα­τεύ­σουν τον δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χο πρό­ε­δρο, απε­ρί­σπα­στος να ακο­λου­θή­σει την ακραία αντι­λαϊ­κή του πολιτική.

Χιλιά­δες οι τραυ­μα­τί­ες, εκα­το­ντά­δες από σφαί­ρα, δεκά­δες οι νεκροί απο­τέ­λε­σμα της δρά­σης των δυνά­με­ων καταστολής

***

Στη Βενε­ζου­έ­λα, η προ­σπά­θεια ανα­τρο­πής, με όχη­μα τον ακρο­δε­ξιό πολι­τι­κό Γκουα­ΐ­δο, του Νικο­λάς Μαδού­ρο απέ­τυ­χε στα μέσα του χει­μώ­να. Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τον απο­κλει­σμό για να προ­κα­λέ­σουν και εντεί­νουν τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια. Προ­σπά­θη­σαν να στή­σουν σκη­νι­κό λαϊ­κής δυσα­ρέ­σκειας. Ο στρα­τός όμως δεν ενέ­δω­σε στα σχέ­δια των ΗΠΑ παρά το ανοι­χτό κάλε­σμα που απηύ­θυ­ναν προς τη στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία να αποστατήσει.

***

Στην Κού­βα, οι Αμε­ρι­κά­νοι ιμπε­ρια­λι­στές ακο­λου­θούν χρό­νια τώρα ένα δολο­φο­νι­κό εμπάρ­γκο προ­σπα­θώ­ντας να ανα­τρέ­ψουν την εξου­σία της Επανάστασης.

***

Στη Βολι­βία βρή­καν την ευκαι­ρία με αφορ­μή τις πρό­σφα­τες εκλο­γές (γνώ­ρι­μο σκη­νι­κό). Η δεξιά αντι­πο­λί­τευ­ση μη ανα­γνω­ρί­ζο­ντας το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, είχε επι­δο­θεί σε ένα όργιο βίας με την απαί­τη­ση για την παραί­τη­ση Μορά­λες, αμφι­σβη­τώ­ντας την καθα­ρή νίκη του από τον πρώ­το γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών την 20ή Οκτω­βρη. Μονά­δες της Αστυ­νο­μί­ας στα­σί­α­σαν, ο στρα­τός και η αστυ­νο­μία ζήτη­σαν την παραί­τη­ση Μορά­λες για να επέλ­θει «κοι­νω­νι­κή ειρήνη».

Διό­λου τυχαία, στα πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της Βολι­βί­ας, εμπλέ­κο­νται ονό­μα­τα αμε­ρι­κα­νών γερου­σια­στών. Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Μορά­λες βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο των ΗΠΑ εξαι­τί­ας της στά­σης του σε μια σει­ρά ζητή­μα­τα, όπως η πάγια στή­ρι­ξη του στις κυβερ­νή­σεις της Κού­βας και της Βενε­ζου­έ­λας, η ξεκά­θα­ρη θέση που πήρε ενά­ντια στις προ­σπά­θειες της Ουά­σινγ­κτον να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν τις ηγε­σί­ες Τσά­βες και Μαδού­ρο, η ενα­ντί­ω­ση του στην επο­νο­μα­ζό­με­νη Σύμπρα­ξη της Περιο­χής του Ειρη­νι­κού (TPP). Ταυ­τό­χρο­να, αξί­ζει να σημειω­θεί η πολυ­ε­πί­πε­δη σχέ­ση που ανα­πτύσ­σει όλα αυτά τα χρό­νια, η κυβέρ­νη­ση Μορά­λες με την Ρωσία και την Κίνα.

«Το πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του Προ­έ­δρου Evo Morales χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε πολύ καθα­ρά και σε μεγά­λες ποσό­τη­τες χρη­μά­των που προ­έρ­χο­νταν από ΜΚΟ που συνερ­γά­ζο­νται με τα αμε­ρι­κα­νι­κά ταμεία”, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ariel Basteiro, πρώ­ην πρε­σβευ­τής της Αργε­ντι­νής στη Βολι­βία. Ο ίδιος κάνει λόγο για ακραί­ες απει­λές σε βάρος του Μορά­λες και υπουρ­γών του, οι οποί­οι παραι­τή­θη­καν προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί αιμα­το­χυ­σία. Απεί­λη­σαν με θάνα­το τους υπουρ­γούς και τα παι­διά τους. Επι­τέ­θη­καν σε σπί­τια σε συγ­γε­νι­κά πρό­σω­πα (απει­λή­θη­κε και η αδελ­φή του Μορά­λες), έβα­λαν φωτιά σε σπί­τια. Ο διπλω­μά­της, συμπλη­ρώ­νει με νόη­μα ότι δε θα αργή­σουν να γίνουν γνω­στές όλες οι λεπτο­μέ­ρειες του πραξικοπήματος.

***

Δημο­κρα­τία… made in USA στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή με κρά­τη πελά­τες που θα τα κυβερ­νούν μαριο­νέ­τες των Αμε­ρι­κα­νών, όπως στην Κολομ­βία, στην Βραζιλία…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο