Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις φυλακές Δομοκού ο Χρ. Παππάς, υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Στη ΓΑΔΑ έχει επι­στρέ­ψει ο Χρή­στος Παπ­πάς μετά την εκτέ­λε­ση του εντάλ­μα­τος κρά­τη­σής του από τον αρμό­διο εισαγγελέα.

Ο κατα­δι­κα­σμέ­νος σε κάθειρ­ξη 13 ετών και 3 μηνών για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή ανα­μέ­νει, πλέ­ον, τη μετα­γω­γή του στις φυλα­κές Δομοκού.

Ο Χρή­στος Παπ­πάς συνε­λή­φθη χθες το βρά­δυ, μετά από οκτώ μήνες που παρέ­με­νε φυγό­ποι­νος για την υπό­θε­ση της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή. Μια γυναί­κα 52 ετών έκρυ­βε τον υπαρ­χη­γό της Χρυ­σής Αυγής, από τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο στο σπί­τι της στου Ζωγρά­φου, όπου συνε­λή­φθη. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες πρό­κει­ται για Ελλη­νί­δα υπή­κοο, με κατα­γω­γή από την Ουκρα­νία, ομοϊ­δε­ά­τισ­σα του υπ’ αριθ­μόν δύο της Χρυ­σής Αυγής, η οποία μάλι­στα είχε ενερ­γό πολι­τι­κή δρά­ση στον συγκε­κρι­μέ­νο χώρο.

Η 52χρονη συνε­λή­φθη για υπό­θαλ­ψη και θα οδη­γη­θεί αύριο στον Εισαγ­γε­λέα Πλημ­με­λειο­δι­κών Αθη­νών. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Χρή­στος Παπ­πάς είχε εξα­φα­νι­στεί από την 1 Οκτω­βρί­ου 2020, λίγο πριν την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου που τον κατα­δί­κα­σε σε ποι­νή κάθειρ­ξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Από τότε κατα­ζη­τεί­το από τις αστυ­νο­μι­κές αρχές και τελι­κά συνε­λή­φθη από­ψε από την Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή Υπη­ρε­σία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Ο κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής η «τεταμένη δεξιά» και οι έπαινοι στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Ο κατα­δι­κα­σμέ­νος σε κάθειρ­ξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης θεω­ρεί­ται όχι μόνο ισχυ­ρό στέ­λε­χος του ναζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος αλλά και ο πιο στε­νός συνερ­γά­της του αρχη­γού της Χρυ­σής Αυγής, Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου, με τον οποίο είναι συνι­δρυ­τές της. Επί­σης, οι δύο άνδρες είναι κου­μπά­ροι, καθώς ο Χρή­στος Παπ­πάς έχει βαφτί­σει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Απο­λο­γού­με­νος στη δίκη της οργά­νω­σης, τον Οκτώ­βριο του 2019, ο Χρή­στος Παπ­πάς είχε αρνη­θεί τον ρόλο του «υπαρ­χη­γού» και του «θεω­ρη­τι­κού» της Χρυ­σής Αυγής, ισχυ­ρι­ζό­με­νος πως δεν τον εκφρά­ζουν πλέ­ον τα «νεα­νι­κά του κεί­με­να» περί εθνι­κο­σο­σια­λι­σμού, καθώς επρό­κει­το για «ιδε­ο­λο­γι­κές ανα­ζη­τή­σεις ενός 20χρονου» και επί­σης πως οι φωτο­γρα­φί­ες του να χαι­ρε­τά «με τετα­μέ­νη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκα­ε­τί­ες πίσω». Όσο για την περί­φη­μη φωτο­γρα­φία του να χαι­ρε­τά ναζι­στι­κά στον τάφο του Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι στην Βόρεια Ιτα­λία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξι­διω­τι­κή διέλευση».

Όπως και ο αρχη­γός της Χρυ­σής Αυγής, όταν το 2013 συνε­λή­φθη­σαν με εντάλ­μα­τα των Αρχών μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, ο Χρή­στος Παπ­πάς χαι­ρε­τού­σε «με τετα­μέ­νη δεξιά» κατά την προ­σα­γω­γή του στην Ασφάλεια.

Μάλι­στα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολο­φο­νία του μου­σι­κού, επαι­νού­σε την Τοπι­κή Οργά­νω­ση της Νίκαιας ως την πιο δρα­στή­ρια της Χρυ­σής Αυγής. Ο Χρή­στος Παπ­πάς απευ­θυ­νό­με­νος στο ‑κατά τη δικο­γρα­φία- τάγ­μα εφό­δου της Νίκαιας, μέλη του οποί­ου κατα­δι­κά­στη­καν για την εμπλο­κή τους στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, έλε­γε πως βρί­σκε­ται στην «πρω­το­πο­ρία του αγώνα».

Ο Χρή­στος Παπ­πάς κρί­θη­κε προ­φυ­λα­κι­στέ­ος στις 3 Οκτω­βρί­ου 2013 μετά την απο­λο­γία του για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και κρα­τή­θη­κε, προ­σω­ρι­νά, με τον Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο επί 18 μήνες. Η κρί­ση ανα­κρι­τών και εισαγ­γε­λέα υπέρ της προ­φυ­λά­κι­σης του υπαρ­χη­γού του ναζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος ισχυ­ρο­ποι­ή­θη­κε από τη στά­ση τού τότε κοι­νο­βου­λευ­τι­κού εκπρο­σώ­που του κόμ­μα­τος να εμφα­νι­στεί στις Αρχές μία ημέ­ρα μετά την έκδο­ση εντάλ­μα­τος σύλ­λη­ψης ενα­ντί­ον του.

Συνήγορος Χρ. Παππά: «Ήθελε να παραδοθεί — Ήταν περαστικός από το σπίτι που τον συνέλαβαν»

«Ήθε­λε να παρα­δο­θεί», ανέ­φε­ρε σε δήλω­σή του για τον φυγό­ποι­νο μέχρι χθες το βρά­δυ εντο­λέα του ο συνή­γο­ρος του Χρή­στου Παπ­πά, Περι­κλής Σταυ­ρια­νά­κης και πρό­σθε­σε πως όλο αυτό το διά­στη­μα «νομί­ζω πως βρι­σκό­ταν στην Αθήνα».

Όπως υπο­στή­ρι­ξε ο κ. Σταυ­ρια­νά­κης, ο Χρή­στος Παπ­πάς «ισχυ­ρί­ζε­ται ότι ήταν περα­στι­κός από το συγκε­κρι­μέ­νο σπί­τι. Δεν μπο­ρώ να πω κάτι παρα­πά­νω. Ήθε­λε να παρα­δο­θεί, μου είχε στεί­λει μαθαί­νω ένα γράμ­μα αλλά δεν το έχω πάρει ακό­μα, ακό­μη δεν ξέρω κάτι παρα­πά­νω. Νομί­ζω πως βρι­σκό­ταν στην Αθή­να». Ο ίδιος συμπλή­ρω­σε πως ο εντο­λέ­ας του θα μετα­χθεί στις φυλα­κές Δομοκού.

Σημειώ­νε­ται, ότι στις συγκε­κρι­μέ­νες φυλα­κές κρα­τού­νται οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες χωρίς ανα­στο­λή πρώ­ην βου­λευ­τές της Χρυ­σής Αυγής, πλην του Αρτέ­μη Ματα­θαιό­που­λου, που κρα­τεί­ται όπως και ο δολο­φό­νος του Παύ­λου Φύσ­σα, Γιώρ­γος Ρου­πα­κιάς, στις φυλα­κές Μαλανδρίνου.

Ποινική δίωξη στην γυναίκα που φιλοξενούσε τον Χρ. Παππά-Παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο

Την κατη­γο­ρία της υπό­θαλ­ψης εγκλη­μα­τία απήγ­γει­λε ο Εισαγ­γε­λέ­ας στην 52χρονη γυναί­κα στο σπί­τι της οποί­ας στην περιο­χή του Ζωγρά­φου συνε­λή­φθη ο φυγό­ποι­νος για την υπό­θε­ση της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή Χρή­στος Παπ­πάς. Η 52χρονη, ουκρα­νι­κής κατα­γω­γής, που έχει ανα­πτύ­ξει πολι­τι­κή δρά­ση στον χώρο που κινεί­ται η Χρυ­σή Αυγή, μετά την άσκη­ση ποι­νι­κής δίω­ξης σε βάρος της παρα­πέμ­φθη­κε σε δίκη στο Αυτό­φω­ρο Τρι­με­λές Πλημμελειοδικείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο