Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ: Συστήματα Υγείας που στέλνουν ασθενείς στο θάνατο

Έμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές

Το φαι­νό­με­νο της μη ουσια­στι­κής περί­θαλ­ψης ασθε­νών με σοβα­ρά χρό­νια προ­βλή­μα­τα παρα­τη­ρεί­ται σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, επει­δή τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας έχουν προ­σα­να­το­λι­στεί κυρί­ως στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
Με δεδο­μέ­νες τις ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν σε προ­σω­πι­κό και μέσα, απόρ­ροια των περι­κο­πών που εφάρ­μο­σαν όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, φιλε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές, και ταυ­τό­χρο­να τα μέτρα περιο­ρι­σμού που έχουν επι­βλη­θεί, οι ασθε­νείς αυτοί αντι­με­τω­πί­ζουν τον κίν­δυ­νο επι­δεί­νω­σης της υγεί­ας τους.

Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας, στο «θωρακισμένο» όπως …κοκορεύεται η κυβέρνηση «σύστημα Υγείας».

Μια νέα μελέ­τη Αμε­ρι­κα­νών που δημο­σιεύ­ε­ται στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Jama Network Open» δεί­χνει ότι για έξι τύπους καρ­κί­νου (μαστού, πνεύ­μο­να, οισο­φά­γου, γαστρι­κός και παχέ­ος εντέ­ρου) οι δια­γνώ­σεις ήταν μειω­μέ­νες κατά 46% τον Μάρ­τη και τον Απρίλη.
Η μεί­ω­ση ξεκί­νη­σε από την πρώ­τη βδο­μά­δα του Μάρ­τη, όταν ελή­φθη­σαν τα πρώ­τα μέτρα καρα­ντί­νας και στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­κε γύρω στα τέλη του μήνα αυτού.

«Μολο­νό­τι οι άνθρω­ποι υιο­θέ­τη­σαν την κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση, ο καρ­κί­νος δεν κάνει δια­κο­πές», προει­δο­ποιούν οι συγ­γρα­φείς της μελέ­της, του εργα­στη­ρί­ου ανα­λύ­σε­ων «Quest Diagnostics». Επι­ση­μαί­νουν επί­σης ότι η καθυ­στέ­ρη­ση αυτή σημαί­νει ότι ο καρ­κί­νος θα δια­γνω­στεί αναμ­φί­βο­λα όταν θα είναι σε πιο προ­χω­ρη­μέ­νο στάδιο.
Παρα­πέ­μπουν επί­σης σε μια εκτί­μη­ση ερευ­νη­τών του University College του Λον­δί­νου (η μελέ­τη τους δεν έχει ακό­μη δημο­σιευ­τεί σε επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό), οι οποί­οι υπο­λο­γί­ζουν ότι λόγω της παν­δη­μί­ας θα αυξη­θούν κατά 33.890 οι θάνα­τοι από καρ­κί­νο στις ΗΠΑ.

Επί­σης, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που πήγαν στα επεί­γο­ντα αφού υπέ­στη­σαν καρ­δια­κή προ­σβο­λή, εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια ή ακό­μη και για απλή σκω­λη­κοει­δί­τι­δα μειώ­θη­κε, όπως δεί­χνουν οι μελέτες.

Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, μειώ­θη­καν από­το­μα επί­σης σε όλο τον κόσμο οι εμβο­λια­σμοί των μικρών παι­διών. Οι διε­θνείς οργα­νι­σμοί ανη­συ­χούν επί­σης για την αύξη­ση των κρου­σμά­των HIV, ελο­νο­σί­ας και φυμα­τί­ω­σης, δεδο­μέ­νου ότι οι δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις και η πρό­σβα­ση σε κέντρα νοση­λεί­ας έχουν διαταραχθεί.

Και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλαν­δία και τη Βρε­τα­νία, παρα­τη­ρή­θη­κε ότι μειώ­θη­καν οι δια­γνώ­σεις καρ­κί­νου, κάτι που ενδε­χο­μέ­νως να συνι­στά μια βρα­δυ­φλε­γή βόμ­βα για τη δημό­σια υγεία.

Στη Γερ­μα­νία επί­σης η μετα­τρο­πή πολ­λών χιλιά­δων νοσο­κο­μεια­κών κλι­νών και κλι­νών Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας απο­κλει­στι­κά για νοση­λεία ασθε­νών με Covid-19 οδή­γη­σε στην ακύ­ρω­ση ή ανα­βο­λή χει­ρουρ­γεί­ων, θερα­πειών κ.ά. σε ασθε­νείς με άλλες σοβα­ρές παθή­σεις, όπως ο καρκίνος.Καπιταλισμός

Οργα­νι­σμοί όπως η Γερ­μα­νι­κή Βοή­θεια για τον Καρ­κί­νο, η Γερ­μα­νι­κή Εται­ρεία Καρ­κί­νου και το Γερ­μα­νι­κό Κέντρο Ερευ­νας για τον Καρ­κί­νο δηλώ­νουν ότι λαμ­βά­νουν «αρκε­τές εκα­το­ντά­δες αιτή­μα­τα και καταγ­γε­λί­ες ανά μέρα» από καρ­κι­νο­πα­θείς ότι δια­γνω­στι­κές πρά­ξεις ή θερα­πεί­ες προ­σαρ­μό­στη­καν ή ανα­βλή­θη­καν, ενώ σε κάποιες περι­πτώ­σεις ακό­μη και χει­ρουρ­γεία ακυ­ρώ­θη­καν ή μετα­τέ­θη­καν στο απώ­τε­ρο μέλλον.
Στο μετα­ξύ, σύμ­φω­να με στοι­χεία των οργα­νι­σμών αυτών, στη Γερ­μα­νία, κατά μέσο όρο 1.400 άτο­μα δια­γι­γνώ­σκο­νται με καρ­κί­νο κάθε μέρα και «παρά τις τρέ­χου­σες προ­κλή­σεις της παν­δη­μί­ας Covid-19, η φρο­ντί­δα αυτών των ανθρώ­πων δεν πρέ­πει σε καμία περί­πτω­ση να παραμεληθεί».

Ακό­μα εξαι­τί­ας των ελλεί­ψε­ων σε υγειο­νο­μι­κούς, υπάρ­χουν αλλα­γές στο προ­σω­πι­κό, γι’ αυτό οι για­τροί που είναι υπεύ­θυ­νοι για τη θερα­πεία ασθε­νών με καρ­κί­νο συχνά δεν είναι δια­θέ­σι­μοι αυτήν την περί­ο­δο, καθώς προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Το φαι­νό­με­νο αυτό της μη ουσια­στι­κής περί­θαλ­ψης ασθε­νών με σοβα­ρά χρό­νια προ­βλή­μα­τα παρα­τη­ρεί­ται σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, και στη χώρα μας, για­τί τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας έχουν προ­σα­να­το­λι­στεί κυρί­ως στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Με δεδο­μέ­νες τις ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν σε προ­σω­πι­κό και μέσα, απόρ­ροια των περι­κο­πών που εφάρ­μο­σαν όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, φιλε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές, και ταυ­τό­χρο­να τα μέτρα περιο­ρι­σμού που έχουν επι­βλη­θεί, οι ασθε­νείς αυτοί αντι­με­τω­πί­ζουν τον κίν­δυ­νο επι­δεί­νω­σης της υγεί­ας τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος, όπου η Υγεία μπαίνει στο ζύγι «κόστους — οφέλους» και από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι, μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο