Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους δρόμους υπέρ των αμβλώσεων οι Πολωνέζες — Ο θάνατος μίας 30χρονης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ο θάνα­τος μίας 30χρονης ήταν η στα­γό­να που ξεχεί­λι­σε το ποτή­ρι. Στην Πολω­νία χιλιά­δες άνθρω­ποι βγαί­νουν στους δρό­μους, απαι­τώ­ντας νομι­μο­ποί­η­ση των αμβλώσεων.

«Όχι άλλη νεκρή» (Ani Jednei Więcej) ήταν το κεντρι­κό σύν­θη­μα της μαζι­κής πορεί­ας στο κέντρο της Βαρ­σο­βί­ας το βρά­δυ του Σαβ­βά­του. Ήταν μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις που έχει δει η πολω­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα τα τελευ­ταία χρό­νια. Δεκά­δες χιλιά­δες γυναί­κες, μαζί τους και πολ­λοί άνδρες, κατέ­βη­καν στους δρό­μους για να δια­δη­λώ­σουν την αγα­νά­κτη­σή τους για την περιο­ρι­στι­κή νομο­θε­σία περί αμβλώ­σε­ων. Αφορ­μή ήταν ο θάνα­τος μίας γυναί­κας από σηπτι­κό σοκ σε νοσο­κο­μείο επαρ­χια­κής πόλης, υπό αδιευ­κρί­νι­στες ακό­μη συν­θή­κες. Η 30χρονη Ιζα­μπέ­λα βρι­σκό­ταν στην 22η εβδο­μά­δα της κύη­σης. Για τους δια­δη­λω­τές ήταν το πρώ­το θύμα μίας νομο­θε­σί­ας, αλλά και μίας νοο­τρο­πί­ας, που ουσια­στι­κά απα­γο­ρεύ­ει τις αμβλώ­σεις στην Πολωνία.

Η δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας της Ιζα­μπέ­λα, Γιο­λά­ντα Μπουν­τζόφ­σκα, λέει ότι η 30χρονη πέθα­νε από ανα­κο­πή καρ­διάς ενώ την ετοί­μα­ζαν για το χειρουργείο.

«Ήταν μια τρα­γι­κή ιστο­ρία, με έπια­σαν τα κλά­μα­τα, δεν μπο­ρώ να το ξεπε­ρά­σω» λέει μία από τις δια­δη­λώ­τριες. «Ήρθα εδώ για να δεί­ξω ότι δια­φω­νώ με αυτή την τρα­γω­δία και με την όλη κατά­στα­ση…» Μία γυναί­κα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, η Καλί­να, λέει ότι έχει τρο­μά­ξει από τα τελευ­ταία γεγο­νό­τα και ανη­συ­χεί για την οικο­γέ­νειά της. «Έχω μια κόρη και με όλα αυτά που συμ­βαί­νουν τη συμ­βου­λεύω να απο­φύ­γει να μεί­νει έγκυος», λέει η ίδια.

Στό­χος των δια­δη­λω­τών είναι η αντι­δρα­στι­κή εθνο­λαϊ­κι­στι­κή κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Ματέ­ους Μορα­βιέ­τσκι, αλλά και η Γιού­λια Πζε­λέ­μπ­σκα, πρό­ε­δρος του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου της Πολω­νί­ας, που θεω­ρεί­ται έμπι­στη συνερ­γά­της του Για­ρό­σουαβ Κασίν­σκι, προ­έ­δρου του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος «Νόμος και Δικαιο­σύ­νη» (PiS). Μέρος των υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κών ψηφο­φό­ρων του PiS προ­φα­νώς εγκρί­νει την αυστη­ρή νομο­θε­σία περί αμβλώσεων.

200.000 αμβλώσεις «στην τύχη»;

Στην Πολω­νία γίνο­νται κάθε χρό­νο, σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, λιγό­τε­ρες από 2.000 αμβλώ­σεις. Οργα­νώ­σεις για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών εκτι­μούν ωστό­σο ότι κάθε χρό­νο περί­που 200.000 γυναί­κες εξω­θού­νται σε παρά­νο­μη άμβλω­ση ή κατα­φεύ­γουν στο εξω­τε­ρι­κό για την επέμ­βα­ση, πάλι χωρίς τις νόμι­μες δια­δι­κα­σί­ες. Ο λόγος είναι η αυστη­ρο­ποί­η­ση της νομο­θε­σί­ας στην ίδια την Πολω­νία από την εθνο­λαϊ­κι­στι­κή κυβέρ­νη­ση Μορα­βιέ­τσκι. Σήμε­ρα η άμβλω­ση επι­τρέ­πε­ται μόνο όταν κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή της γυναί­κας ή όταν η εγκυ­μο­σύ­νη οφεί­λε­ται σε «εγκλη­μα­τι­κή ενέρ­γεια», δηλα­δή σε βια­σμό. Μέχρι πρό­σφα­τα επι­τρε­πό­ταν και σε περί­πτω­ση που το έμβρυο παρου­σιά­ζει μόνι­μη βλά­βη ή πρό­βλη­μα υγεί­ας, αλλά αυτή η δυνα­τό­τη­τα κρί­θη­κε «παρά­νο­μη» από το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της χώρας.

Την απα­ρά­δε­κτη από­φα­ση του πολω­νι­κού Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου για την απα­γό­ρευ­ση αμβλώ­σε­ων κατήγ­γει­λε πέρ­σι η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης. Τον …σεβα­σμό της ΕΕ στις αρμο­διό­τη­τες των — κρα­τών μελών επι­κα­λέ­στη­κε η αρμό­δια επί­τρο­πος, Ε. Ντά­λι, στη γρα­πτή απά­ντη­ση που έδω­σε σε σει­ρά Ερω­τή­σε­ων για τους απα­ρά­δε­κτους περιο­ρι­σμούς που επι­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση της Πολω­νί­ας στο δικαί­ω­μα των γυναι­κών στην άμβλωση .

Παρέμβαση της εισαγγελίας

Η 30χρονη Ιζα­μπέ­λα έχα­σε τη ζωή της πριν από δύο μήνες, αλλά το περι­στα­τι­κό έγι­νε γνω­στό μόλις την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, πυρο­δο­τώ­ντας έντο­νες αντι­δρά­σεις. Στο μετα­ξύ τέθη­καν εκτός υπη­ρε­σί­ας οι για­τροί που είχαν ανα­λά­βει την άτυ­χη γυναί­κα, ενώ η αρμό­δια εισαγ­γε­λία εξε­τά­ζει την υπό­θε­ση. Δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο κόσμος βγαί­νει στους δρό­μους, για να ζητή­σει από την κυβέρ­νη­ση Μορα­βιέ­τσκι να ανα­θε­ω­ρή­σει την περιο­ρι­στι­κή νομο­θε­σία περί αμβλώ­σε­ων. Στα τέλη Οκτω­βρί­ου παραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, με τους δια­δη­λω­τές να στρέ­φο­νται ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης, αλλά και ιερέ­ων της καθο­λι­κής εκκλησίας.

31 χώρες μετα­ξύ των οποί­ων κι οι ΗΠΑ υπέ­γρα­ψαν επαί­σχυ­ντη δια­κή­ρυ­ξη κατά των αμβλώσεων

Η κυβέρ­νη­ση της Πολω­νί­ας δεν είναι άλλω­στε η μόνη που προ­ω­θεί αυτές τις αντι­δρα­στι­κές πολι­τι­κές, καθώς 31 χώρες μετα­ξύ των οποί­ων κι οι ΗΠΑ υπέ­γρα­ψαν επαί­σχυ­ντη δια­κή­ρυ­ξη κατά των αμβλώ­σε­ων . Πρό­κει­ται για ένα ακό­μα χτύ­πη­μα στα δικαιώ­μα­τα των νέων γυναι­κών, που στε­ρού­νται τη δυνα­τό­τη­τα στην ασφα­λή άμβλω­ση , δημό­σια και δωρε­άν, τη στιγ­μή που υπάρ­χει παντε­λής έλλει­ψη γνώ­σης από επι­στη­μο­νι­κούς και κρα­τι­κούς φορείς για όλες τις παρα­μέ­τρους, τις συνέ­πειες από τη μια ή την άλλη επιλογή.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες από Deutsche Welle και Ριζοσπάστη

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο