Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις τάξεις από αύριο και οι μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ λυκείου

Με τα ερω­τή­μα­τα της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας ανα­φο­ρι­κά με το αν πλη­ρού­νται οι όροι για την προ­στα­σία της υγεί­ας μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, να παρα­μέ­νουν και την αγα­νά­κτη­ση για τη δυνα­τό­τη­τα ζωντα­νής μετά­δο­σης μαθη­μά­των θα ανοί­ξουν αύριο τα σχο­λεία για τους μαθη­τές του γυμνα­σί­ου και της Α’ και Β’ λυκείου.

Εκτός από τα γνω­στά μέτρα προ­στα­σί­ας, της τήρη­σης απο­στά­σε­ων, του σχο­λα­στι­κού καθα­ρι­σμού και της προ­αι­ρε­τι­κής χρή­σης μάσκας, οι μαθη­τές θα πρέ­πει να φρο­ντί­σουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν και την ερχό­με­νη σχο­λι­κή χρο­νιά. Επι­πλέ­ον, οι μαθη­τές του γυμνα­σί­ου θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα παρα­κο­λού­θη­σης για τις λίγες εβδο­μά­δες μέχρι την λήξη της χρο­νιάς και την Ενι­σχυ­τι­κή Διδασκαλία.

Το «ποδα­ρι­κό» στα σχο­λεία, μετά την άρση της ανα­στο­λής της λει­τουρ­γί­ας τους στις 11 Μαρ­τί­ου, έκα­ναν την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα 11 Μαΐ­ου 2020, οι μαθη­τές της Γ’ λυκεί­ου και από το υπουρ­γείο εκφρά­ζε­ται ικα­νο­ποί­η­ση για την προ­σέ­λευ­ση των μαθη­τών αλλά και για την τήρη­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή όπως την περι­γρά­φουν διευ­θυ­ντές και καθη­γη­τές Λυκεί­ων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση Λυκεί­ου της Αττι­κής, όπου σε σύνο­λο 33 μαθη­τών Γ’ Λυκεί­ου 2–3 είναι αυτοί που πηγαί­νουν στο σχολείο.

Για τους μαθη­τές των δημο­τι­κών και των νηπια­γω­γεί­ων είναι ακό­μη αβέ­βαιο εάν θα επι­στρέ­ψουν στις αίθου­σες την 1η Ιου­νί­ου, καθώς αυτό θα εξαρ­τη­θεί από τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να που θα προ­κύ­ψουν αυτές τις ημέ­ρες. Από το υπουρ­γείο έχει ξεκα­θα­ρι­στεί, πάντως, ότι τα δημο­τι­κά και τα νηπια­γω­γεία θα ανοί­ξουν ξανά «μόνο αν υπάρ­χει η βεβαιό­τη­τα ότι η πορεία της επι­δη­μί­ας βαί­νει καθο­δι­κά». Για τα Ειδι­κά Σχο­λεία έχει παρα­τα­θεί η ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας και δεν προ­βλέ­πε­ται να ανοί­ξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

       Ζωντανή μετάδοση μαθήματος

Την αγα­νά­κτη­ση και αντί­δρα­ση μαθη­τών, γονέ­ων και εκπαι­δευ­τι­κών έχει τρα­βή­ξει η απα­ρά­δε­κτη υπουρ­γι­κή από­φα­ση που επι­τρέ­πει τη ζωντα­νή μετά­δο­ση μαθή­μα­τος σε περί­πτω­ση απου­σί­ας μαθη­τή που ανή­κει σε ευπα­θή ομά­δα. Οι εκπαι­δευ­τι­κές ομο­σπον­δί­ες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφρά­σει την αντί­θε­σή τους, επι­κα­λού­με­νες τη σημα­σία προ­στα­σί­ας ευαί­σθη­των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, με το υπουρ­γείο να τονί­ζει ότι είναι νόμι­μος ο σκο­πός της εν λόγω ρύθμισης.

Σύμ­φω­να με τη ρύθ­μι­ση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαι­δευ­τι­κό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντα­νή μετάδοση του μαθή­μα­τος δεν αφο­ρά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω από­φα­ση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέ­χου­σας σχο­λι­κής χρονιάς.

       Οι μαθη­τές θα κρα­τή­σουν τα βιβλία τους και για τη νέα χρονιά

Οι μαθη­τές του γυμνα­σί­ου και της Α’ και Β’ λυκεί­ου θα πρέ­πει να δια­τη­ρή­σουν όλα τα βιβλία τους για την αξιο­ποί­η­σή τους και την επό­με­νη σχο­λι­κή χρονιά.

Αυτή η ενη­μέ­ρω­ση στάλ­θη­κε από το γρα­φείο της υφυ­πουρ­γού Παι­δεί­ας, Σοφί­ας Ζαχα­ρά­κη, προς τα σχο­λεία στο πλαί­σιο του προ­γραμ­μα­τι­σμού για το ερχό­με­νο σχο­λι­κό έτος (2020–21). Έτσι, έχουν κλη­θεί οι διευ­θυ­ντές των Γυμνα­σί­ων και Γενι­κών Λυκεί­ων να ενη­με­ρώ­σουν τους μαθη­τές και τις μαθή­τριες που φοι­τούν τώρα στο γυμνά­σιο και στις Α΄ και Β΄ τάξεις του λυκεί­ου ότι πρέ­πει να δια­τη­ρή­σουν όλα τα βιβλία τους για την αξιο­ποί­η­σή τους και την επό­με­νη σχο­λι­κή χρονιά.

       Επαναλειτουργία Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Έως και την Παρα­σκευή 12 Ιου­νί­ου θα συνε­χι­στούν τα προ­γράμ­μα­τα Ενι­σχυ­τι­κής Διδα­σκα­λί­ας στα γυμνά­σια. Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή από­φα­ση, τα μαθή­μα­τα θα πραγ­μα­το­ποιού­νται με ευθύ­νη των Υπεύ­θυ­νων Σχο­λι­κών Κέντρων Αντι­σταθ­μι­στι­κής Εκπαί­δευ­σης (ΥΣΚΑΕ), με ανα­δια­μόρ­φω­ση του ωρο­λο­γί­ου προ­γράμ­μα­τος όπου απαι­τεί­ται, χωρίς αλλα­γή των ωρών διδα­σκα­λί­ας του κάθε εκπαι­δευ­τι­κού σύμ­φω­να με τη σύμ­βα­σή του, και λαμ­βά­νο­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία των μαθη­τών και των εκπαιδευτικών.

       Τέλος μαθημάτων στις 12 και αρχή Πανελλαδικών στις 15 Ιουνίου

Γυμνά­σια και λύκεια θα κάνουν μαθή­μα­τα μέχρι τις 12 Ιου­νί­ου. Όπως έχει γίνει ήδη γνω­στό, προ­α­γω­γι­κές και απο­λυ­τή­ριες εξε­τά­σεις δεν θα γίνουν και η αξιο­λό­γη­ση των μαθη­τών θα γίνει βάσει των βαθ­μών των τετρα­μή­νων. Όσο για τις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις, η έναρ­ξή τους θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 15 και 16 Ιου­νί­ου για τα Γενι­κά Λύκεια και τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια, αντίστοιχα.

       Οι κανόνες

Όπως ίσχυ­σε για τους μαθη­τές της Γ’ λυκεί­ου, έτσι και για τους μαθη­τές των γυμνα­σί­ων και της Α’ και Β’ λυκεί­ου η επι­στρο­φή στα σχο­λεία γίνε­ται με τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας, που έχουν προ­βλέ­ψει ΕΟΔΥ και υπουρ­γείο Παιδείας.

       — Είσο­δος και έξο­δος από τον χώρο του σχολείου

Για να περιο­ρι­στεί ο συνω­στι­σμός κατά την προ­σέ­λευ­ση και απο­χώ­ρη­ση μαθη­τών στο σχο­λείο, δεν θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται η καθιε­ρω­μέ­νη συγκέ­ντρω­ση στον προ­αύ­λιο χώρο πριν την έναρ­ξη του προ­γράμ­μα­τος. Οι μαθη­τές θα πηγαί­νουν απ’ ευθεί­ας στην αίθου­σα του τμή­μα­τός τους.

     — Δεκα­πέ­ντε μαθη­τές ανά αίθου­σα, με ανοι­κτά παράθυρα

Πλέ­ον, μέχρι τη λήξη της τρέ­χου­σας σχο­λι­κής χρο­νιάς, ο μέγι­στος επι­τρε­πό­με­νος αριθ­μός μαθη­τών ανά τάξη είναι δεκα­πέ­ντε (15) και η από­στα­ση μετα­ξύ μαθη­τών, καθι­σμέ­νων στα θρα­νία, θα πρέ­πει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμή­μα­τα των τάξε­ων έχουν χωρι­στεί στα δύο και οι μαθη­τές θα πηγαί­νουν στο σχο­λείο εκ περι­τρο­πής. Δευ­τέ­ρα — Τετάρ­τη — Παρα­σκευή θα πηγαί­νει το μισό τμή­μα και Τρί­τη — Πέμ­πτη το άλλο μισό, ενώ την επό­με­νη εβδο­μά­δα θα γίνε­ται το αντί­στρο­φο. Τα ολι­γο­με­λή τμή­μα­τα (ως 15 άτο­μα) θα μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν καθημερινά.

Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό Παι­δεί­ας, Νίκη Κερα­μέ­ως, το 66% των τμη­μά­των της Γ’ λυκεί­ου των ΓΕΛ θα κάνουν καθη­με­ρι­νά μάθη­μα και όχι εκ περι­τρο­πής, διό­τι τα τμή­μα­τα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθη­τές και δεν χρειά­ζε­ται να γίνει κατά­τμη­ση τμη­μά­των. Το αντί­στοι­χο ποσο­στό των τμη­μά­των της Γ’ λυκεί­ου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Όσον αφο­ρά στη διαρ­ρύθ­μι­ση των αιθου­σών, η σχε­τι­κή εγκύ­κλιος προ­βλέ­πει ότι τα θρα­νία θα έχουν κοι­νό προ­σα­να­το­λι­σμό, ώστε να μειώ­νε­ται κατά το μέγι­στο δυνα­τό η έκθε­ση των μαθη­τών σε στα­γο­νί­δια από βήχα ή φτέρ­νι­σμα, ιδιαί­τε­ρα σε αίθου­σες με περιο­ρι­σμέ­νο χώρο. Οι μαθη­τές θα κάθο­νται ένας ανά θρα­νίο και εναλ­λάξ, στη δεξιά και αρι­στε­ρή πλευ­ρά του θρα­νί­ου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξα­ε­ρι­σμός των τάξε­ων θα γίνε­ται φυσι­κά και προ­βλέ­πε­ται καθα­ρι­σμός τους δύο φορές την ημέρα.

       — Χωριστά στα διαλείμματα

Από αύριο και μέχρι τη λήξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς, το διά­λειμ­μα του σχο­λεί­ου θα είναι δια­φο­ρε­τι­κό. Οι μαθη­τές δεν θα κάνουν ενιαίο διά­λειμ­μα, προ­κει­μέ­νου να περιο­ρι­στεί η αλλη­λε­πί­δρα­ση μετα­ξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Η εικό­να των μαθη­τών που ξεχύ­νο­νται στο προ­αύ­λιο απο­τε­λεί παρελ­θόν, αφού προ­βλέ­πε­ται στα­δια­κή έξο­δος και με σει­ρά και επι­πλέ­ον, κάθε τμή­μα θα έχει δια­φο­ρε­τι­κό χώρο στο προαύλιο.

Απα­γο­ρεύ­ο­νται τα παι­χνί­δια με μπά­λα (π.χ. βόλεϊ, μπά­σκετ, ποδό­σφαι­ρο) και τα κυλι­κεία θα είναι κλειστά.

        Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας

Σχο­λα­στι­κός θα είναι ο καθα­ρι­σμός στα σχο­λεία από αύριο, ενώ τα σχο­λεία έχουν «εξο­πλι­στεί» με αντι­ση­πτι­κά. Ήδη, σε κάθε σχο­λείο γίνε­ται σχο­λα­στι­κός καθα­ρι­σμός, ενώ καθα­ρί­στριες θα βρί­σκο­νται στο χώρο του σχο­λεί­ου και κατά τη διάρ­κεια των μαθημάτων.

Ως προς τη χρή­ση μάσκας από τους μαθη­τές, αυτή είναι προ­αι­ρε­τι­κή στις τάξεις και τα μέσα μετα­φο­ράς των μαθητών.

       Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευ­θυ­ντές των σχο­λεί­ων θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να καλούν τα μέλη του Συλ­λό­γου Διδα­σκό­ντων σε συνε­δρί­α­ση σε χώρο που πλη­ροί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις της προ­βλε­πό­με­νης από­στα­σης μετα­ξύ των εκπαι­δευ­τι­κών, ακό­μη και αν αυτό απαι­τεί τη μετα­κί­νη­ση της συνε­δρί­α­σης του Συλ­λό­γου σε άλλο χώρο από εκεί­νο που συνή­θως χρη­σι­μο­ποιεί­ται για αυτόν τον σκοπό.

      Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για κρούσματα

Για τη δια­χεί­ρι­ση τυχόν συμ­πτω­μά­των που εμφα­νί­ζο­νται σε μέλος της σχο­λι­κής κοι­νό­τη­τας, θα ενερ­γο­ποιεί­ται το σχε­τι­κό πρω­τό­κολ­λο του ΕΟΔΥ, στη βάση της δια­δι­κα­σί­ας της ιχνη­λά­τη­σης και με δια­βαθ­μί­σεις ανά­λο­γα με το κάθε περιστατικό.

Σε περί­πτω­ση που κάποιος μαθη­τής νοσή­σει από τον κορο­νο­ϊό, δεν προ­βλέ­πε­ται το κλεί­σι­μο του σχο­λεί­ου. Οι συμ­μα­θη­τές του νοσού­ντος που είναι στο ίδιο τμή­μα προ­βλέ­πε­ται να απο­μα­κρύ­νο­νται από το σχο­λείο για 10 ημέ­ρες. Εφ’ όσον δεν εκδη­λώ­σουν κάποιο ύπο­πτο σύμ­πτω­μα, θα επι­στρέ­φουν. Όσο για τον μαθη­τή που τυχόν νοσή­σει, προ­βλέ­πε­ται να επι­στρέ­ψει στο σχο­λείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρε­τού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επί­σης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

       Τηλέφωνα υποστήριξης 

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπο­στή­ρι­ξη ή παρέμ­βα­ση, οι μαθη­τές, γονείς ή/και εκπαι­δευ­τι­κοί μπο­ρούν να απευ­θυν­θούν στην ειδι­κή ομά­δα επι­στη­μό­νων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρι­κή υπο­στή­ρι­ξη και παρέμ­βα­ση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη και παρέμ­βα­ση: 215 215 6060

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο