Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας για να υπογράψει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις — Νέοι κίνδυνοι για το λαό

Την «ανα­βάθ­μι­ση» των κιν­δύ­νων για τον λαό με την μετα­τρο­πή της χώρας σε απέ­ρα­ντη ευρω­α­τλα­ντι­κή βάση σημα­το­δο­τεί η νέα συμ­φω­νία για τις βάσεις μετα­ξύ της Ελλά­δας και των ΗΠΑ που ανα­μέ­νε­ται την Πέμ­πτη να υπο­γρά­ψει ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας που από σήμε­ρα Τετάρ­τη θα βρί­σκε­ται στην Ουά­σιγ­κτον και θα έχει σει­ρά επαφών.

Ο Ν. Δέν­διας την Πέμ­πτη, θα έχει αρχι­κά κατ’ ιδί­αν συνά­ντη­ση με τον Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Aντο­νι Μπλίν­κεν. Οι δύο υπουρ­γοί εξω­τε­ρι­κών θα εγκαι­νιά­σουν τον τρί­το γύρο του «Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου» Ελλά­δας — ΗΠΑ που ξεκί­νη­σε το 2018 με κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Περί­που τις 5 μ.μ. (ώρα Ελλά­δας) θα γίνει η υπο­γρα­φή του Δεύ­τε­ρου Πρω­το­κόλ­λου Τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας με ισχύ για πέντε χρό­νια και έπει­τα θα είναι επ’ αόριστον.

Σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες παρα­χω­ρού­νται στους Αμε­ρι­κα­νούς εγκαταστάσεις:

– Στο στρα­τό­πε­δο «Γιαν­νού­λη» στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, όπου θα εγκα­τα­στα­θεί δύνα­μη περί­που 300 — 400 Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τι­κών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγ­ξει στε­λέ­χη του Μηχα­νι­κού των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπο­γρα­φή της νέας MDCA να ξεκι­νή­σουν σχε­τι­κές εργα­σί­ες. Το «Γιαν­νού­λη» επε­λέ­γη λόγω της εγγύ­τη­τας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρί­ως λόγω της εύκο­λης πρό­σβα­σης στο λιμά­νι και στο αερο­δρό­μιο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που τα τελευ­ταία χρό­νια δέχε­ται και διεκ­πε­ραιώ­νει συνε­χώς αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές δυνά­μεις, με το επό­με­νο τέτοιο «φορ­τίο» — το μεγα­λύ­τε­ρο που θα έχει περά­σει ποτέ από την περιο­χή, όπως λένε οι αρμό­διοι — να ανα­μέ­νε­ται τον Νοέμ­βρη, στέλ­νο­ντας κι άλλες δυνά­μεις στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

– Το στρα­τό­πε­δο «Γεωρ­γού­λα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συν­δυα­σμό με την παρου­σία των Αμε­ρι­κα­νών στην αερο­πο­ρι­κή βάση της Λάρι­σας και στη βάση της αερο­πο­ρί­ας στρα­τού στο Στε­φα­νο­βί­κειο. Φυσι­κά, και εδώ η ΝΔ πιά­νει το νήμα από εκεί που το άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμί­ζου­με ότι τον Φλε­βά­ρη του 2019 ο τότε υπουρ­γός Αμυ­νας Ευ. Απο­στο­λά­κης, στη διάρ­κεια συνά­ντη­σης που είχε με τοπι­κούς παρά­γο­ντες, δια­βε­βαί­ω­νε ότι ναι μεν ήθε­λαν να απο­μα­κρύ­νουν την 32 Ταξιαρ­χία Πεζο­ναυ­τών από τον Βόλο, αλλά ταυ­τό­χρο­να να ενι­σχύ­σουν στα­δια­κά την παρου­σία ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων στην περιοχή.

– Το Πεδίο Βολής στο Λιτό­χω­ρο στην Πιε­ρία, που έτσι κι αλλιώς αξιο­ποιού­σαν για ασκή­σεις οι Αμε­ρι­κα­νοί ελι­κο­πτε­ρά­δες και πεζο­ναύ­τες που ανα­πτύσ­σο­νταν περιο­δι­κά στη χώρα όλα τα τελευ­ταία χρό­νια, ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ.

– Τέλος, επε­κτεί­νουν κι άλλο τις εγκα­τα­στά­σεις των Αμε­ρι­κα­νών στην αερο­ναυ­τι­κή τους βάση στη Σού­δα, επι­τρέ­πο­ντας τη στάθ­μευ­ση, διεκ­πε­ραί­ω­ση και υπο­στή­ρι­ξη ακό­μα περισ­σό­τε­ρων μονά­δων και μέσων τους.

Σημειω­τέ­ον, στο παζά­ρι που προη­γή­θη­κε, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση παρου­σί­α­σε λίστα 23 «προς διά­θε­ση» τοπο­θε­σιών, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται Σκύ­ρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί αντι­πα­ρέ­βα­λαν δική τους λίστα τοπο­θε­σιών, μετα­ξύ άλλων με Σκύ­ρο, Αρα­ξο (που παρα­μέ­νει πάντα σε ετοι­μό­τη­τα για μετα­φο­ρά και απο­θή­κευ­ση πυρη­νι­κών), Ανδρα­βί­δα (την οποία αξιο­ποιούν κάθε χρό­νο, στο πλαί­σιο της σημα­ντι­κής για αυτούς πολυ­ε­θνι­κής αερο­πο­ρι­κής άσκη­σης «Ηνί­ο­χος») και Αστα­κό (τέστα­ραν τις δυνα­τό­τη­τές του τον Νοέμ­βρη του 2020, ελλι­με­νί­ζο­ντας εκεί το θηριώ­δες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργα­σί­ες συντήρησης).

Μέχρι στιγ­μής φαί­νε­ται να «απο­φεύ­γουν» τη Σκύ­ρο, και οπωσ­δή­πο­τε Λήμνο, Ρόδο και Κάρ­πα­θο, παίρ­νο­ντας υπό­ψη και τις ενστά­σεις από τη «σύμ­μα­χο» Τουρκία.

Οσο για τη διάρ­κεια της Συμ­φω­νί­ας, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες το Τρο­πο­ποι­η­τι­κό Πρω­τό­κολ­λο θα προ­βλέ­πει 5ετή παρά­τα­σή της, ώστε να «τρέ­ξουν» και μια σει­ρά αμε­ρι­κα­νι­κές «επεν­δύ­σεις» για την επέ­κτα­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων για το δολο­φο­νι­κό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παρα­μεί­νει σε ισχύ επ’ αόρι­στον, εκτός αν κάποια πλευ­ρά απο­συρ­θεί απ’ αυτήν. Σε αυτήν την περί­πτω­ση, οι Αμε­ρι­κα­νοί έβα­λαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διά­θε­σή τους δύο επι­πλέ­ον χρό­νια πριν την απο­χώ­ρη­σή τους (η τρέ­χου­σα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονο­ε­τούς διάρ­κειας και προ­βλέ­πει 17μηνη περί­ο­δο αποχώρησης).

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο