Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον Άρη κυλούσαν ποτάμια διπλάσια σε πλάτος από αυτά της Γης έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια

Ο Άρης διέ­θε­τε ποτά­μια πολύ μεγα­λύ­τε­ρα σε πλά­τος από αυτά του δικού μας πλα­νή­τη και, μάλι­στα, είναι πιθα­νό ότι είχαν νερό έως πριν από ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο χρό­νια, δηλα­δή, σχε­τι­κά πρό­σφα­τα, σύμ­φω­να με νέες επι­στη­μο­νι­κές εκτιμήσεις.

Οι επι­στή­μο­νες από τις ΗΠΑ, τη Γαλ­λία και τη Βρε­τα­νία, με επι­κε­φα­λής τον επί­κου­ρο καθη­γη­τή Έντ­γουιν Κάιτ του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σικά­γο, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Science Advances», ανέ­λυ­σαν τα έως τώρα δορυ­φο­ρι­κά και άλλα δεδο­μέ­να για τη γεω­μορ­φο­λο­γία του Άρη και κατέ­λη­ξαν ότι ο «κόκ­κι­νος» πλα­νή­της διέ­θε­τε ποτά­μια με πλά­τος έως περί­που διπλά­σιο από αυτά της Γης.

Τα αρεια­νά ποτά­μια ήταν εξα­πλω­μέ­να σε όλο τον πλα­νή­τη και δεν ήσαν ούτε βρα­χύ­βια, ούτε τοπι­κό φαι­νό­με­νο. Τα εκα­το­ντά­δες αυτά ποτά­μια πιθα­νώς κυλού­σαν για πολύ μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα, πριν από 3,6 έως ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο χρό­νια, ίσως, και πιο πρό­σφα­τα. Μάλι­στα, εκτι­μά­ται ότι υπήρ­χε σημα­ντι­κή και συνε­χής απορ­ροή στα αρεια­νά ποτά­μια, που έφθα­νε τα τρία έως 20 κιλά ανά τετρα­γω­νι­κό μέτρο καθημερινά.

Οι επι­στή­μο­νες εικά­ζουν ότι λόγω του υγρού κλί­μα­τος του Άρη κάπο­τε, έπε­φταν έντο­νες βρο­χές ακό­μη και στη διάρ­κεια της επο­χής που ο γει­το­νι­κός πλα­νή­της στα­δια­κά έχα­νε την ατμό­σφαι­ρά του και ξεραινόταν.

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των επι­στη­μό­νων, τα αρεια­νά ποτά­μια είχαν ισχυ­ρή απορ­ροή σχε­δόν έως την τελευ­ταία (γεω­λο­γι­κή) στιγ­μή, προ­τού το υγρό κλί­μα του Άρη γίνει ξηρό. Απλώς, αντί να έχουν μήκος χιλιά­δων χιλιο­μέ­τρων όπως πριν, είχαν πια μήκος εκα­το­ντά­δων χιλιομέτρων.

Η νέα μελέ­τη δημιουρ­γεί, πάντως, ακό­μη περισ­σό­τε­ρα ερω­τη­μα­τι­κά για το αρχαίο κλί­μα του Άρη, για το οποίο οι επι­στή­μο­νες δεν έχουν σαφή εικό­να μέχρι στιγμής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο