Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις Σέρρες το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Το πρώ­το κρού­σμα αφρι­κα­νι­κής πανώ­λης των χοί­ρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, σημειώ­θη­κε σε μικρή οικό­σι­τη χοι­ρο­τρο­φι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Σερ­ρών, όπως επι­βε­βαί­ω­σε το τμή­μα Μορια­κής Δια­γνω­στι­κής Αφθώ­δους Πυρε­τού, Ιολο­γι­κών, Ρικε­τσια­κών και Εξω­τι­κών Νοση­μά­των της διεύ­θυν­σης Κτη­νια­τρι­κού Κέντρου Αθη­νών, της οποί­ας το εργα­στή­ριο είναι εθνι­κό εργα­στή­ριο ανα­φο­ράς για τη διά­γνω­ση της ΑΠΧ.

Έτσι, μετά από σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε υπό την προ­ε­δρία του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Μάκη Βορί­δη, και με τη συμ­με­το­χή της υφυ­πουρ­γού, Φωτει­νής Αρα­μπα­τζή, του γενι­κού γραμ­μα­τέα, Γιώρ­γου Στρα­τά­κου και υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων της γενι­κής διεύ­θυν­σης Κτη­νια­τρι­κής του υπουρ­γεί­ου, απο­φα­σί­στη­κε η πλή­ρης εφαρ­μο­γή του σχε­δί­ου έκτα­κτης ανά­γκης για την αντι­με­τώ­πι­ση της συγκε­κρι­μέ­νης νόσου των ζώων.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα αποφασίστηκε:

- Η απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από την Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Σερ­ρών ζώντων χοίρων.
— Η απα­γό­ρευ­ση δια­κί­νη­σης κρέ­α­τος, χοι­ρι­νών προ­ϊ­ό­ντων, σπέρ­μα­τος, ωαρί­ων και εμβρύ­ων από την Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Σερρών.
— Η απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από την Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Σερ­ρών, χωρίς την άδεια του Τοπι­κού Κέντρου Ελέγ­χου Ασθέ­νειας, σφά­γιων χοί­ρου, κρέ­α­τος, προ­ϊ­ό­ντων χοί­ρου, σπέρ­μα­τος, ωαρί­ων ή εμβρύ­ων χοί­ρου, ζωο­τρο­φών, εργα­λεί­ων, άλλων αντι­κει­μέ­νων και απορ­ριμ­μά­των, που είναι δυνα­τό να μετα­δώ­σουν την ΑΠΧ.

Σημειώ­νε­ται ότι για την εφαρ­μο­γή αυτών των μέτρων, υπεύ­θυ­νες ορί­στη­καν οι οικεί­ες κτη­νια­τρι­κές αρχές, επι­κου­ρού­με­νες στο έργο τους από τις αστυ­νο­μι­κές, λιμε­νι­κές και δημο­τι­κές αρχές. Παράλ­λη­λα, τα μέλη του Εθνι­κού Κέντρου Ελέγ­χου της ασθέ­νειας, όσο και του αντί­στοι­χου τοπι­κού, βρί­σκο­νται σε διαρ­κή συνεδρίαση.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι η συγκε­κρι­μέ­νη νόσος δεν έχει καμία επί­πτω­ση στην ανθρώ­πι­νη υγεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο