Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους 30 βαθμούς σκαρφάλωσε σήμερα η θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη – Λασποβροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δευτέρα

Υψη­λές μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες σημειώ­θη­καν σήμε­ρα σε πολ­λές περιο­χές της χώρας, με τις υψη­λό­τε­ρες να εντο­πί­ζο­νται στη Βόρεια Κρή­τη, όπου ο υδράρ­γυ­ρος στα Χανιά έσπα­σε το φράγ­μα των 30 βαθ­μών Κελ­σί­ου (30,1 στο Νερο­κού­ρο Χανί­ων και 29,9 στις Βρύ­σες Χανίων).

Υπεύ­θυ­νοι για τις πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στη Βόρεια Κρή­τη, σύμ­φω­να με το meteo του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου, είναι οι πολύ ενι­σχυ­μέ­νοι νότιοι κατα­βα­τι­κοί άνε­μοι, οι οποί­οι καθώς κατέρ­χο­νται στις βόρειες πλα­γιές των ορει­νών όγκων του νησιού, έχουν ως απο­τέ­λε­σμα την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας με παράλ­λη­λη σημα­ντι­κή υπο­χώ­ρη­ση της σχε­τι­κής υγρασίας.

Τη Δευ­τέ­ρα ανα­μέ­νο­νται κατά τόπους λασπο­βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ιδιαί­τε­ρα στην Κρή­τη, καθώς επί­σης και πάλι αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις αφρι­κα­νι­κής σκόνης.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, τη Δευ­τέ­ρα λασπο­βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν σε περιο­χές της κεντρι­κής, ανα­το­λι­κής και νότιας χώρας, του Ιονί­ου, του Βόρειου και Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και παρο­δι­κά στην Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και στη Θρά­κη. Τα φαι­νό­με­να στα νότια ενδέ­χε­ται να είναι τοπι­κά έντο­να, με πιθα­νό­τη­τα χαλα­ζο­πτώ­σε­ων στην Πελο­πόν­νη­σο. Αυξη­μέ­νες θα δια­τη­ρη­θούν οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης, ιδιαί­τε­ρα στα νότια.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 0 έως 14 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα από 5 έως 17, στην Ήπει­ρο από 5 έως 20 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία από 5 έως 18, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 8 έως 21 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 10 έως 21 και στα νησιά του Αιγαί­ου από 9 έως 24 βαθ­μούς, ενώ στη Βόρεια Κρή­τη οι μέγι­στες θα φτά­σουν στους 27–29 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στο Κεντρι­κό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 6 μπο­φόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και στα Δωδε­κά­νη­σα θα επι­κρα­τή­σουν άνε­μοι νοτί­ων διευ­θύν­σε­ων με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί άνε­μοι με εντά­σεις 5–6 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κατά περιό­δους και αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βορειο­α­να­το­λι­κές διευ­θύν­σεις με εντά­σεις 4–5 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 12 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται παρο­δι­κές νεφώ­σεις, ενώ σχε­τι­κά αυξη­μέ­νες θα είναι οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης στην ατμό­σφαι­ρα. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν αρχι­κά βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 4 μπο­φόρ, αλλά μετά το μεση­μέ­ρι θα στρα­φούν σε νοτιο­α­να­το­λι­κούς με ίδιες εντά­σεις. Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα κυμαν­θεί από 7 έως 17 βαθμούς.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο