Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ

Την οργή τους για την πλή­ρη εγκα­τά­λει­ψή τους από κρά­τος μετα­φέ­ρουν οι πυρό­πλη­κτοι της Εύβοιας στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα και το πολυ­με­λές κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος που επι­σκέ­πτο­νται τις περιο­χές που δοκι­μά­ζο­νται από τις κατα­στρο­φι­κές πυρκαγιές.

Στο κλι­μά­κιο του ΚΚΕ συμ­με­τέ­χουν επί­σης τα μέλη του ΠΓ της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Γιώρ­γος Μαρί­νος που είναι βου­λευ­τής Ευβοί­ας και Κώστας Παρα­σκευάς, καθώς και ο Κώστας Μπασ­δέ­κης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Η επί­σκε­ψη ξεκί­νη­σε από τις Ροβιές, όπου η αγα­νά­κτη­ση ξεχει­λί­ζει, καθώς οι κάτοι­κοι του χωριού έπα­θαν τερά­στιες ζημιές.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο της Κοι­νό­τη­τας Ροβιών Θοδω­ρή Κέρη και εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, ενώ τώρα επι­σκέ­πτε­ται τα καμένα.

Αυτό που εισέ­πρα­ξε μέχρι τώρα το κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος είναι η τερά­στια αγα­νά­κτη­ση για την έλλει­ψη πυρο­σβε­στι­κών μέσων. «Δεν πέρα­σε ούτε ένα αερο­πλά­νο», έλε­γαν με παρά­πο­νο και με οργή οι κάτοι­κοι του χωριού, καταγ­γέλ­λο­ντας πλή­ρη εγκα­τά­λει­ψη από το κρά­τος. «Μην τολ­μή­σουν» να έρθουν εδώ κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, έλε­γαν χαρακτηριστικά.

Η ίδια οργή ξεχει­λί­ζει και στους κατοί­κους της Λίμνης, όπως ειπώ­θη­κε από τον δήμαρ­χο Λίμνης — Μαντου­δί­ου — Αγί­ας Άννας Γιώρ­γο Τσα­πρου­νιώ­τη με τον οποίο συνα­ντή­θη­κε το κλι­μά­κιο του Κόμματος.

Ο δήμαρ­χος ανέ­φε­ρε πως μέχρι τώρα έχουν καεί περισ­σό­τε­ρα από 265.000 στρέμ­μα­τα σε όλο τον δήμο. Επί­σης, εξέ­φρα­σε την έντο­νη ανη­συ­χία του ότι τα ενερ­γά μέτω­πα που υπάρ­χουν αυτή τη στιγ­μή μπο­ρεί να απει­λή­σουν εκ νέου την Λίμνη και ζήτη­σε από το ΚΚΕ να πιέ­σει για να έρθουν ενα­έ­ρια μέσα και να ενι­σχυ­θούν τα μέσα πυρό­σβε­σης. «Αν ο συντο­νι­σμός είναι όπως χθες, η φωτιά θα φτά­σει μέχρι τη Χαλ­κί­δα», σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνι­σε πως χρειά­ζε­ται να ληφθεί μέρι­μνα για τις 300 οικο­γέ­νειες που έχουν μεί­νει άστε­γες. Τα σπί­τια που έχουν υπο­στεί ζημιές είναι πολύ περισ­σό­τε­ρα, όμως, σε αυτές τις οικο­γέ­νειες τα σπί­τια τους έχουν κατα­στρα­φεί ολο­κλη­ρω­τι­κά. Έθε­σε ακό­μη το ζήτη­μα των ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών που έχουν πάθει ολο­κλη­ρω­τι­κή κατα­στρο­φή και πρέ­πει να στη­ρι­χθούν, καθώς και την ανά­γκη για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.

Ευχα­ρί­στη­σε δε συνο­λι­κά το ΚΚΕ για τη στή­ρι­ξη που παρέ­χει στους κατοί­κους της περιο­χής που δοκι­μά­ζο­νται, τον βου­λευ­τή Ευβοί­ας του Κόμ­μα­τος Γ. Μαρί­νο και τους εκλεγ­μέ­νους με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Στην περιο­χή Κερά­μεια επι­κρα­τεί η ίδια αγα­νά­κτη­ση, αλλά και φόβος ότι εάν δεν ενι­σχυ­θούν οι δυνά­μεις για να στα­μα­τή­σουν τη φωτιά, «θα φτά­σει μέχρι τη Χαλκίδα»…

rovies 5

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα

«Η κυβέρ­νη­ση και ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός, απ’ ότι φαί­νε­ται, παίρ­νουν “μηδέν” και στην πρό­λη­ψη, για το ότι δεν προ­ε­τοί­μα­σαν όλη αυτή την κατά­στα­ση και ήταν ανέ­τοι­μοι, χωρίς μέσα διά­σω­σης, χωρίς προ­σω­πι­κό, χωρίς σχέ­διο αλλά και στην αντι­με­τώ­πι­ση. Απο­δεί­χθη­καν πάλι όλη η ανι­κα­νό­τη­τα, το αίσχος του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και των μέχρι τώρα κυβερ­νή­σε­ων. Ο κόσμος αφή­νε­ται στην τύχη του. Ουσια­στι­κά εθε­λο­ντές παλεύ­ουν με τις φωτιές. Το λίγο προ­σω­πι­κό του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος, που δίνει τη μάχη οπωσ­δή­πο­τε παλι­κα­ρί­σια, δεν φτά­νει. Τα επί­γεια μέσα δεν φτά­νουν. Τα ενα­έ­ρια μέσα δεν φτά­νουν. Αυτό που αυτή τη στιγ­μή επεί­γει είναι να δια­τε­θεί η κάθε δυνα­τό­τη­τα, είτε σε ενα­έ­ρια μέσα είτε σε επί­γεια μέσα, να έρθουν εδώ, να έρθουν εκεί που βρί­σκο­νται οι πυρ­κα­γιές και ο κόσμος χάνει την περιου­σία του, χάνο­νται ζωές, κιν­δυ­νεύ­ει έτσι κι αλλιώς το περι­βάλ­λον. Άρα λοι­πόν αυτό είναι το κύριο ζήτη­μα αυτή τη στιγ­μή. Και μετά θα λογαριαστούμε.

Η κυβέρ­νη­ση και η κάθε κυβέρ­νη­ση, που ευθύ­νε­ται για αυτή την κατά­στα­ση μέχρι σήμε­ρα, δεν μπο­ρεί πλέ­ον να λησμο­νη­θεί από τον ελλη­νι­κό λαό, για αυτό που βιώ­νει αυτή τη στιγ­μή σήμε­ρα, και σε όλη την βορειο­κε­ντρι­κή Εύβοια, αλλά και σε όλη την Ελλά­δα, στην Αττι­κή, στην Πελο­πόν­νη­σο, σε όλες τις εστίες.

Άρα λοι­πόν το ΚΚΕ που είχε προει­δο­ποι­ή­σει και είχε κάνει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις, αυτή τη στιγ­μή έχει μία δέσμη μέτρων και άμε­σων μέτρων. Για παρά­δειγ­μα υπάρ­χουν πάρα πολ­λοί άστε­γοι σε αυτές τις περιο­χές, για τους οποί­ους πρέ­πει να βρε­θούν οικί­ες, πρέ­πει να βρε­θούν τρο­χό­σπι­τα, πρέ­πει να βρε­θούν ξενο­δο­χεία οπωσ­δή­πο­τε, πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί η σίτι­ση, να εξα­σφα­λι­στεί το νερό, η δια­βί­ω­σή τους και βεβαί­ως οι απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% όλων αυτών των καταστροφών.

koutsoumbas evia

Ιδιαί­τε­ρα εδώ στην Εύβοια, οι ρετσι­νά­δες βρί­σκο­νται σε από­γνω­ση. Έχουν κατα­στρα­φεί ολο­σχε­ρώς. Δεν πρό­κει­ται για τώρα, δεν πρό­κει­ται να ορθο­πο­δή­σουν ούτε αύριο. Άρα με το βλέμ­μα στο αύριο θα πρέ­πει να παρ­θούν μέτρα, όχι μόνο απο­ζη­μί­ω­σης αλλά και εξα­σφά­λι­σης δου­λειάς. Ιδιαί­τε­ρα, ο πρό­ε­δρος των ρετσι­νά­δων μας έβα­λε το ζήτη­μα για αυτούς που είναι από 55 χρο­νών και πάνω και δεν πρό­κει­ται που­θε­νά να βρουν δου­λειές, να εξα­σφα­λι­στεί με τρο­πο­λο­γία στη βου­λή, εμείς θα κατα­θέ­σου­με αντί­στοι­χη, να περά­σει, να μπο­ρούν να βγουν στη σύντα­ξη νωρί­τε­ρα. Αυτό είναι κρί­σι­μο ζήτη­μα. Οι απο­ζη­μιώ­σεις πρέ­πει να δοθούν αμέ­σως, και όχι όπως σε άλλες πυρ­κα­γιές, σε άλλες κατα­στρο­φές, όπου περ­νά­ει μία πεντα­ε­τία και τα ποσά μειώ­νο­νται αντί να δίνο­νται ολόκληρα.

Αυτά είναι ορι­σμέ­να από αυτά που μπο­ρώ να σας πω αυτή τη στιγ­μή. Το ζήτη­μα είναι ότι δεν έχει τελειώ­σει και προ­έ­χει αυτό, για­τί υπάρ­χει εξέ­λι­ξη συνέ­χεια, ανοί­γο­νται και­νούρ­για μέτω­πα. Κι εδώ που βρι­σκό­μα­στε τα βλέ­πε­τε κι εσείς κάθε μέρα, γίνο­νται ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και νέες εστί­ες και σε άλλες περιο­χές. Τώρα ενη­με­ρω­θή­κα­με ότι καί­γε­ται η περιο­χή της νότιας Φθιώ­τι­δας, στο Θεο­λό­γο, Μαλε­σί­να εκκε­νώ­νο­νται σπί­τια, καί­γο­νται σπίτια».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο