Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους δρόμους οι βιοπαλαιστές αγρότες: Στα μπλόκα με τα τρακτέρ δίνουν μάχη επιβίωσης

Με μπλόκα και πολύμορφες κινητοποιήσεις κλιμακώνουν  τον δίκαιο αγώνα τους

Τα μπλόκα παραμένουν μαχητικά και αυξάνονται συνεχώς

Με τα τρα­κτέρ στα μπλό­κα, στη Θεσ­σα­λία και σε άλλες περιο­χές, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες δίνουν αγώ­να για να επι­βιώ­σουν. Η ακρί­βεια σε ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, καύ­σι­μα και εφό­δια, αλλά και οι χαμη­λές τιμές που πωλούν τα προ­ϊ­ό­ντα τους τους έβγα­λαν στους δρόμους.

Διεκ­δι­κούν:

Μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής. Αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, όπως στους εφο­πλι­στές. Μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος, κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής. Επι­δό­τη­ση των ζωο­τρο­φών και του κόστους στα μέσα και εφό­δια. Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε μέσα — εφό­δια και σε βασι­κά είδη για την ικα­νο­ποί­η­ση  ανα­γκών της λαϊ­κής οικογένειας.

Προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, με υλο­ποί­η­ση όλων των απα­ραί­τη­των έργων υπο­δο­μής, καθώς και αλλα­γή του κανο­νι­σμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφα­λί­ζει και να απο­ζη­μιώ­νει την παρα­γω­γή και το κεφά­λαιο στο 100%.

Κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στο κόστος παρα­γω­γής και θα δια­σφα­λί­ζουν εισό­δη­μα επι­βί­ω­σης και προ­σι­τές τιμές των προ­ϊ­ό­ντων στη λαϊ­κή κατανάλωση.

«Αξίζει να βγούμε να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον μας. Ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος του αγώνα».

Με αυτό το μήνυ­μα οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι, μέσα από τους Αγρο­τι­κούς Συλ­λό­γους και τις Ομο­σπον­δί­ες σε όλη τη χώρα, που αντα­πο­κρί­νο­νται στο κάλε­σμα της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων, κλι­μα­κώ­νουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν και διεκ­δι­κώ­ντας τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Στη Θεσσαλία

Μετά τη μαζι­κή παν­θεσ­σα­λι­κή σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα στα Φάρ­σα­λα, η οποία πήρε την από­φα­ση να στη­θούν μπλό­κα από σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα 27/1 σε κομ­βι­κά σημεία στους νομούς της Θεσ­σα­λί­ας, ακο­λού­θη­σαν οι συσκέ­ψεις σε επαρ­χια­κό επί­πε­δο, οι οποί­ες επι­βε­βαί­ω­σαν τη θέλη­ση και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της αγρο­τιάς να παλέ­ψει οργα­νω­μέ­να, μαζι­κά και δυνα­μι­κά. Όπως ακού­στη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στη σύσκε­ψη του Παλα­μά την Παρα­σκευή, «τρέ­μουν στην ιδέα των τρα­κτέρ στους δρό­μους, γι’ αυτό και εμείς κόντρα σε όλες τις δυσκο­λί­ες δεν πρέ­πει να το βάλου­με κάτω, πρέ­πει να παλέψουμε!».

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, μπλό­κο στον κόμ­βο του Ε65 στή­νει η Ενω­τι­κή Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας (ΕΟΑΣΚ) σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα 27 Γενά­ρη, στις 12 το μεση­μέ­ρι, καλώ­ντας σε μαζι­κή συμ­με­το­χή τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτηνοτρόφους.

Συγκε­κρι­μέ­να, τα τρα­κτέρ που είναι συγκε­ντρω­μέ­να αυτές τις μέρες στα χωριά της Καρ­δί­τσας ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν από νωρίς το πρωί της Δευ­τέ­ρας, για να στή­σουν το αγω­νι­στι­κό τους μπλό­κο στον Ε65. Και επει­δή όλοι θυμού­νται πώς τους αντι­με­τώ­πι­σε η κυβέρ­νη­ση το Δεκέμ­βρη, βάζο­ντας τα ΜΑΤ να τους εμπο­δί­σουν, αυτήν τη φορά καλούν την κυβέρ­νη­ση, αντί να βάζει απέ­να­ντί τους τα ΜΑΤ, να λύσει τα προ­βλή­μα­τά τους, ενώ ταυ­τό­χρο­να ξεκα­θα­ρί­ζουν πως «όταν παλεύ­εις για την επι­βί­ω­ση δεν φοβά­σαι κανέ­ναν, δεν μας τρο­μο­κρα­τεί κανέ­νας κυβερ­νη­τι­κός αυταρχισμός».

Στον Τύρ­να­βο, σε δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση με εκα­το­ντά­δες τρα­κτέρ στην έξο­δο του Τυρ­νά­βου που ενώ­νε­ται με την Εθνι­κή Οδό Λάρι­σας — Κοζά­νης προ­χω­ρούν σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα 27 Γενά­ρη, οι αγρό­τες της ευρύ­τε­ρης περιο­χής του Τυρνάβου.

Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Σημα­ντι­κός σταθ­μός στον αγώ­να των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών θα είναι το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στη διάρ­κεια της έκθε­σης «Agrotica», που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Σάβ­βα­το 1 Φλε­βά­ρη στις 12 μ. στην Εμπο­ρι­κή Πύλη επί της Εγνατίας.

Από­φα­ση για συμ­με­το­χή έχουν πάρει Ομο­σπον­δί­ες και Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι από όλη τη χώρα, οι οποί­οι με συνε­λεύ­σεις, εξορ­μή­σεις, συσκέ­ψεις σε χωριά, οργα­νώ­νουν τη μαζι­κή συμ­με­το­χή στο συλλαλητήριο.

Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Ν. Αργο­λί­δας καλεί σε συλ­λα­λη­τή­ριο με αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα  στην πλα­τεία Αγί­ας Τριάδας.

Σε δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση με εκα­το­ντά­δες τρα­κτέρ στην έξο­δο του Τυρ­νά­βου που ενώ­νε­ται με την Εθνι­κή Οδό Λάρι­σας — Κοζά­νης προ­χω­ρούν από Δευ­τέ­ρα 27 Γενά­ρη, οι αγρό­τες της ευρύ­τε­ρης περιο­χής του Τυρνάβου.
Η κινη­το­ποί­η­ση γίνε­ται μετά τη μεγά­λη σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με πρω­το­βου­λία των Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων του Δήμου Τυρ­νά­βου και του Συλ­λό­γου Αμβυ­κού­χων.

Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Άρτας καλεί τους αγρό­τες να βγά­λουν, τα τρα­κτέρ στη Γέφυ­ρα της Άρτας και οργά­νω­σε συλ­λα­λη­τή­ριο την Τρί­τη 28/1 στις 12 στην κεντρι­κή πλατεία.

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να Αγρο­τών Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης ξεκί­νη­σε με σύσκε­ψη (Δευ­τέ­ρα 27/1) επίσης,

Ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Κατε­ρί­νης «Δήμη­τρα» οργά­νω­σε κινη­το­ποί­η­ση την Τετάρ­τη 29/1

Η Ενω­τι­κή Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ν. Χανί­ων και Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι του Νομού συλ­λα­λη­τή­ριο την Τετάρ­τη 29/1 ‑με παρα­πέ­ρα κλιμάκωση

Ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Δήμου Αμυ­νταί­ου καλεί τους αγρό­τες της περιο­χής να συγκε­ντρω­θούν με τα τρα­κτέρ τους, αρχι­κά στις πλα­τεί­ες των χωριών και έπει­τα στον κόμ­βο του Αντι­γό­νου, με προ­ο­πτι­κή να στη­θεί μπλό­κο. Ακό­μα είναι σε συνεν­νό­η­ση με τους αγρό­τες της περιο­χής της Καστο­ριάς (Άργος Ορε­στι­κό) για συντο­νι­σμέ­νες κινητοποιήσεις.

Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Κέρ­κυ­ρας πραγ­μα­το­ποί­η­σε με επι­τυ­χία στις 21/1 το εκλο­γι­κό συνέ­δριό της και κινη­το­ποί­η­ση στις 30/1, ακόμη…

Ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Αιγί­ου «Μπα­κό­που­λος — Ντρί­νιας» έξω από τα δικα­στή­ρια του Αιγί­ου, όπου είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη η δίκη για την κινη­το­ποί­η­ση στα διό­δια του Ελαιώ­να το 2017.

Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ν. Λέσβου απευ­θύ­νει κάλε­σμα σε όλες και όλους, ελαιο­πα­ρα­γω­γούς και κτη­νο­τρό­φους, αγρο­τι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς και ιδιω­τι­κά ελαιο­τρι­βεία, να πάρουν μέρος στο Παλ­λε­σβια­κό Πανα­γρο­τι­κό Συλλαλητήριο 

Σε αγω­νι­στι­κό «ραντε­βού» στον κόμ­βο στις Μάντρες  καλεί τους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους της περιο­χής ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Πλα­τά­νου Ν. Ρεθύ­μνης, καθώς, όπως ανα­φέ­ρουν, «τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα και η ανά­γκη να ζήσου­με τις οικο­γέ­νειές μας είναι που μάς βγά­ζουν ξανά στο δρό­μο του αγώνα».

Αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Αστε­ρου­σί­ων, αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της περιο­χής συγκε­ντρώ­νουν από την Τετάρ­τη 22 Γενά­ρη τρα­κτέρ στον κόμ­βο στα Πραι­τώ­ρια, στή­νο­ντας μπλό­κο.

Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Φθιώ­τι­δας πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα γρα­φεία του ΕΛΓΑ, απαι­τώ­ντας πλή­ρη ασφά­λι­ση αγρο­τι­κής παρα­γω­γής και κεφα­λαί­ου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσι­κούς κιν­δύ­νους και τις νόσους και να απο­ζη­μιω­θούν οι ελαιο­πα­ρα­γω­γοί για τη ζημιά που προ­κλή­θη­κε από τις ανε­μο­θύ­ελ­λες και τους παγε­τούς του Γενάρη.
Το Σάβ­βα­το 25/1 συμ­με­τεί­χε στο συλ­λα­λη­τή­ριο για τη «ΛΑΡΚΟ» στην Αθή­να.

Η Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ηλεί­ας διορ­γά­νω­σαν συγκέ­ντρω­ση στις 29 Γενά­ρη στις 11 π.μ. στον κόμ­βο του Αγ. Γεωρ­γί­ου στον Πύρ­γο. Στην κινη­το­ποί­η­ση καλεί και ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Καρδαμά.

Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης του δίκαιου αγώνα

Ανυ­φί Αργο­λί­δας — Eurokinissi

Απέ­να­ντι στο οργα­νω­μέ­νο αγρο­τι­κό κίνη­μα βρί­σκο­νται και αυτήν τη φορά η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, που στη­ρί­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ. Απέ­να­ντι στους βιο­πα­λαι­στές αγρο­το­κτη­νο­τρό­φους είναι οι εμπο­ρο­βιο­μή­χα­νοι, τα μονο­πώ­λια, οι τρα­πε­ζί­τες, που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το μόχθο τους και κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος τους, στη­ρι­ζό­με­νοι στο αντι­λαϊ­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που τους έχουν δια­σφα­λί­σει όλες οι κυβερνήσεις.

Όλο αυτό το διά­στη­μα που είναι σε εξέ­λι­ξη οι συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες του οργα­νω­μέ­νου αγρο­τι­κού κινή­μα­τος, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όχι μόνο αρνεί­ται να ικα­νο­ποι­ή­σει τα δίκαια αγρο­τι­κά αιτή­μα­τα, αλλά ‑όπως έκα­ναν και οι προ­κά­το­χοί της- επι­δί­δε­ται σε μια επι­χεί­ρη­ση παρα­πλά­νη­σης των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και σε συκο­φα­ντι­κές επι­θέ­σεις σε βάρος του οργα­νω­μέ­νου αγρο­τι­κού κινή­μα­τος, με στό­χο να εμπο­δί­σει και να υπο­νο­μεύ­σει την κλι­μά­κω­ση των αγρο­τι­κών κινητοποιήσεων.

Η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης σιγο­ντά­ρε­ται από διά­φο­ρα πρό­θυ­μα «παπα­γα­λά­κια», τα οποία, για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, ανα­πα­ρά­γουν την κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα και τη γνω­στή «καρα­μέ­λα» για «υπο­κι­νού­με­νους αγώ­νες» και «εθι­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις», καλ­λιερ­γώ­ντας αυτα­πά­τες, απο­γο­ή­τευ­ση και ηττο­πά­θεια στον αγρο­τι­κό κόσμο. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πρό­κει­ται για εκπρο­σώ­πους του κυβερ­νη­τι­κού «αγρο­το­συν­δι­κα­λι­σμού», που στη­ρί­ζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και την ουσία της εφαρ­μο­ζό­με­νης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής. Είναι αυτοί οι οποί­οι, κάθε φορά που το οργα­νω­μέ­νο κίνη­μα της μικρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς κλι­μα­κώ­νει την πάλη, βγαί­νουν από τη «χει­με­ρία νάρ­κη» τους και τρέ­χουν λαχα­νια­σμέ­νοι να παρέμ­βουν, για να ξεστρα­τί­σουν τον αγώ­να από το δρό­μο της σύγκρου­σης με την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων. Για­τί ξέρουν πως αυτός ο δρό­μος οδη­γεί σε σύγκρου­ση με τα σχέ­δια των μεγα­λο­α­γρο­τών — επι­χει­ρη­μα­τιών να πάρουν εξ ολο­κλή­ρου στα χέρια τους τη γη, την παρα­γω­γή, τις επι­δο­τή­σεις και τις ενι­σχύ­σεις, ξεκλη­ρί­ζο­ντας τους βιο­πα­λαι­στές αγρότες.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Ο αγώ­νας που δίνουν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες είναι μακρύς και δύσκο­λος. Με τον αγώ­να και τις διεκ­δι­κή­σεις τους, με τα τρα­κτέρ στους δρό­μους, οι αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια είχαν και έχουν κατα­κτή­σεις, βάλα­νε φρέ­νο ή εμπό­δια στην υλο­ποί­η­ση ακό­μα χει­ρό­τε­ρων μέτρων.

Με όπλο την πεί­ρα από τις κινη­το­ποι­ή­σεις των προη­γού­με­νων χρό­νων, το πλαί­σιο πάλης που επε­ξερ­γά­στη­κε η Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων και την καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή Συλ­λό­γων και Ομο­σπον­διών στην οργά­νω­ση της πάλης, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες έχουν κάθε λόγο να συμ­με­τά­σχουν μαζι­κά και απο­φα­σι­στι­κά στις κινη­το­ποι­ή­σεις που οργανώνονται.

Έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτή­μα­τά τους αντα­πο­κρί­νο­νται στο σήμε­ρα και το αύριο της επι­βί­ω­σής τους. Ξέρουν καλά πως αν στα­μα­τή­σουν να αγω­νί­ζο­νται, θα χαθούν. Μόνο με την πάλη τους θα μπο­ρέ­σουν να συνε­χί­σουν να καλ­λιερ­γούν και να παρά­γουν, να επι­βιώ­νουν οι οικο­γέ­νειές τους.

Τις επό­με­νες μέρες πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν η αλλη­λεγ­γύη και η στή­ρι­ξη των αιτη­μά­των των αγω­νι­ζό­με­νων αγρο­τών. Να εκφρα­στεί η συμπό­ρευ­ση και συμ­μα­χία της αγρο­τιάς με την εργα­τι­κή τάξη και τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, απο­κρού­ο­ντας τον «κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό» που επι­χει­ρεί να υπο­κι­νή­σει η κυβέρνηση.

Μόνο αυτή η αλλη­λεγ­γύη και η αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση μπο­ρούν να δώσουν δύνα­μη στις διεκ­δι­κή­σεις τους απέ­να­ντι στον κοι­νό αντί­πα­λο, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να την προ­ο­πτι­κή για μια δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκα­να του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης και της ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να καλύ­πτο­νται με επάρ­κεια, με φθη­νά και ποιο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα όλες οι δια­τρο­φι­κές ανά­γκες του λαού. Αυτό φοβού­νται οι κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου, γεγο­νός που φαί­νε­ται και από την παρα­δο­χή του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, κατά την επί­σκε­ψή του στην Καρ­δί­τσα, πως οι θέσεις του οργα­νω­μέ­νου αγρο­τι­κού κινή­μα­τος ανα­δει­κνύ­ουν «μια λογι­κή για την οργά­νω­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή από αυτήν της κυβέρνησης»…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο